Luontoon.fi uutiset

Heretyn kämppäkahvila Isojärven kansallispuistossa avautuu vappuaattona

Heretyn kämppäkahvila Isojärven kansallispuistossa avautuu vappuaattona. Kahvila on avoinna lokakuun loppuun saakka tiistaista sunnuntaihin kello 11-17. Kahvilassa on tarjolla suolaista ja makeaa purtavaa. Ruokailut onnistuvat tilauksesta. Kahvilasta voi vuokrata retkeilyvarusteita, kuten telttoja, rinkkoja ja retkikeittimiä. Lisäksi vuokrataan kanootteja, soutuveneitä, kajakkeja, packraft, sup-lautoja sekä Heretyn majoitustiloja ja saunaa.

Kahvilan elämänluukku.

”Heretystä voi varata myös ohjelmapalveluja. Viime kesän hitti olivat läskipyörät ja niitä on hankittu lisää tälle kaudelle. Vappuviikonloppuna kahvilassa on myynnissä perustarjonnan lisäksi munkkeja. Tulossa on varmasti vilkas retkeilykausi. Toivoisimme, että retkeilijät ottaisivat huomioon koronavirusohjeet ja käyttäisivät kahvilan sisätiloissa maskia. Kahvit voi halutessaan juoda myös kahvilan pihapiirissä, missä on pöytäpenkkiryhmiä”, yrittäjä Minna Jakosuo kertoo. 

Retkeilijä tutkii esitettä pöydän ääressä pihalla vanhan talon edessä kesällä.

Isojärven kansallispuistossa on useita eripituisia rengasreittejä patikointiin. Isojärven 16 kilometrin mittaisella maastopyöräilyreitillä saat hienon läpileikkauksen Isojärven kansallispuistosta. Reitti kulkee savottajätkien jäljissä ja näet entiset metsätyökämpät, majavien padot, Isojärven rantamaisemat ja lampaiden hoitaman perinnemaiseman Huhtalan torpalla.

”Luontoretken suunnittelu kannattaa aloittaa katsomalla retkeilytaidoilleen ja kunnolleen sopivia kohteita Luontoon.fi ja Retkikartta.fi -verkkopalveluista. Retkietikettiä noudattamalla varmistat, että et häiritse luonnon eläimiä ja sopu kanssaretkeilijöiden kanssa säilyy. Jos retkeilijät noudattavat reittien ohjeellisia kiertosuuntia, metsässä saa kulkea verraten rauhassa myös kesän vilkkaimpina viikonloppuina,” puistonjohtaja Tuula Peltonen Metsähallituksesta muistuttaa. 

Heretyn kämppä rakennettiin talvella 1946 – 47 alueella työskennelleiden metsätyömiesten majoituspaikaksi. Vilkkaimpina aikoina 1940-luvun lopulla ja 1950-luvulla siellä piti majaa nelisenkymmentä työmiestä sekä emäntä apulaisineen. Heretyn kämpän terävään päähän on varusteltu kaksi 4 hengen huonetta, joissa on savotta-aikaan majoittunut työnjohto. Pihapiirissä oleva sauna on majoittujien käytössä, joten vaelluksesta kipeytyneet jäsenet voi pehmitellä tunnelmallisen saunan lauteilla.

Lisätietoja

Metsähallitus on valtion liikelaitos, jonka hoidossa on kolmasosa Suomen maa- ja vesialueita. Metsähallituksen tarkoitus on luonnon arvon ja yhteisen varallisuuden vastuullinen kehittäminen yli sukupolvien. 1200 metsähallituslaista eri puolilla Suomea vastaavat alueiden kestävästä käytöstä, hoidosta ja suojelusta - erilaiset tarpeet ja odotukset yhteensovittaen. 

Metsähallituksen Luontopalvelut tarjoaa kestävän tavan nauttia Suomen kauneimmasta luonnosta. Suojelemme arvokkainta luontoa ja vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä monet merkittävät historiakohteet.