Luontoon.fi uutiset

Aulangon näkötorni pysyy toistaiseksi kiinni turvallisuussyistä - Tornin korjaus käynnistyy syksyllä 2021

Aulangon näkötornia ei avata yleisölle tänä kesänä. Aulangon näkötornissa on ollut pitkään kunnostustarpeita. Näkötorni on valitettavasti pidettävä kiinni korjausten suunnittelun ja toteuttamisen ajan. Tavoitteena on, että korjaustyöt alkaisivat syksyllä ja tornin korjaus valmistuisi vuonna 2022.
Kivinen näkötorni ja sen vierellä kasvavia puita.

Tornin korjausten suunnittelu käynnistettiin vuonna 2019 eduskunnan myöntämän lisärahoituksen ansiosta. Suunnitteluprosessissa selvisi, että tornin kuntoa on tarve tutkia tarkemmin. Vuonna 2020 tornille teetettiin tarkennettu välipohjien kuntotutkimus ja kantavuusselvitys. Tulevana kesänä laaditaan korjausten toteutussuunnitelma, jonka pohjalta voidaan kilpailuttaa varsinaiset korjaustoimenpiteet.

Tornin kuntotilanteesta on keskusteltu Museoviraston kanssa, sillä torni on arvokas rakennussuojelukohde. Tornin korjaus vaatii mittavia toimenpiteitä, jotta välipohjien kantavuusongelmat saadaan korjattua ja tornista jälleen turvallinen vierailukohde. Torniin kiipeäminen on ehdottomasti kielletty, sillä rakenteet eivät kestä vierailijoiden painoa ennen kunnostuksia.

Tornin juurella sijaitsevan näköalatasanteen kunnostussuunnitelmaa tekee parhaillaan Vahanen Suunnittelupalvelut Oy. Suunnitelma valmistuu kesäkuussa. Korjausten toteutus kilpailutetaan, jos rahoitus saadaan järjestymään.

Graniittilinnan kunnostustyöt jatkuvat vuoden 2021 aikana. Vuorossa on pikkutornien vedeneristyksen korjaus ja kaiteiden uusiminen. Aikataulut tarkentuvat myöhemmin.

Lisätietoja