Luontoon.fi uutiset

Isokurun läpi kulkeva kesäretkeilyreitti Pyhä-Luoston kansallispuistossa aukeaa 10.9. kaksi vuotta kestäneiden kunnostustöiden jälkeen

Vierailu Suomen syvimpään kuruun voi olla jopa pyhä kokemus. Pyhän matkailukeskuksesta ja luontokeskus Naavasta 2,5 km päässä sijaitseva Isokurun läpi kulkeva kesäretkeilyreitti avataan perjantaina 10.9.2021. Reitin varrelta löytyvät myös Pyhänkasteenlampi- ja putous sekä edellisenä kesänä kunnostetut Uhriharjun portaat.

Jyrkässä tunturirinteessä on lankkukävelypolku ja portaat. Kultakeron ja Ukonhatun tunturihuippujen välissä, 220 m syvässä Isokurussa mutkitteleva reitti on Pyhä-Luoston kansallispuiston suosituimpia kesäretkeilykohteita. Kulttuurihistoriallisesti ja lajistollisesti merkittävä alue on tarkoin suojeltu. Alue on rajoitusvyöhyke, jossa liikkuminen on sallittua vain sulan maan aikaan.

Vuonna 2008 puusta rakennettu reitti oli huonokuntoinen ja kapea. Ohituspaikkojen puutteessa kulkijat väistivät kivikkoon, joka oli turvatonta, mutta myös kiellettyä. Uusi reitti on yli puolet leveämpi ja reitin runko on rakennettu kestävyyden vuoksi metallista. Runko jouduttiin hitsaamaan paikan päällä, koska maaston vaihtelevuuden vuoksi valmiita elementtejä ei pystytty käyttämään. Metallirungon päällä on puulankutus.

Uuden reitin rakentaminen Isokuruun on ollut monin tavoin poikkeuksellinen ponnistus. Kuru on erittäin kivikkoinen ja hankalakulkuinen. Rakennusmateriaalit on kuljetettu paikan päälle talvella moottorikelkoilla ja pienemmillä metsätyökoneilla. Kurun jyrkkien seinämien takia talviaikaisen liikkumisen turvallisuutta arvioivat lumivyöryammattilaiset. Myös kuljetushenkilökunta koulutettiin lumiturvallisuuteen. Reitin rakentamiseen on käytetty noin 7,5 km metallisia runkopalkkeja ja noin 17 km puutavaraa. Ruuveja kului noin 40 000 kappaletta.

Kunnostustyöt on rahoitettu eduskunnan myöntämällä tulevaisuusinvestointirahalla.

Lisätietoja

Lammen rannalla kivikkoisessa rinteessä on lankkupolku ja penkki.