Tervetuloa mukaan!

Kansallispuistot ja muut retkikohteet tarjoavat upeita vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksia ympäri Suomen. Tapahtumissa, talkoissa tai vaikkapa asiantuntijavapaaehtoisena pääset tekemään konkreettisia tekoja suojelualueiden, uhanalaisten lajien ja kulttuuriperinnön hyväksi sekä omaksi iloksesi. Tapahtumien ja talkoiden järjestämisessä korvaamaton apu ovat myös erilaiset järjestöt, ystäväyhdistykset ja yritykset. Yhä useampi yhteisö on mukana suomalaisen luonnon suojelussa oman kummikohteen kauttaTule sinäkin mukaan vapaaehtoiseksi tai kumppaniksi - suomalainen luonto tarvitsee ja kiittää vapaaehtoisia! 

Lisätietoja saat tämän sivun tapahtumakalenterista tai osoitteesta vapaaehtoistoiminta(at)metsa.fi. Voit myös ilmoittautua Metsähallituksen luontopalvelujen vapaaehtoisrekisteriin, jolle viestitään talkoomahdollisuuksista sulan maan kaudella muutaman kuukauden välein.

Kuva: Tapani Mikkola

Uutisia vapaaehtoistoiminnassa

« Takaisin

Kaski palaa keskiviikkona Kaavin Telkkämäessä

12.6.2018

Metsähallituksen Luontopalvelut polttaa kasken Telkkämäen perinnetilalla keskiviikkona 13.6.2018 klo 10 alkaen. Luontopalvelut on polttanut Telkkämäessä kaskia perinteisiä menetelmiä käyttäen jo neljännesvuosisadan, vuodesta 1993 lähtien.

Kaskenpolttoa Telkkämäessä 2017. Kuva: Marko HaapalehtoNyt poltetaan kuusikosta raivattu huuhtakaski. Kuuset kaulattiin neljä vuotta sitten ja niiden annettiin kuivua pystyssä. Viime syksynä kuivat kuuset kaadettiin, karsittiin, pätkittiin ja kasattiin kaskeksi. Nyt on kasken polton aika. Näin puihin sitoutuneet ravinteet saadaan maaperään hedelmällisen tuhkan muodossa, ja kaskialaa viljellään jo tänä kesänä.

"Yleisö on tervetullut seuraamaan kaskenpolttoa, ja halukkaat voivat osallistua työntekoonkin", sanoo puistomestari Marko Haapalehto Metsähallituksen Luontopalveluista.

"Kaski palaa useita tunteja ja puiden palamista tehostetaan perinteiseen tapaan viertämällä. Kasketulle alueelle kylvetään juhannusviikolla kaskinaurista ja elokuussa kaskiruista, josta saadaan sato ensi vuonna", Haapalehto suunnittelee.

Kaskitulien muovaamaa maisemaa

Telkkämäen perinnetilalla poltettiin kaskea 2017. Kuva: Marko HaapalehtoTelkkämäen luonnonsuojelualue Kaavin kunnassa, Pohjois-Savossa, on Pohjoismaissa ainutlaatuinen kaskiperinnetila. Tämä pieni luonnonsuojelualue tarjoaa mahdollisuuden eläytyä hetkeksi menneiden aikojen elämäntapaan. Kaskeaminen liittyy läheisesti Pohjois-Savon asuttamiseen 1400-luvulta lähtien. Kaskenviljelymuodoista erityisesti huuhtakaski eli havumetsään tehty kaski on ollut yksi savolaisen uudisasutuksen tekninen ja taloudellinen perusta.Telkkämäessä kaskiperinteeseen pääsee tutustumaan kaskeamistapahtuman lisäksi kahdella lyhyellä luontopolulla. Näkyvimpiä merkkejä kaskikulttuurista ovat kaskialoilta raivatuista kivistä kasatut kaskirauniot, kasketuille alueille kasvaneet lehtimetsät ja nauriskuopat.

Lisätietoja:


Tapahtumia vapaaehtoistoiminnassa