Uutiset

Takaisin

Kaamos lähenee loppuaan Pohjois-Lapissa

9.1.2019

Hyvää uutta vuotta pohjoisesta! Jälleen kerran vuosi on vaihtunut ja kaamosaika on päättymässä Pohjois-Lapissa. Tänään aurinko nousee horisontin yläpuolelle ensimmäisen kerran Ivalossa ja pysyttelee siellä vajaan tunnin verran. Nuorgamissa aurinko nousee ensimmäisen kerran vasta reilun viikon kuluttua.

Inarin kylän ympäristössä kaamoksen virallinen päättymispäivä on perjantaina 11.1. Utsjoella auringonnousua saadaan odotella vielä ensi viikkoon, sillä siellä se piipahtaa taivaalla parinkymmenen minuutin verran keskiviikkona 16.1. Utsjoen Nuorgamissa aurinkoa saadaan odottaa palaavaksi pisimpään. Odotus palkitaan perjantaina 18.1. auringon 7 minuutin mittaisella visiitillä horisontin yläpuolella.

 

Pohjois-Lapissa eletään kaamoksen viimeisiä päivä. Kuva: Aimo Leppäkangas.


Kaamoksen päättyminen ei siis ole yksiselitteinen asia -  se riippuu siitä missä päin Lappia ollaan. Virallinen auringon nousukaan ei vielä tarkoita sitä, että aurinkoa pääsisi välttämättä näkemään, sillä ensimmäisinä päivinä se jää matalalle ja sen nähdäkseen on noustava korkeammalle paikalle tai oltava avaralla paikalla, jossa tunturit tai muut näköesteet eivät piilota aurinkoa taakseen.


Inarin alueella uuden vuoden ensimmäisiä Metsähallituksen Luontopalveluitten maastotöitä ovat kelkkaurien merkitseminen jääpeitteisillä alueilla. Työ on alkanut Inarijärven jäänpaksuuden mittaamisella ja jää näyttää vahvistunee niin, että urien merkintätyöt on voitu aloittaa rantareiteistä. Inarijärven keskiselille siirrytään merkitsemään vasta viikolla 3, mikäli jää on myös siellä riittävän paksua. Inarijärven isoille selille menoa ei suositella ennen kuin uramerkinnät ovat siellä valmiita. 


Inarijärven kelkkauria liikkuvien on syytä huomioida, että merkintätyön ollessa kesken, voi eteen tulla tilanne, jossa reittimerkit loppuvat vaikkapa keskelle selkää. Inarin alueella kelkkaurien merkintätyön arvioidaan valmistuvan tammikuun viimeisellä viikolla.

 

Inarin alueella moottorikelkkaurien merkitä jääpeitteisillä alueilla pyritään saamaan loppuun tammikuussa. Kuva: Aimo Leppäkangas.


Metsähallitus käyttää moottorikelkkauriensa merkinnässä punaisia heijastinnauhalla varustettuja merkkejä. Metsähallitus esittää pyynnön, että yksityishenkilöt tai muut tahot, jotka merkitsevät kelkkaurilta eroavia omia kulkureittejään, käyttäisivät muunlaista merkintätapaa, jotta harhaan ajoilta vältyttäisiin. Kelkkauralta eroavat kunkin omat kulkukeinot voi merkitä aluksi esimerkiksi risumerkein, jolloin se on helppo erottaa Metsähallituksen merkitsemästä urasta.

Metsähallitus käyttää moottorikelkkaurien merkinnässä punaisia heijastinnauhalla varustettuja merkkejä. Kuva: Aimo Leppäkangas.


Lunta Inarin ja Utsjoen alueilla on vuodenaikaan nähden vähän. Ivalon alueen lumipeitteen paksuus on noin 35 cm ja se ohenee pohjoista ja itää kohden. Moottorikelkkaurien ja -reittien maasto-osuuksilla ajo-olosuhteet ovat haasteelliset vähäisen lumen vuoksi. Utsjoen tuntureilla lunta on vain 10 cm ja tämän vuoksi Utsjoen alueella ei kelkkaurien merkintää todennäköisesti päästä aloittamaan tammikuussa. Mikäli lunta on helmikuussa riittävästi, kelkkaurien merkintätyö tehdään silloin.

Lopuksi haluamme muistuttaa, että jääpeitteisillä alueilla kelkkaurien merkinnät ohjaavat liikkumaan turvallisiksi todetuilla alueilla. 

Toivotamme hyvää alkanutta vuotta ja paljon miellyttäviä päiviä luonnossa!

Lisätietoja:

Puistomestari Aimo Leppäkangas Inarijärvellä merkitsemässä kelkkauria. Kuva: Aimo Leppäkangas.