Luontoon.fi uutiset

Hossassa ja Hiidenportissa retkeiltiin alkuvuonna aiempaa rauhallisempaan tahtiin

Kainuun kansallispuistoissa alkuvuosi oli hiljaisempi kuin viime vuonna. Koko maan kansallispuistoissa käyntimäärät ovat tasaantuneet kysyntähuipusta. Taustalla ovat niin polttoaineen hinta ja inflaatio kuin vilkastunut tapahtumatarjonta ja ulkomaan matkailukin. 

Kaksi retkeilijää istuu pöydän äärellä järven rannalla. Vieressä on tupa sekä kaksi pyörää.

Kainuun kansallispuistoissa oli tammikuun alun ja heinäkuun lopun välisenä aikana hiljaisempaa edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Tammi-heinäkuussa Hossan kansallispuistoon tehtiin noin 45 000 käyntiä, vajaan kolmanneksen vähemmän kuin vuoden 2021 alkupuolella. Hossan luontokeskuksen käyntimäärä heijasteli kansallispuiston käyntimääriä, se laski reilun neljänneksen 32 000 käyntiin. 

Hiidenportin kansallispuistossa laskua oli 44 prosenttia, käyntimäärän ollessa reilu 4 000. 

“Koko maassa kysyntähuippu on tasaantunut. Taustalla on monia tekijöitä, kuten polttoaineen hinta ja inflaatio sekä koronan jälkeen vilkastunut tapahtumatarjonta ja ulkomaanmatkailu”, kertoo puistonjohtaja Sari Alatossava Metsähallituksen Luontopalveluista.  

Valtakunnallisesti kansallispuistojen käyntimäärät ovat edelleen yhdeksän prosenttia korkeammat kuin ennen koronapandemiaa. Hossa ja Hiidenportti ovat saaneet osansa korona-ajan retkeilybuumista. Tämän vuoden alkupuoliskon luvut jäivät kuitenkin vuoden 2019 vastaavaa aikaa matalammalle tasolle, Hossassa noin viidenneksen ja Hiidenportissa puolet alemmaksi.  

Kainuun luontokeskuksista Kuhmon luontokeskus Petolassa taas oli alkuvuonna aiempaa vilkkaampaa, sillä käyntimäärä nousi 41 prosentilla noin 4 000 käyntiin. Hiljattain korjattuun Kajaanin rauniolinnaan tehtiin 23 000 käyntiä, hieman enemmän kuin edellisvuonna. 

Retkeilyrakenteet hyvässä kunnossa 

Hossan ja Hiidenportin rakenteita on viime vuosina kunnostettu ahkerasti, ja työt ovat jatkuneet tänä kesänä. Hossassa on uusittu pitkoksia reilulla kädellä. Sinisen saavutuksen ja Värikallion kaarroksen varrella pitkospuita on uusittu parin sadan metrin matkalta, Itärajan reitillä uusiksi on mennyt peräti pari kilometriä pitkoksia. Useisiin tupiin taas on tehty kattojen ja tulisijojen korjaustöitä. Kattoja on uusittu myös huoltorakennuksissa eri puolilla kansallispuistoa. Vesikattoremontit on teetetty urakoitsijalla, muut työt tehdään Metsähallituksen Luontopalvelujen omana työnä. 

Hiidenportissa rakennetaan puolestaan uutta esteetöntä käymälää Palolammen lähtöpisteelle. Lähtöpisteellä olevat kansallispuiston opasteet uusittu ja rakennukset maalataan kesällä 2023.

“Kainuun kansallispuistoista löytyy erämaan rauhaa laadukkaissa puitteissa. Tilanne on nyt huomattavasti parempi kuin joitakin vuosia sitten. Asiakasturvallisuuden ja -kokemuksen kannalta on erittäin tärkeää, että rakenteet ovat kunnossa. Työ on kuitenkin jatkuvaa, eivätkä puistot tule kerralla valmiiksi. Rahoituksen turvaaminen on tärkeää myös jatkossa”, Alatossava kuvailee. 

Lisätietoja