Saako maastossa tehdä nuotion?

Metsähallitus on päätöksellään antanut yleisen luvan tulentekoon maastossa Lapissa. Tulentekoon voi käyttää kuivia oksia, risuja ja pieniä juurakoita. Mikäli alle puolen kilometrin sisällä on huollettu tulentekopaikka, täytyy tulistelun tapahtua siellä. Luonnonsuojelualueilla, joille on laadittu hoito- ja käyttösuunnitelma tai annettu järjestyssääntö, noudatetaan tulenteossa sitä, mitä näihin suunnitelmiin ja sääntöihin on linjattu. Maapuiden eli maahan kaatuneiden vähäarvoisten puiden ottoon ja käyttöön tarvitaan maapuulupa, jonka saa Metsähallituksen Ivalon palvelupisteestä.  Metsäpalovaroituksen aikana tulenteko on kielletty myös rakennetuilla tulipaikoilla.

Rajapyykki Rajapäällä. Kuva: Kirsi Ukkonen


Voinko kalastaa, mitä se maksaa?

Vätsärin vedet ovat maankuuluja. Alueella on rautu- ja taimenvesiä. Alueella voi kalastaa joko kalastusläänikohtaisella vieheluvalla tai kattavammalla Inarin kalastusalueen luvalla 1564 (www.eräluvat.fi). Katso lisätietoja.

Saako Vätsärin alueelle lupia moottorikelkkailuun urien ulkopuolelle?

Paikkakuntalaisen vieraana ja opastuksessa voi ulkopaikkakuntalainen saada erityisluvan liikkua rajoitetusti myös urien ulkopuolella. Lupia voi tiedustella Metsähallituksen Ivalon palvelupisteestä.