Uutiset

Aulangon historiakohteiden kunnostamiseen lisärahoitusta

Valtion neljännessä lisätalousarviossa on myönnetty Metsähallituksen Luontopalveluille rahoitusta virkistys- ja matkailukäytössä olevien kulttuuriperintökohteiden korjausvelan vähentämiseen. Aulangon luonnonsuojelualueelle myönnettiin 300 000 euron rahoitus, jolla on tarkoitus korjata muun muassa näkötornin ja näköalatasanteen rakenteita. Aulanko on suosittu nähtävyyskohde, sillä viime vuonna Aulangolla vieraili 467 400 kävijää.

Kaivinkone poistaa maata graniittilinnan sisäänkäynnin päältä.

”Aulangon kulttuurihistoriakohteita on saatu viime vuosien aikana pikkuhiljaa kunnostettua entiseen loistoonsa eduskunnan jakovarojen ja muiden erillismäärärahojen turvin. Lisärahoitus on ollut tarpeen, sillä Aulangon ainutlaatuinen kulttuuriperintö oli päässyt huonoon kuntoon. Myös turvallisuussyistä korjauksille on ollut suuri tarve. Haasteita kunnostustöille on tuottanut rakenteiden erityislaatuisuus. Korjaussuunnitelmien laatiminen ja korjausten toteutus on vaatinut asiantuntemusta ja vienyt aikaa”, puistonjohtaja Tuula Peltonen Metsähallituksesta kertoo. 

Aulangon näkötornin korjauksiin on käytettävissä jo vuodelle 2019 myönnetty 200 000 euron suuruinen eduskunnan jakovararahoitus. Rahoituksella teetätetty tornin korjaussuunnitelma on juuri valmistunut ja sen pohjalta valmistellaan korjausrakentamisen kilpailuttamista. Näkötornin korjaussuunnittelutyön vuoksi torni joudutaan pitämään toistaiseksi kiinni yleisöltä. Luontopalvelut tiedottaa avaamisajankohdasta myöhemmin. Nyt saatu lisärahoitus mahdollistaa tornin korjausten lisäksi myös näköalatasanteen kunnostamisen. Näkötornin kahvilan laajennus on nyt saatu valmiiksi ja mahdollistaa muun muassa tilausruokailujen järjestämisen tornikahvilassa.

Näköalatasanteen alapuolella sijaitsevan laasti-intarsiatyön konservointisuunnitelman laatimiseen on myös erillisrahoitus ja suunnitelma tullaan teetättämään vuoden 2020 aikana. Konservointityö toteutetaan osana näköalatasanteen korjauksia.

Tänä keväänä valmistuivat myös graniittilinnan muurien ensimmäiset osakorjaukset. Linnan sisäänkäyntitunnelin rakenteet korjattiin ja alueen vedenohjausta tehostettiin niin, että rakenteet pysyvät kuivina. Muureissa on kuitenkin toimenpidetarpeita edelleen. Graniittilinnan turvallisuuden parantamiseksi tilattu kaidesuunnitelma on myös valmistunut ja kaiteiden lisääminen on tarkoitus teetättää vuoden 2020 aikana. Graniittilinnan korjauksiin oli käytettävissä 250 000 euron suuruinen eduskunnan jakovararahoitus. Vuoden 2019 puolella uusittiin oman pienen kukkulansa päälle rakennetun Onnentemppelin paanukatto sekä korjattiin muita alueen rakenteita, kuten tekolampien kiveyksiä.

Lisätietoja