Luontoon.fi uutiset

Ahvenlammen kalastuskohteen esteettömyyttä parannettiin

Metsähallitus rakensi Sievissä sijaitsevaan Ahvenlammen kalastuskohteeseen esteettömiä laitureita ja kulkuväyliä. Tavoitteena on tarjota liikuntarajoitteisille paremmat kalastusmahdollisuudet. Samalla kohdetta kehitettiin rakentamalla muun muassa uusia perhokalastuslaitureita.

Järven rannalla on kaksi levää laudoista rakennettua laituria, joille vie sorastettu polku.

Touko-kesäkuussa toteutetun projektin aikana Ahvenlammen rantaan rakennettiin kaksi esteetöntä heittokalastuslaituria. Isoilla laitureilla mahtuu kalastamaan ja kääntymään pyörätuolilla, ja tilaa on tarvittaessa avustajallekin. Laitureiden turvallisuus on varmistettu kaiteilla. Leveä, kivituhkalla päällystetty kulkuväylä mahdollistaa saapumisen laitureille autolta pyörätuolin tai muun apuvälineen kanssa. Myös lastenrattaiden kanssa pääsee nyt helposti rantaan.

Projektin aikana kohteeseen rakennettiin myös 16 uutta perhokalastuslaituria, jotka eivät ole esteettömiä. Lisäksi Ahvenlammen ympäri kiertävän retkeilyreitin 40 vuotta vanhat pitkospuut uusittiin.

Eri kalastajaryhmien tarpeet varmistettiin kuulemalla heitä suunnitteluvaiheessa. Työn suunnittelu ja toteutus ostettiin kahdelta yrittäjältä, jotka kiittävät projektin asiakaslähtöistä toteutustapaa.

− Metsähallituksen positiivinen suhtautuminen luovuuteen auttoi miettimään toteutuksia käyttäjien ehdoilla. Parasta oli se, että saimme kuunnella paikkaa oikeasti suosivien perhokalastajien lisäksi pyörätuolia käyttäviä henkilöitä. Heidän ansiostaan saimme rantaan paljon kaivatut esteettömät onkipaikat, kertoo yrittäjä Reijo Latvala.

Metsähallituksen tavoitteena on tarjota kaikille yhdenvertaiset liikuntamahdollisuudet, ja kymmenet sen retkeilykohteista ovatkin jo esteettömiä. Kalastuskohteista Ahvenlampi on viides, jonka esteettömyyteen Metsähallitus on panostanut merkittävästi.

− Kalastus on monelle tärkeä henkireikä, mutta ei kaikille itsestäänselvyys. Esimerkiksi pyörätuolia käyttävältä kalaretki voi vaatia pitkääkin etukäteissuunnittelua. Nyt voimme tarjota pääsyn luontoelämyksen äärelle entistä useammalle paikalliselle, mutta myös kauempaa matkaaville kalastajille, iloitsee Metsähallituksen eräsuunnittelija Pasi Korhonen.

Lisätietoja