Luontoon.fi uutiset

Auta luontoa ja lomaile – haku Metsähallituksen suosituille Paimenviikoille alkaa tiistaina 18.1.2022

Paimenviikoilla pääsee työskentelemään luonnon monimuotoisuuden keitaiden keskellä ja auttamaan tärkeässä luonnonhoitotyössä. Paimenviikot ovat vuosi vuodelta suosittuja kesäkokemuksia, joihin usein voi ottaa perheen tai ystävän seurakseen. Ensi kesäksi paimenia kaivataan 15 kohteelle ympäri Suomen.

Lampaat jonossa laitumella.

Haku paimeneksi alkaa Metsähallituksen Luontopalveluiden Luontoon.fi-verkkosivuilla tiistaina 18.1.2022 klo 12. Hakulomake on auki viikon tiistaihin 25.1. klo 12 saakka. 

Paimenet arvotaan ilmoittautuneiden joukosta helmikuun aikana. Paimenviikot ovat maksullisia ja saadut tulot käytetään perinneympäristökohteiden ylläpitoon ja luonnonhoitoon. 

Luonto hyötyy Paimenviikoista

Paimenviikoille osallistuminen on helppo ja hauska tapa auttaa uhanalaista luontoa. Useat paimenkohteet ovat luontoarvoiltaan ainutlaatuisia: perinneympäristöt ovat katoavaa elinympäristöä, sillä niitä jäljellä vain alle prosentti sadan vuoden takaiseen tilaan nähden. Silti noin neljännes Suomen uhanalaisista lajeista elää perinneympäristöillä. 

Lehmiä niityllä, jota reunustaa perinteinen pisteaita.

Paimennettavat lampaat, lehmät ja hevoset ovat paitsi mahtavia työkavereita, myös tehokkaita niittokoneita – ne estävät avointen alueiden umpeenkasvun popsimalla ruohoa ja heinää. 

Paimenpesteihin valitut osallistuvat tärkeään työhön: Metsähallitus on Suomen suurin perinneympäristöjen ylläpitäjä, ja valtion suojelualueilla hoidetaan vuosittain noin 7000 jalkapallokentän verran perinneympäristöjä. 

Paimenviikoilla on aikaa retkeillä ja touhuta omiaan

Arpaonnen suosimat paimenet saavat vuokrata viikoksi tilan tai tuvan suomalaisten perinnemaisemien keskeltä.

Paimenten tehtäviin kuuluu muun muassa vaihtaa eläimille raikas juomavesi, seurata eläinten yleiskuntoa ja siirtää ne laidunlohkolta seuraavalle. Eläimet on hyvä myös laskea päivittäin.

Ihminen lampaan vierellä niityllä. Taustalla vanhoja rakennuksia.

Vastuilta jää hyvin aikaa tehdä retkiä lähiympäristön luontoon, ja moni paimentila sijoittuukin keskelle poikkeuksellisen hyviä retkeilymahdollisuuksia. Paimenviikot alkavat toukokuussa ja kestävät syyskuulle.

Tilan koosta riippuen paimen voi ottaa mukaan perheen tai ystävän seurakseen. Osaan kohteista myös lemmikit ovat tervetulleita. 

Tutustu Paimenviikkojen ajankohtiin ja kohdekuvauksiin osoitteessa https://www.luontoon.fi/vapaaehtoistoiminta/paimenviikot

Lisätietoja

Metsähallitus on valtion liikelaitos, jonka hoidossa on kolmasosa Suomen maa- ja vesialueita. Metsähallituksen tarkoitus on luonnon arvon ja yhteisen varallisuuden vastuullinen kehittäminen yli sukupolvien. 1200 metsähallituslaista eri puolilla Suomea vastaavat alueiden kestävästä käytöstä, hoidosta ja suojelusta - erilaiset tarpeet ja odotukset yhteensovittaen.
Metsähallituksen Luontopalvelut tarjoaa kestävän tavan nauttia Suomen kauneimmasta luonnosta. Suojelemme arvokkainta luontoa ja vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä monet merkittävät historiakohteet.