Joulutervehdys Pohjois-Lapista

Kaamosaika on kohta puolivälissä, joten Inarissa ja Utsjoella joulunaluspäivien valoisa aika on vain muutaman tunnin mittainen. Luonnossa se tarkoittaa monille lajeille talvilevon aikaa.
Alkutalvi on ollut leuto ja vähäluminen keskivertovuoteen verrattuna. Ensimmäiset lumet tulivat ja menivät pariin kertaan pikkupakkasten ja vesisateiden vuorotellessa. Nyt maata peittää 5 - 10 senttimetrin pakkaslumi. Säätiedotus lupaa talven ensimmäisiä rapsakoita pakkasia tuleviksi vielä ennen joulua
.

Urho Kekkosen kansallispuistossa lunta on parikymmentä senttiä. Saariselän-Kiilopään alueella huollettuja latuja on joulukuun puolivälissä jo parikymmentä kilometriä. Näin pääsee hyvin aloittamaan hiihtokauden vaikkapa joululomalla ja lumimäärän lisääntyessä latuverkosto laajenee.  

Jää on peittänyt pienet järvet, mutta ison Inarijärven laajat selät ovat vasta jäätymässä. Leutojen säiden vuoksi jäät voivat olla vielä heikkoja pienilläkin järvillä, joten odota vielä ennen jäille menoa.

Retkeilijöitä oli kuluneen kesän ja syksyn aikana aiempia vuosia enemmän, ja sesonki jatkui pidempään. Lumen vähyyden vuoksi ei talven huoltotöitä maastossa ole voitu vielä aloittaa, joten paikoin voivat polttopuuliiterit olla tyhjinä. Tämä on nyt maastoon lähtevien hyvä ottaa huomioon.

Inarin kylällä Juutuanjoen rannoilla kulkevaa polkua on kunnostettu, ja työ valmistuu vuoden loppuun mennessä. Joen pohjoispuolista osuutta on levennetty ja se valaistaan. Loppusuoralla olevista töistä huolimatta reitti on jo käytettävissä. Jatkossa suosittu Juutuan polku pidetään kokonasuudessan aurattuna läpi talven, ja valot mahdollistavat reitin käytön myös pimeällä.
Myös Aurorapolulle Urho Kekkosen kansallispuistoon Saariselälle saatiin valot. Valot ohjaavat kävelijät turvallisesti pimeän ajan patikoinnille sekä valaisevat talvisen luonnon yksityiskohtia. Molemmilla reiteillä valot on suunnattu siten, etteivät ne haittaa taivaan valoilmiöiden seuraamista. 

Asiakaspalvelumme Ivalossa ja Urho Kekkosen kansallispuiston palvelupisteessä Saariselällä ovat joulupäivät kiinni, mutta Ylä-Lapin luontokeskus Siida Inarissa palvelee myös joulunpyhien aikaan.  

Pohjois-Lapin puistoalueen väki toivottaa luonnon ystäville hyvää joulua ja nautinnollisia luontohetkiä uudelle vuodelle.

Palvelupisteiden aukioloajat