Luontoon.fi uutiset

Historiallisella Ruijanpolulla uusitaan pitkoksia ja siltoja - reitti on Sompion luonnonpuiston alueella suljettuna 31.7.–6.8. välisen ajan kunnostamisen vuoksi

Ruijanpolku sijaitsee Urho Kekkosen kansallispuistossa ja Sompion luonnonpuistossa. Uutta pitkosta valmistuu yhteensä kilometri ja neljä pientä siltaa uusitaan. Ne rakennetaan täysin puusta reitin kulttuurihistoriallisen arvon vuoksi. Ruijanpolun reitti on suljettu Sompion luonnonpuistossa 31.7.– 6.8.2023 välisen ajan, koska luonnonpuistossa saa kulkea vain maastoon merkityllä reitillä. Samassa yhteydessä Terävä-Nattasen tulipaikka ja liiteri puretaan pois. 

Huonokuntoisia pitkoksia.
 
Ruijanpolku kulkee Sompion luonnonpuistossa ja Urho Kekkossn kansallispuistossa yhteensä 35 kilometrin pituudelta. Ruijanpolku on osa historiallista Ruijanreittiä, joka on kulkenut Perämereltä Jäämeren, eli Ruijan, rannoille asti.  Historiallinen kulkureitti on merkitty maastoon puihin lyödyillä pilkoilla sekä kivilatomuksilla. Kivilatomuksia voi vielä nähdä reittien varrella.

Ruijanpolulla kunnostetaan pitkoksia yhteensä kilometri, joka jakaantuu reitillä 12 eri kohtaan. Reitillä uusitaan neljä pientä siltaa, joiden yhteispituus on noin 13 metriä. Kunnostamisen aikana Ruijanpolun reitti on poissa käytöstä 31.7–6.8.2023 välisen ajan Sompion luonnonpuiston alueella. Luonnonpuiston järjestyssäännön mukaan luonnonpuistossa saa liikkua vain merkityillä reiteillä luonnon kulumisen estämiseksi.

Kunnostuksia tekevät alueella liikkuvat poromiehet poronhoidon sallimien aikataulujen mukaan. Reitin kunnostuksen takaraja on syyskuun loppuun mennessä. Reittirakenteiden rakentamisen lisäksi alueelta puretaan Terävä-Nattasen tulipaikka ja liiteri.

Ruijanpolku ja sen vanhat reittimerkit on rauhoitettu muinaismuistolailla. Ruijanpolku kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin, mikä näkyy reitin kunnostuksessa: reitin uusittavissa rakenteissa ei käytetä terästä tai muovia, vaan perinteisesti puuta. Alueelle ei myöskään tehdä soraistuksia.

Merkkikivi.

Uudet reittirakennelmat helpottavat kulkua Ruijanpolulla. Niille ja vanhemmillekin reittirakenteille toivotaan pitkää eloa.

”Vanhoja kivilatomuksia ja -kasoja on joku käynyt tuhoamassa viime vuosina. Kivilatomukset on suojattu muinaismuistolailla ja ne tulee pitää koskemattomina. Sompio on luonnonpuisto, jossa kaikki luontoa muuttava toiminta on kiellettyä kansallispuistoakin tiukemmin. Maastossa saa liikkua vain merkityillä poluilla”, muistuttaa kulttuuriperinnön erityisasiantuntija Siiri Tolonen Metsähallituksen Luontopalveluista.

Lisätietoja