Luontoon.fi uutiset

Huussit ja taukokatokset uusiksi - yleisö pääsee nyt vaikuttamaan Sanginjoen taukopaikkojen ilmeeseen

Sanginjoen luonnonsuojelualueen retkeilyrakenteille haetaan uutta ilmettä Metsähallituksen ja Oulun yliopiston arkkitehtuurin yksikön suunnittelukilpailussa. Kilpailuaika on nyt päättynyt ja yleisö pääsee äänestämään suosikkiaan. Sanginjoen retkeilyrakenteet uusitaan lähivuosina kokonaan. 

Järven rannalla seisoo kaksi retkeilijää.

Oulun yliopiston arkkitehtiopiskelijoille suunnattuun kilpailuun tuli yhteensä 16 kilpailutyötä. Tuomaristo valitsee töistä kolme parasta, lisäksi yleisö pääsee äänestämään omaa suosikkiaan. 

“Kilpailuun osallistui yli 20 opiskelijaa, mikä kertoo suuresta kiinnostuksesta tehtävää ja Sanginjoen aluetta kohtaan. Kilpailuun saattoi osallistua pareittain tai työryhmittäin, mutta silti 16 kilpailutyötä yllätti määrällisesti ja työt olivat mielenkiintoisia. Pääsemme varmasti lähettämään yhden kilpailutyön kohti tarkempaa rakennesuunnittelua ja toteutusta”, arvelee erikoissuunnittelija Ulla Matturi Metsähallituksen Luontopalveluista. 

Kilpailun tarkoituksena on tuottaa vaihtoehtoja Sanginjoen luonnonsuojelualueen retkeilyrakenteista. Tavoitteena on saada kestävät, kauniit ja helposti huollettavat rakenteet, jotka edistävät Sanginjoen luonnonsuojelualueen vision ja toimintakonseptin toteuttamista. Suunnittelussa huomioidaan yhdenvertaisuuden ja kestävän kehityksen periaatteet. 

Opiskelijoiden tehtävänä oli suunnitella kaksi erilaista taukopaikkaa, oppimisympäristö, vuokratuvan ympäristö sekä opasteet. Yleisöäänestyksessä ovat mukana esteettömien taukopaikkojen havainnekuvat. Esteettömät taukopaikat rakennetaan Isonkankaanjärven ja Sanginjokivarren rannoille. 

Kilpailussa jaettava palkintosumma on yhteensä 8 000 euroa, joka jaetaan voittajien kesken. Palkintojenjako järjestetään 3.10.2022. Voittajat valitsee tuomaristo, jossa on Oulun yliopiston ja Metsähallituksen edustajia. Puheenjohtajana toimii professori Helka-Liisa Hentilä

Sanginjoen kehittämistä on jatkettu tämän kesän aikana rakentamalla uutta pitkosta Kalimeenkierrokselle. Ahinmaja taas on muutettu päivätuvasta vuokratuvaksi. Tupaan odotetaan vielä lopullista palotarkastusta ja sen jälkeen se tulee vuokrattavaksi eraluvat.fi -sivustolle. Tavoitteena on saada tupa vuokrattavaksi syyskuun aikana. 

Alueella on tehty myös luontotyyppien ja kulttuuriperinnön inventointeja. Inventoinneista saadaan tärkeää tietoa, joka ohjaa alueen käyttöä.  

Lisätietoja