Luontoon.fi uutiset

Heretyn kämppäkahvila Isojärven kansallispuistossa avoinna pääsiäisenä - varsinainen kesäkauden avaus vappupäivänä

Isojärven kansallispuistossa sijaitseva Heretyn kämppäkahvila on avoinna pääsiäisen aikaan perjantaista sunnuntaihin klo 11–17 tarjoten supistetusti kahvilapalveluja. Varsinainen kesäkauden avauspäivä on 1.5.2022. Kahvila on avoinna toukokuun alusta lokakuun loppuun tiistaista sunnuntaihin kello 11–17. Kahvilassa on tarjolla suolaista ja makeaa purtavaa. Ryhmille on saatavilla tilauksesta myös ruokailuja.

Mies hymyilee kahvilan myyntitiskin takana.

Kesäkaudella kahvilasta saa vuokrattua retkeilyvälineitä, kuten telttoja, rinkkoja, makuupusseja ja keittimiä. Lisäksi kahvilassa on vuokravälineitä erilaisiin aktiviteetteihin, esimerkiksi kanootteja, soutuveneitä, kajakkeja ja fatbikeja. Heretyn kämpällä on myös vuokrattavia majoitustiloja. Pihapiirissä oleva sauna on majoittujien käytössä, joten vaelluksesta kipeytyneet jäsenet voi pehmitellä tunnelmallisen saunan lauteilla. 

”Meiltä voi varata myös ohjelmapalveluja tai Tyky-päivän ruokailuineen. Maastopyöräilyn suosio on kasvanut ja hankimmekin viime kesänä lisää pyöriä. Järjestämme kesäkaudella myös erilaisia kursseja. Yön yli kestävä retkeilykurssi sopii aloittelijoille. Kurssilla opitaan retkeilyn perusasiat ja majoitutaan teltoissa. Päivän vaellusruokakurssilla valmistetaan maistuvaa vaellusruokaa. Viikonlopun vaelluskurssilla opitaan kaikki vaelluksen olennaiset asiat aina reitin suunnittelusta pikkunikseihin”, Isojärvi Outdoorsin yrittäjä Minna Jakosuo kertoo. 

Historiallinen Heretyn kämppä rakennettiin talvella 1946–47 alueella työskennelleiden metsätyömiesten majoituspaikaksi. Vilkkaimpina aikoina 1940-luvun lopulla ja 1950-luvulla siellä majoittui nelisenkymmentä työmiestä sekä emäntä apulaisineen. 

Kansallispuistoon tullaan nauttimaan luonnosta, retkeilemään ja harrastamaan erilaisia aktiviteetteja

Isojärven kansallispuistossa vuonna 2021 toteutetun kävijätutkimuksen mukaan puiston kävijämäärä oli kolminkertaistunut kymmenessä vuodessa. "Kävely, luonnosta nauttiminen ja retkeily ovat suosituimpia aktiviteetteja. Harrastuksista eniten suosiotaan ovat kasvattaneet uinti, retkeily, telttailu tai muu leiriytyminen sekä pyöräily tai maastopyöräily. Lintujen tarkkailun ja marjastuksen suosio on puolestaan hiipunut. Tärkein syy tulla puistoon on useimmiten luonnosta nauttiminen, toiseksi useimmin retkeily", erikoissuunnittelija Maija Mikkola Metsähallituksesta kertoo.

Nainen ja mies istuvat talvella isolla kivellä metsässä. Aurinko paistaa. Nainen kaataa termoksesta juomaa miehelle kuksaan.

Isojärven kansallispuistossa on useita eripituisia rengasreittejä patikointiin. Isojärven 16 kilomerin mittaisella maastopyöräilyreitillä saat hienon läpileikkauksen Isojärven kansallispuistosta. Maisemat vievät aikamatkalle menneisyyteen. Kuljet savottajätkien jäljissä entisten metsätyökämppien, majavien patojen ja Isojärven rantamaisemien ohi. Huhtalan torpalla ihailet lampaiden hoitamaa perinnemaisemaa. Luontoon.fi-sivujen ohjeisiin kannattaa tutustua ennen kansallispuistoon lähtemistä. Retkietikettiä noudattamalla varmistetaan, että luonnon eläimet eivät häiriinny ja sopu muiden retkeilijöiden kanssa säilyy.


Lisätietoja