Luontoon.fi uutiset

Isojärven kansallispuiston 40-vuotissyntymäpäivää juhlistetaan Huhtalan torpalla perinnepäivänä 30.7.2022

Isojärven kansallispuiston Huhtalan torppa herää eloon lauantaina 30.7.2022. Torpalla vietetään perinnepäivää ja juhlitaan Isojärven kansallispuiston 40-vuotissyntymäpäivää klo 12–15. Vieraat pääsevät koko perheen tapahtumassa vanhanajan tunnelmaan. Sawottaboys soittaa pelimannimusiikkia. Metsähallituksen Luontopalvelut järjestää tilaisuuden yhdessä paikallisten yhdistysten ja yrittäjien kanssa. 

Kaksi vanhaa puurakennusta, joiden edustalla voikukat kukkivat komeasti.
 

Tänä vuonna Huhtalan perinnepäivänä juhlistetaan myös Isojärven kansallispuiston 40-vuotissyntymäpäivää. Vieraat pääsevät tutustumaan entisen kruununmetsätorpan pihapiirissä vanhanajan työtapoihin ja kokeilemaan itsekin niitä. Perinnetöistä tutustutaan mm. riukuaidan, saippuoiden sekä tuohitöiden tekoon. Lapsille on luvassa omaa ohjelmaa, kuten lentokoneen nikkarointia. Päivän aikana tulevat tutuiksi myös niittyjen ja puutarhojen kasvit sekä Huhtalan niittyjä hoitavat lampaat.

Perinnepäivän musiikista vastaa pelimanniyhtye Sawottaboys. Haitaria yhtyeessä soittaa Veli-Matti Järvenpää ja laatikkobassoa Jouko Vilkman. Solisti Vesa Sahlgren soittaa kitaraa.

Pirtissä myydään kahvia ja tuoretta pullaa ja pihassa paistettuja muikkuja. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa tutustumaan entisajan elämään!

Huhtalan torpan historiaa

Wuorihuhdan torppa perustettiin Kuhmoislaisen Nihtilän tilan takamaille 1700-luvulla. Torppa sijaitsi noin 10 kilometrin kinttupolun päässä lähimmästä tiestä, joten sen oli oltava pitkälti omavarainen. Kalaisasta Isojärvestä saatiin kalaa, niityiltä rehua karjalle ja pelloilta viljaa, kasviksia sekä raaka-aineita kutomiseen. 

Huhtalan torppa itsenäistyi 1930-luvulla 40 hehtaarin tilaksi ja jäi lopulta 1960-luvulla tyhjilleen. Isojärven kansallispuisto perustettiin vuonna 1982, jolloin Huhtalan torppa sisällytettiin osaksi sitä. Torpalla voit tutustua 1700-luvun lopun ja 1800-luvun taidokasta työtä edustaviin hirsirakennuksiin. Nykyinen päärakennus on vuodelta 1868. Pihapiirin aitat ovat torpan vanhimpia rakennuksia. Yksi aitoista on siirretty Helsingin Seurasaareen. Huhtala on merkittävä rakennushistoriallinen erityissuojelukohde ja valtakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö.

Isojärven kansallispuisto

Vuonna 1982 perustettiin 11 kansallispuistoa. Kuhmoisiin sijoittuva Isojärven kansallispuisto perustettiin suojelemaan Päijänteen länsipuolisten seutujen monipuolisia metsämaita. Isojärven maasto on jyrkkäpiirteistä vuorimaiden ja murroslaaksojen eli hoilojen vaihtelua. Myös metsät ovat vaihtelevia laaksojen rehevistä lehdoista kallioiden karuihin männiköihin. Kansallispuistoon kuuluu lisäksi Isojärven saaria. Puistoon kannattaakin tutustua paitsi kävellen tai maastopyöräillen, myös meloen tai soutaen. Isojärven kansallispuiston tunnuseläin, majava, on ahkera maiseman muokkaaja, jonka jälkiä ei voi olla huomaamatta. 

Isojärven kansallispuisto on tunnettu myös kulttuurihistoriastaan: Huhtalan torpan lisäksi vanhat savottakämpät kertovat menneistä ajoista. Kämpillä voi majoittua ja Heretyn kämpässä toimii myös kesäkahvila, josta voi mm. vuokrata retkeilyvälineitä, kanootteja ja maastopyöriä.

Ajo-ohjeet Huhtalan torpalle

Länkipohjan ja Kuhmoisten väliseltä tieltä nro 3284 erkanee Huhtalantie, jota ajetaan reilu kilometri. Huhtalaan on Länkipohjasta noin 8 km ja Kuhmoisista 25 km. Osoite: Huhtalantie, Kuhmoinen.

Tilaisuuden järjestelyissä mukana: Isojärven kansallispuiston ystävät ry, Heretyn kämppäkahvila (Isojärvi Outdoors) ja Vanha Savotta.

Lisätietoja