Luontoon.fi uutiset

Aulangon näkötornin kunnostustyöt alkavat

Pitkän odotuksen ja huolellisen suunnittelun jälkeen Aulangon näkötornissa alkavat korjaustyöt maaliskuun alussa. Urakan toteuttaa kivirakennuksiin erikoistunut iittalalainen yritys IKJ Rakennus Oy. Torni ja sen pohjoispuoli rajataan asiakaskäytön ulkopuolelle kunnostustöiden ajaksi. Urakka aiheuttaa muutoksia myös polkuihin siten, että ratsastusreitti tornille suljetaan väliaikaisesti. 

Nainen ja mies kävelevät lastenvaunujen kanssa tasaisella hiekkatiellä. Taustalla on kivinen näkötorni.

Kävijöiden kokemukseen urakka ei kuitenkaan erityisemmin vaikuta. Tie Aulangon tornikahvilalle ja näköalatasanteelle pysyy avoimena, joten kansallismaisemaa pääsee ihailemaan töistä huolimatta. Myös Karhuluolan portaat ovat koko urakan ajan kävijöiden käytössä. 

”Olemme iloisia, että varsinaiset kunnostustyöt pääsevät vihdoin alkamaan tornilla. Kohteen erityisyyden ja vahvan suojelustatuksen vuoksi on ollut tärkeää, että suunnitelmat on tehty huolellisesti. Nyt torni saadaan taas kuntoon ja avoimeksi yleisölle,” toteaa kulttuuriperinnön hankinta-asiantuntija Hilja Palviainen Metsähallituksesta. 

Tornin kunnostukseen on saatu eduskunnan lisätalousarviorahaa sekä jakovararahoitusta. Korjaustöihin on varattu aikaa marraskuuhun 2022 saakka. Aulangonvuoren 33-metrinen graniittinen näkötorni on rakennettu vuosina 1906 - 1907. Linnatornia muistuttavan maamerkin suunnitteli arkkitehti Waldemar Aspelin.

Ylhäältä päin kuvattu laatoitettu lattia näkötornin sisällä. Aulangon tornin korjaustarve havaittiin vuonna 2016, jonka jälkeen korjaustarpeen laajuutta ja kohdentumista on selvitetty tarkkojen suunnitelma-aineistojen perusteella. Tornin laaja korjaussuunnitelma valmistui 2020. Tämän jälkeen tornin rakenteiden kantokykyä tutkittiin vielä tarkemmin 2021 valmistuneessa selvityksessä, sillä rakenteissa havaittiin asiakasturvallisuuden kannalta kriittisiä vaurioita. Nyt toteutettavassa urakassa vahvistetaan ja tuetaan tornin lattiarakenteita sekä parannetaan vedeneristystä. Toimenpiteillä pyritään takaamaan tornin turvallinen käyttö ja säilyvyys myös seuraaville sukupolville.

Aulangolla tapahtuu tänä vuonna muutakin. Joutsenlammen jäätelökioski joudutaan purkamaan rakennuksen käytön estävän, vakavan mikrobivaurion vuoksi. ”Joutsenlammella on kioskitoiminnassa vuosikymmenien perinne. Lampi on itse asiassa ollut koko alueen suosituimpia kohteita. Arkistoaineistojen perusteella voidaan sanoa, että lammen rannalla on ollut kioski ainakin 1960-luvulta lähtien,” kertoo Metsähallituksen rakennusperinnön erikoissuunnittelija Sini Saarilahti. Nyt purettava jäätelökioski edustaa Aulangon tuoreinta rakennuskantaa, se on valmistunut 1990-luvun alussa. Rakennus dokumentoidaan perusteellisesti ennen purkua. 

Aulangon kulttuurihistoriallisesti tärkeiden rakennusten lisäksi tänä vuonna hoidetaan myös maisemaa. ”Jatkamme viime kesänä aloitettua maisemien avartamista ja puistomaisuuden kohentamista muun muassa Ruusulaakson paviljongilla ja Aulangonniemellä. Tuijametsän pitkospuut uusittiin vuoden lopulla ja polkulinjausta on muutettu. Uusi polku viimeistellään keväällä. Myös luonnonsuojelualueen rajat merkitään näkyvämmin maastoon,” tuumaa puutarhuri Reeta-Maija Siipola

Lisätietoja