Uutiset

Takaisin

Itäisen Suomelahden ja Valkmusan kansallispuistojen vetovoima kasvaa

31.1.2019

Itäisen Suomenlahden ja Valkmusan kansallispuistojen käyntimäärät kasvoivat. Viime vuonna Itäisellä Suomenlahdelle tehtiin 20 780 käyntiä, missä on komea 27 prosentin nousu vuodesta 2017. Valkmusan käyntimäärän kasvu oli kolme prosenttia ja nousi kaikkien aikojen ennätykseen eli 17 421 käyntiin.

"Hellekesä houkutti ihmiset veden äärelle Itäisellä Suomenlahdella, mutta käyntimäärää nosti myös viime talven maaliskuun hyvät kelit kelkkailuun tai hiihtoon kansallispuiston saarille. Valkmusassa vierailtiin paljon syksyllä, vielä lokakuullahan olivat hienot retkisäät", arvioi suunnittelija Markus Keskitalo Metsähallituksesta. 

Suomen kansallispuistoihin tehtiin vuonna 2018 noin 3,2 miljoonaa käyntiä, mikä merkitsee kahden prosentin kasvua edellisvuoteen verrattuna. Kansallispuistokävijöiden rahankäytön vaikutus lähiseuduilla kasvoi myös 2 prosenttia ja on nyt yli 211 miljoonaa euroa. Kasvuprosentit ovat vaihdelleet eri vuosina, mutta nousutrendi on jatkuva. Samaan aikaan kansallispuistojen budjettirahoitus uhkaa laskea. Sekä matkailun kestävyys että talous-ja terveyshyödyt voivat olla uhattuina.

Metsähallituksen Luontopalvelujen rahoitus valtion budjetista on valtiontalouden kehysten mukaan aleneva. Samalla kun käyntimäärät kasvavat, niin suojelualueiden määrä lisääntyy ja niiden merkitys hyvinvoinnille ja elinkeinoelämälle vahvistuu. Käytössä on siis koko ajan vähemmän rahaa per asiakas.

”Tämä on erityisen harmillista siksi, että kansallispuistojen ja muiden luontokohteiden kävijöiden tarpeet ovat lisääntyneet ja erilaistuneet ja kansainvälisten kävijöiden määrät kasvavat”, luontopalvelujohtaja Timo Tanninen Metsähallituksesta sanoo.


Lisätietoja