Luontoon.fi uutiset

Jättitykkien juurella elää harvinaisen monimuotoinen luonto – Örön saari on Suomen upeimpia luontoretkikohteita

Örön linnakesaaren historia ja luonto ovat yhdistelmä, johon kannattaa tutustua – se jättää muiston, jota kertaa mielellään. Saaren linnoittaminen alkoi jo vuonna 1915. Sata vuotta myöhemmin Örö tuli osaksi Saaristomeren kansallispuistoa, jonka 40-vuotispäiviä juhlitaan tänä vuonna.

Sumuinen maisema. Tie kulkee puiden keskellä.

Linnakesaaren tunnettuja nähtävyyksiä ovat tykit ja puolustusasemat. Suuri arvo kannattaa antaa myös saaren upealle luonnolle, joka itsessään on jo matkan arvoinen.

Örö on yksi Etelä-Suomen merkittävimmistä uhanalaisten lajien ja luontotyyppien keitaista ja luonnon monimuotoisuuden kannalta yksi tärkeimmistä saarista Suomessa. Lajisto on todella runsas – eri kasvilajeja ja erityisesti perhosia on paljon.

Luonto on monimuotoinen, koska saarella on ollut satoja vuosia paahteisia ympäristöjä ja perinneympäristöjä kuten laitumia. Nykyisin saaren luontoa hoitaa Metsähallituksen Luontopalvelut.

- Avointen alueiden hoito on tärkeää, koska perinneympäristöillä esiintyy reilu neljännes Suomen uhanalaisista lajeista. Avoimia alueita hoidetaan raivaamalla sekä ajoittain kulottamalla, jotta ne eivät pääse kasvamaan umpeen, kertoo luonnonsuojelun asiantuntija Esko Tainio Metsähallituksen Luontopalveluista.

Luonnon eteen on Örössä tehty viime vuosina paljon töitä. Esimerkiksi alueen paahteisia ympäristöjä ja laitumia on hoidettu kahdessa laajassa EU-rahoitteisessa hankkeessa, Paahde Life - ja Rannikko Life -hankkeissa. Umpeenkasvun estäminen vaatii pitkäkestoista ja jatkuvaa työtä. Siinä auttavat myös saaren laiduneläimet.

Lehmiä ja lampaita laitumella.

Örö on ympärivuotinen saaristoluonnon helmi

Tänä vuonna Saaristomeren kansallispuisto juhlii nelikymppisiään. Vaikka Örö on ollut osa Saaristomeren kansallispuistoa vasta vuodesta 2015, on se jo kansallispuiston tunnetuin käyntikohde.

Linnakesaaren palvelut ovat monipuolisia, ja saari kerääkin kävijöitä ympäri vuoden. Örössä on kiinnostavia ulkoilureittejä, joiden avulla vierailija pääsee tutustumaan saaren joka kolkkaan. Ulkoilun ohessa voi tutustua saaren tykkiasemiin, kasarmialueisiin ja puolustusasemiin, rantaniittyihin ja vanhoihin metsiin.

Saaressa on ravintola- ja majoituspalveluja sekä järjestettyä ohjelmaa ympäri vuoden.

- Ulkoilu herättää usein nälän. Ruokalistoiltamme löytyy lähituottajien tarjontaa sekä kauden tuoreita raaka-aineita, joita pääsee nauttimaan yllättävässä ympäristössä – tsaarinaikaisessa varuskunnan entisessä ruokalassa. Matkaan voi ottaa myös  take away -eväät ja nauttia ruuasta luonnonhelmassa, kertoo Örön yrittäjä Nina Liski-Tirkkonen.

Rantakalliolla on kahvila. Taustalla aukeaa meri. Laiturissa on useita veneitä.

Örön syrjäinen sijainti on jättänyt jälkensä paitsi monimuotoiseen luontoon, myös ääneen ja valoon: saarella on mahdollisuus osallistua esimerkiksi hiljaisuuden retriitteihin, pimeään syyslomaan sekä hiljaiseen uuteenvuoteen.

Yhteistyöyrittäjien avulla Öröhön pääsee kesällä yhteysaluksella, tilauskuljetuksella ja taksiveneillä. Omatoimiveneilijöille Örön kaakkoisosassa on vierassatama. Tilauskuljetuksen avulla Öröhön pääsee Kemiönsaaren Kasnäsin kautta autolla Turusta noin 2,5 tunnissa, pääkaupunkiseudulta noin 3,5 tunnissa ja Tampereelta noin neljässä tunnissa.

Nämä 5 asiaa kannattaa kokea Örössä:

Kalliolla on torni ja tykki.1.    Avoimet ympäristöt ja hoidetut perinneympäristöt eläimineen: Perinneympäristöt eli vanhat maatalouden käytössä olevat alueet sekä avoimet paahdealueet ovat luonnolle tärkeitä – laiduntavat eläimet, kuten ylämaankarja ja lampaat, ovat saarella kesäkuusta syyskuun loppuun.

2.    Ulkoilureitit: Saaren kaksi historiallista ulkoilureittiä vievät kulkijan läpi historian ja upean luonnon. 120 mm:n kierroksen pituus on 5,1 kilometriä ja 6 tuuman kierroksen 4,7 kilometriä. Örön historiaan ja luontoon voi perehtyä myös opastetuilla kierroksilla.

3.    Palvelut: Ulkoilureittien kiertämisen tai veneilypäivän jälkeen on hyvä hetki istahtaa kahville tai nauttia ravintolaruuasta. Örö tarjoaa monipuoliset puitteet myös työ- ja kokousmatkoille. Majoittua voi hotellissa, huoneistoissa, mökeissä, hostellissa tai leirintäalueella.

4.    Linnusto: Örö on lintujen muuttoa tarkkailevan unelma. Syynä on saaren eteläinen sijainti avomerellä, mikä sopii usean lajin muuttoreittiin. Myös saaren monipuolinen kasvillisuus houkuttelee paljon levähtäjiä. Kesälläkin Örö tarjoaa mainiot mahdollisuudet lintujen tarkkailuun.

5.    Jyhkeät tykit: Örön linnoittaminen alkoi vuonna 1915. Nykyisin saarella on kolmesta venäläisten rakentamasta tykkipatterista jäljellä kaksi 12 tuuman Obuhov-tykkiä kasematteineen. Tykeistä toinen on kunnostettu museotykiksi. Tykkeihin pääsee tutustumaan oppaan johdolla.

Lisätietoja