Luontoon.fi uutiset

Hytermän tuulimylly nousi jälleen pystyyn

Kerimäen Puruvedellä sijaitsevan Hytermän saaren luonnonsuojelu- ja ulkomuseoalueella valmistuivat historiallisen tuulimyllyn korjaustyöt.

Vanhassa tuulimyllyssä on uudet siivet.Puoli vuosikymmentä sitten turvallisuussyistä kaadettu jalasmylly Kerimäen Hytermän saarella on nostettu paikalleen ja korjattu. Korjaustyön urakoi Remoti Holding, ja työn tavoitteena oli säästää mahdollisimman paljon alkuperäisiä osia ja rakenteita. ”Käyttökelvottomat ja täysin lahonneet rakenteet on uusittu, mikä näkyy pääasiassa myllyn ulkoasussa. Sisäosat ovat säilyneet alkuperäisinä rungoltaan ja koneistoltaan yksityiskohtia myöten”, kertoo korjausurakan valvojana toiminut kulttuuriperinnön erikoissuunnittelija Sini Saarilahti Metsähallituksesta.


Vanhan myllyn koneistoa.Myllyn tiedetään olevan siirretty lähialueelta paikalleen 1920–1930-luvulla ja se on ollut ensimmäinen Hytermän saaren rakennuksista. Mylly on todennäköisesti peräisin 1900-luvun alkuvuosilta ja sitä on korjattu kattavasti edellisen kerran vuonna 1977.

Lisätietoja

 

Metsähallitus on valtion liikelaitos, jonka hoidossa on kolmasosa Suomen maa- ja vesialueita. Metsähallituksen tarkoitus on luonnon arvon ja yhteisen varallisuuden vastuullinen kehittäminen yli sukupolvien. 1200 metsähallituslaista eri puolilla Suomea vastaavat alueiden kestävästä käytöstä, hoidosta ja suojelusta - erilaiset tarpeet ja odotukset yhteensovittaen. 
Metsähallituksen Luontopalvelut tarjoaa kestävän tavan nauttia Suomen kauneimmasta luonnosta. Suojelemme arvokkainta luontoa ja vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä monet merkittävät historiakohteet.