Luontoon.fi uutiset

Ärjänsaaren palvelutaso paranee - tulevana kesänä saaressa pääsee mökkeilemään ja saunomaan

Kajaanin lähellä sijaitsevan Ärjänsaaren palvelutarjonta kasvaa tulevana kesänä, kun vuokrattavaksi tulee kaksi mökkiä ja sauna. Rakennus- ja kunnostustyöt saaressa jatkuvat Vierasniemen ruokalan maalausurakalla ja Säipän uuden käymälän rakentamisella. Kasvavat kävijämäärät asettavat uusia vaatimuksia saarikohteen huollolle. 

Lapsi suppailemassa rannan läheisyydessä pelastusliivit yllään. Taustan hiekkarannalla kävelijä.

Ärjän kävijöiden hartaasti toivoma uudistus toteutuu tänä vuonna, kun yleisön vuokrattavaksi tulee kaksi kunnostettua mökkiä Säipässä. Kallela- ja Kivelä-nimisten mökkien varausten vastaanotto alkaa 1.4. klo 12 eräluvat.fi -sivustolla. Näitä neljän hengen mökkejä voi varata ajalle 26.6. - 31.8. Vuokra-ajat ovat maanantaista torstaihin, torstaista sunnuntaihin tai sunnuntaista sunnuntaihin. Mökin vuokra on 500 euroa viikolta tai 300 euroa osaviikolta. 

Arkkitehti Eino Pitkäsen suunnittelemat lautamökit on rakennettu 1930-luvulla ja ne on suojeltu yleiskaavalla. Kahden mökin osalta kunnostukset jatkuvat tänä kesänä ikkunoiden ja ovien korjaustöillä, ja ne tulevat vuokrattaviksi myöhemmin. Säippään rakennetaan kesän aikana uusi käymälä vuokramökkien läheisyyteen. Vierasniemessä puolestaan vanha ruokalarakennus maalataan kesäkuun aikana. Saaressa aletaan myös valmistella korjauskelvottomien rakennusten purkutöitä. Kaikki työt teetetään alihankkijoilla. 

Toinen odotettu uutuus on Vierasniemen vuokrasauna, joka kunnostettiin viime kesänä. Vierasniemen sauna tulee vuokrattavaksi Luonnollisesti Oulujärvi -yrityksen nettisivujen kautta. Saunan kapasiteetti riittää kahdeksalle saunojalle vuorokaudessa ja se on vuokrattavissa 1.6. - 31.8. välisenä aikana joka päivä.   

Saarioperaattoriksi Luonnollisesti Oulujärvi 

Tulevana kesänä saaren palveluista ja huollosta vastaa kajaanilainen Luonnollisesti Oulujärvi -yritys. Saarioperaattori huolehtii vuokramökkien, saunojen ja käymälöiden siisteydestä ja huollosta. Lisäksi yritys järjestää venekuljetuksia Ärjänsaareen, pitää kahvilaa Säipässä, päälaiturin läheisyydessä, vuokraa erilaisia välineitä luonnossa liikkumiseen ja järjestää opastettuja retkiä. 

"On mielenkiintoista olla mukana kehittämässä vastuullista ja kestävää matkailua Oulujärvellä, erityisesti Ärjänsaaressa yhdessä Metsähallituksen Luontopalveluiden kanssa. Odotamme innolla tulevaa kesää, joka tuo meille mukanaan uusia vastuita Ärjänsaaren toiminnoissa. Toivotamme lämpimästi tervetulleeksi Ärjänsaareen niin konkarikävijät kuin ensimmäistä kertaa saareen retkeä suunnittelevat", sanovat yrittäjät Kaisa ja Vesa Rikula

Suosio lisää huollon huolia 

Yhä useammat matkailijat ovat viime vuosina löytäneet Ärjän. Tämä näkyy myös huollossa, sillä esimerkiksi käymäläkapasiteettia on ollut tarpeen lisätä. Saarikohteen huolto edellyttää tarkkaa logistiikkaa, ja iso osa huoltotoimista tehdään talvella moottorikelkkakelien aikaan. Maaliskuun aikana Ärjään kuljetetaan rakennustarvikkeita ensi kesän urakoita varten, ja paluukyydissä viedään käymäläjätettä jatkokäsittelyyn. 

“Retkeilijöiden on hyvä muistaa, että Ärjä on luonnonsuojelualue. Luonnon kantokyvyn kannalta on tärkeää, että kävijät ottavat tämän huomioon kaikessa toiminnassaan. Olemme siellä luonnon vieraina”, muistuttaa erikoissuunnittelija Kerttu Härkönen Metsähallituksen Luontopalveluista. “Etenkin jätehuollolle saarikohde tuottaa erityisiä haasteita.”  

Retkietiketti auttaa muistamaan, miten luonnonsuojelualueella tulee toimia. Luontoa tulee kunnioittaa, ja esimerkiksi Ärjän linnut täytyy jättää rauhaan. Kirkkosäikän alueella ei pesimäaikana, 1.5. - 31.7., saa liikkua lainkaan. Ärjän maasto on kulumisherkkää, joten retkeilijöiden tulisi suosia viitoitettuja polkuja. Leiriytyminen tulee tehdä siihen osoitetuilla paikoilla, eikä tulta saa tehdä kuin merkityillä tulentekopaikoilla. Metsäpalovaroituksen aikana Ärjässä ei saa tehdä tulta lainkaan. Ärjässä ei ole roska-astioita, vaan siellä noudatetaan roskatonta retkeilyä. Jokaisen tulisi siis viedä roskat mukanaan ja huolehtia ne asianmukaiseen kierrätyspisteeseen. 

Lampaat kesätöissä 

Ärjässä on tänä kesänä jälleen lampaita maisemanhoitotöissä. Lampaat elelevät vanhan kahvilarakennuksen ympäristössä ja pitävät alueen perinnemaiseman avoimena. Nelijalkaisista kesätyöntekijöistä huolehtivat vapaaehtoiset lammaspaimenet, jotka on valittu Metsähallituksen paimenviikkojen arvonnassa. Paimenia on saaressa ajalla 6.6. - 15.8.2022.

Vapaaehtoistöitä luonnon hyväksi on tarjolla myös toukokuussa, kun Ärjässä järjestetään talkoot lauantaina 21.5.2022 Talkoiden ohjelmassa on siivous- ja luonnonhoitotöitä. Talkoot järjestetään säävarauksella. Tarkemmasta aikataulusta ja ilmoittautumisesta tiedotetaan lähempänä. 

“Uskomme, että Ärjänsaaressa on jälleen tulossa vilkas ja ikimuistoinen kesä. Ärjän palvelut paranevat vuosi vuodelta. Ärjä on pitkään ollut kajaanilaisten tiedossa, ja nyt se on tullut tutuksi muuallakin. Esimerkiksi Oulusta ja Kuopiosta pääsee Ärjään alle kolmessa tunnissa”, Härkönen vinkkaa. 

Lisätietoja