Uutiset

Takaisin

Juhlivien kansallispuistojen opaskoulukkaat sammuttivat maastopaloja

27.7.2018

Pallas-Yllästunturin ja Pyhä-Luoston kansallispuistojen 80-vuotisen taipaleen kunniaksi valmistuu uusia kansallispuisto-oppaita. Kansallispuisto-opaskoulutus toteutuu Ammattiopisto Lappian ja Metsähallituksen yhteistyönä.

Oppaat kuvassa: Juha Grön (vanhan poistetun viitan kanssa), Joel Salonen, Valtteri Immonen, Sini Juntunen, Juho Oksanen, Henna Joona, Esa Uimonen ja Taina Niemelä. Kuva: Ritva Saarensalmi

Yhteistyössä koulutettuja Pallas-Yllästunturin kansallispuisto-oppaita on jo iso joukko, yhteensä 65 opasta. Ammattiopisto Lappiassa luonto- ja eräoppaan ammattitutkintokoulutusta on järjestetty jo vuodesta 1995. Erä- ja luonto-oppaan ammattitutkintoon johtava koulutus starttaa vuosittain Muonion Ammattiopistossa. Koulutukseen on jatkuva haku. Kansallispuisto-oppaiden koulutusohjelmaan hakeudutaan jo koulutuksen alussa. Kansallispuistoon liittyvää tietopuolista koulutusta annetaan koko ryhmälle, mutta sertifioiduiksi oppaaksi valmistuvat tekevät kansallispuistossa myös käytännön työtä sekä talvi- että kesäolosuhteissa tutustuen puiston kunnossapitoon ja huoltoon. "Luontopalveluiden ohjauksessa tapahtuva ohjaus antaa opiskelijoille syvyyttää palveluntuottajan näkökulmaan", toteaa puistonjohtaja Pekka Sulkava jatkaen: "se auttaa ymmärtämään mitä kaikkea maastossa olevien palveluiden taustatyönä tehdään. Samalla Luontopalvelut saa lisäkäsiä erilaisiin tehtäviin ja voi luottaa tulevaisuudessa, että puistoissa kulkevissa yritysten oppaissa on todellisia ammattilaisia vuosi vuodelta enemmän."

Tehtävät vaihtelevat puistoittain. Tänä vuonna Pallas-Ylläksellä on suoritettu kävijälaskentaa, sorastettu reittejä, uusittu kesäviittoja legendaariselle Hetta-Pallas -reitille ja osa oppaista on osallistunut luonnonsuojelutyöhön maastopaloja sammuttaen. Alueella paloi kolmekymmentä hehtaaria metsää.  Opiskelijat myös ansioituivat riistakolmiolaskennoissa ja erityisesti sen yhteydessä tehdyssä luontovalvonnassa. Pallas-Yllästunturin kansallispuisto-oppaaksi valmistunut Sini Juntunen kertoo, että "tämä kesä oli todellinen hellekesä. Maastopalot puhututtivat kovasti ja niitä tietenkin pelättiin. Omalle kohdalle se osui, kun pääsin mukaan osaksi Raijankiselän palontorjuntajoukkoja. Varsin haasteellisissa olosuhteissa voidaan toimia tiettömien taipaleiden takana."

Sinille, kuten muillekin valmistuneille, vuosi Tunturi-Lapissa on tuonut paljon uutta ja koettavaa. Kaikki oppaat unelmoivat työllistyvänsä alalle. Alueellisella koulutuksella on suuri merkitys Lapin työvoiman turvaamisessa. Sinikin toteaa, että " talvimuuttajana palaan takaisin oppaan työhön, sillä rakastan luontoa, koulutus syvensi rakkauttani Lappiin entisestään… vai onko tämä nyt sitä elinikäistä riippuvuutta?"

Luonnonsuojelutyöhön osallistuneet opiskelijat palkittiin valmistumisjuhlassa 27.7. Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon valmistui 16 uutta sertifioitua kansallispuisto-opasta, Pyhä-Luostolle ja Urho Kekkosen kansallispuistoon kaksi kansallispuisto-opasta. Koulutus on laajenemassa myös muihin kansallispuistoihin tai retkeilyalueille.

Lisätietoja