Uutiset

Isokurun uusittavan reitin materiaalikuljetukset alkavat Pyhä-Luoston kansallispuistossa

Pyhä-Luoston kansallispuistossa uusitaan ensi kesänä ja syksynä suositun Isokurun reitin rakenteet. Puolentoista kilometrin mittaisen reitin rakennusmateriaalien kuljetus alkaa nyt.

Syksyinen kurumaisema. Kurun pohjalla pitkoksia ja rinteillä kivikkoa ja puita.

Suuren materiaalimäärän kuljettaminen on erittäin vaativa työ Suomen syvintä kurua pitkin. Materiaalit on mahdollista kuljettaa rakentamispaikalle vain lumipeitteen aikana. Esimerkiksi helikopterikuljetus kuruun ei ole mahdollista.

Kuljetusten turvallisuudesta huolehditaan mahdollisimman tarkasti muun muassa lumiturvallisuuden osalta. Muistutamme, että Isokurun rinteet ovat rajoitusosaa, joille ei saa mennä lainkaan mihinkään vuodenaikaan. Isokurun pohjakin suljetaan ulkopuolisten liikkumiselta kuljetusten ja reitin rakentamisen ajaksi turvaamaan sekä työntekijämme että retkeilijät.

Alueelle viedään ilmoituksia meneillään olevasta kuljetustyöstä. Annetaanhan materiaalien kuljettajille työrauha. Siten jokainen auttaa osaltaan tekemään kuljetustyöstä mahdollisimman turvallista.

Ensi vuonna entistä ehompi reitti kuljettavaksi

Isokurun reitti uusitaan ensi kesänä ja syksynä. Reitti saa metallisen rungon, joka kestää paremmin syvän kurun vaativat olosuhteet ja reitillä vuosittain kulkevat kymmenet tuhannet retkeilijät. Metallirunko päällystetään puisella kulkureitillä.

Reitin kunnostaminen on mahdollista eduskunnan myöntämillä tulevaisuusinvestointivaroilla.

Reittiä ei pystytä uusimaan ilman sen sulkemista rakentamisen ajaksi. Karhunjuomalampea, Noitatunturia ja Pyhänkasteenputousta pääsee kyllä töidenkin aikana ihailemaan, mutta hieman poikkeavaa reittiä pitkin. Pyhä-Luoston kansallispuistossa on runsaasti muita reittejä ja kohteita, joihin pääsee tutustumaan.

Viestimme työstä mahdollisimman paljon kansallispuiston verkkosivuilla ja Facebook-sivuilla. Aina ennen retkelle lähtöä kannattaa tarkistaa ajankohtainen tilanne osoitteesta luontoon.fi/pyha-luosto/ajankohtaista tai Pyhä-Luoston luontokeskus Naavasta 0206 39 7302 / pyhaluosto(at)metsa.fi.

Pahoittelemme retkeilijöille töistä aiheutuvaa häiriötä, mutta ensi vuonna reitillä on paljon parempi kulkea. Kiitos kun huomioit kunnostustyön aikana työntekijöidemme turvallisuuden retkeillessäsi kansallispuistossa!

Lisätietoa

Metsähallitus on valtion liikelaitos, jonka hoidossa on kolmasosa Suomen maa- ja vesialueita. Metsähallituksen tarkoitus on luonnon arvon ja yhteisen varallisuuden vastuullinen kehittäminen yli sukupolvien. 1200 metsähallituslaista eri puolilla Suomea vastaavat alueiden kestävästä käytöstä, hoidosta ja suojelusta - erilaiset tarpeet ja odotukset yhteensovittaen.

Metsähallituksen Luontopalvelut tarjoaa kestävän tavan nauttia Suomen kauneimmasta luonnosta. Suojelemme arvokkainta luontoa ja vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä monet merkittävät historiakohteet.