Luontoon.fi uutiset

Helvetinjärvi on Pirkanmaan kansallispuistoista suosituin

Koronavuosi 2020 nosti Pirkanmaan kansallispuistojen käyntimäärät huippulukemiin ja tänä vuonna käyntimäärissä olikin odotettua laskua. Kuitenkin vuoteen 2019 verrattuna käyntimäärät Pirkanmaan kansallispuistoissa ovat nousseet 43 prosenttia (käyntimäärät: 1.1.-31.7.2019 60 000/ 1.1.-31.7.2021 86 000). Nousua selittää suurelta osin Helvetinjärven käyntimäärien nousu. 

Retkeilijöitä laskeutumassa portaita.

Helvetinjärvellä on vierailtu tänä vuonna lähes 43 000 kertaa tammi-heinäkuun aikana. Seitsemisessä käyntejä on ollut lähes 28 000 ja Isojärvellä hieman yli 16 000. 

Oletus on, että suomalaisilla lomailijoilla on ollut tänä kesänä monipuolisemmat lomailumahdollisuudet kuin kesällä 2020. Myös säät vaikuttavat vuosittain käyntimääriin. Talvella 2021 oli runsaasti lunta etelässäkin, mikä vähensi Etelä-Suomessa polkujen käyttöä monilla kohteilla verrattuna vähälumiseen alkutalveen 2020. Myös tämän kesän helle vähensi käyntimääriä erityisesti heinäkuussa.

Kaksi hymyilevää retkeilijää nojailevat näköalapaikan kaiteeseen.

Kun nykyisiä käyntimääriä verrataan aikaan ennen pandemiaa, erityisesti Helvetinjärvellä on saavutettu uusi peruskäyntimäärätaso. 1.1.-31.7.2019 Helvetinjärvellä vierailtiin 20 000 kertaa ja tänä vuonna samana ajankohtana lähes 43 000 kertaa. Käyntimäärät ovat nousseet 117 prosenttia. Kansallispuistojen kasvaneista käyntimääristä on selvitty kansallispuistojen palvelurakenteisiin ohjatun lisärahoituksen turvin. Palveluvarustukseen on tehty merkittäviä parannuksia. Muun muassa alueiden tiestöä on perusparannettu, pysäköintialueita on laajennettu ja alueille on tehty uusia imuautolla tyhjennettäviä käymälöitä. Lisäksi Isojärvellä ja Seitsemisessä on remontoitu vuokratupia.

”Paljon on edelleen tehtävää. Ensi vuonna Helvetinjärvellä alkaa suuri urakka. Helvetinjärven reitistö uudistuu ja suurimmat rakennustyöt alkavat kesällä 2022. Sen lisäksi jatkamme Pirkanmaan luontokohteiden tiestön, pysäköintialueiden ja reittien kunnostuksia. Reittien ja palvelurakenteiden kunnostaminen on jatkuvaa työtä ja siksi olisikin tärkeää, että alueiden perusrahoitus olisi kasvaneiden käyntimäärien tasolla”, kertoo puistonjohtaja Tuula Peltonen Metsähallituksesta.

Lisätietoja

Käyntimäärät Pirkanmaan kansallispuistoissa ajanjaksolla 1.1.-31.7. vuosina 2021-2019

Metsähallitus on valtion liikelaitos, jonka hoidossa on kolmasosa Suomen maa- ja vesialueita. Metsähallituksen tarkoitus on luonnon arvon ja yhteisen varallisuuden vastuullinen kehittäminen yli sukupolvien. 1200 metsähallituslaista eri puolilla Suomea vastaavat alueiden kestävästä käytöstä, hoidosta ja suojelusta - erilaiset tarpeet ja odotukset yhteensovittaen.
Metsähallituksen Luontopalvelut tarjoaa kestävän tavan nauttia Suomen kauneimmasta luonnosta. Suojelemme arvokkainta luontoa ja vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä monet merkittävät historiakohteet.