Vallisaari

Vallisaari toivottaa kävijät tervetulleeksi

Vallisaareen pääsee kesällä 2018 toukokuusta syyskuuhun Kauppatorilta sekä JT-Linen (www.jt-line.fi) että Aavalinesin (www.aavalines.fi) vesibussilla. JT-Linen lautta lähtee Kolera-altaalta (sekä keskikesällä myös Hakaniemestä) ja rantautuu Vallisaaressa Luotsipihan laiturille. Aavalinesin lautta lähtee Suomenlinnan lautan vierestä ja rantautuu Vallisaaressa Torpedolahden satamaukion luo. Kauppatorilla tunnistat laiturit Vallisaari -kylteistä. 
 
Myös Valli- ja Kuninkaansaarien vesipisteet, kuivakäymälät, piknik-pöydät ovat kävijöiden käytettävissä läpivuoden ja retkisataman palvelut sekä kahvila- ja opaspalvelut kesäaikaan. Retkisatamaan saa kiinnittyä ympäri vuoden.
 
Talvella Vallisaaressa ei ole kunnossapitoa. Polut ja laiturit saattavat olla liukkaita. Kulku saaressa tapahtuu omalla vastuulla. Huomioithan, että saaressa ei ole talvella palveluita eikä valaistusta. Hätätapauksessa soita numeroon 112.
 
Vallisaaren luonto on herkkää. Pysythän reiteillä. Tutustu Vallisaaren ohjeisiin ja sääntöihin ennen vierailua. Koirat ovat tervetulleita, mutta nelijalkaiset ystävät on pidettävä kytkettyinä.
 
Katso kartta (retkikartta.fi).
Metsähallituksen hoitamien historiakohteiden tunnusVallisaari ja Kuninkaansaari ovat tenhoava retkikohde 20 minuutin laivamatkan päässä Helsingin Kauppatorilta, Suomenlinnan naapurissa. Saaret ovat olleet satojen ihmisten koti ja työpaikka sekä tuhansien sotilaiden palveluspaikka. Linnoitukset, rakennukset ja ennätyksellinen lajirunsaus kertovat ihmisen ja villin luonnon rinnakkaiselosta. Lähde salaperäisille saarille, joilla aika tuntuu pysähtyneen!

Lumoavan historian ja luonnon Vallisaari

Vallisaaren sijainti Suomessa

Sijainti: Uusimaa, Helsinki (www.hel.fi)

Vieraile: Säännöllinen vesibussiyhteys Kauppatorilta Vallisaareen toukokuusta syyskuuhun. Vapaa pääsy. Yöpyminen veneissä retkisatamassa sallittu, muualla kielletty. Eteläosa on suljettu turvallisuussyistä poliisilain mukaisena rajoitusalueena, myös maihinnousu kielletty. Vallisaaresta Kuninkaansaareen pääsee aallonmurtajamaista kannasta pitkin.Lisätietoja kulkuyhteyksistä. Tutustu myös ohjeisiin ja sääntöihin.

Tekemistä ja näkemistä: Tunnelmalliset linnoitukset ja upeat maisemat merelle ja Helsinkiin. Pääkaupunkiseudun saariston monimuotoisin luonto – lepakoita, mäyriä ja lintulehtoja. Saariin tutustutaan merkittyjä reittejä pitkin: Aleksanterin kierros (3 km) ja Kuninkaansaaren kierros (2,5 km). Opastettuja kierroksia ja teemaohjelmia. Tutustu aktiviteetteihin sekä saarien historiaan

Palvelut: Opasteita, taukopaikkoja ja retkisatama. Vesipisteitä ja kuivakäymälöitä. Vesibussiyhteys Kauppatorilta ja keskikesällä Hakaniemestä. Saatavilla yhteistyötahojen palveluja. Lisätietoa Vallisaaren palveluista

Soveltuvuus: Koko perheen kohde. Saarilla voi liikkua lastenrattaiden kanssa, mutta reitit eivät ole esteettömiä: maasto on epätasaista ja ylämäet jyrkähköjä. Reittejä ei ole valaistu, eikä niillä ole talvikunnossapitoa. Pysy reiteillä ja huolehdi lapsista, sillä saarilla on paljon jyrkänteitä ja paikkoja, jotka uhkaavat sortua! Pukeudu maastokelpoisiin kenkiin ja vaatteisiin ja ota mukaasi eväät ja vesipullo. Huom. Työt Valli- ja Kuninkaansaarissa ovat yhä kesken: vesihuoltoa ja palveluja parannetaan, ja rakennuksille etsitään käyttöä.

Tämän sivun osoite on www.luontoon.fi/vallisaari

Alueen hoito:

  • Kohdetta hoitaa Metsähallitus, Rannikon Luontopalvelut, puh. 020 639 4829, haltia(at)metsa.fi.
  • Retkisatamaa ja kahvilaa hoitaa Juva Shipping Oy, puh. 040 755 1130, vallisaari(at)vallisaari.fi.

Lue lisää Vallisaaresta sivustolta Vallisaari.fi.

Self-guided Tour: "From Helsinki to the Taiga Forests"

From Helsinki to the taiga forests

Pdf-tiedosto 2 Mt (julkaisut.metsa.fi)

Self-guided Tour: "Blue Finland"

Pdf-tiedosto 1,6 Mt (julkaisut.metsa.fi)

Asiakaspalvelu

Suomen luontokeskus Haltia
Puh. 0206 39 4729
haltia(at)metsa.fi

  Vallisaari

Vallisaari Instagramissa @Luontoonfi #vallisaari

Katso ohje: julkisilla kulkuneuvoilla Vallisaareen

Katso ohje: veneellä Vallisaareen

Ajankohtaista Vallisaaressa

Yhteistyötahojen palvelut Vallisaaressa

Retkikartta.fi: Vallisaari

Retkikohteen esite

Pdf-tiedosto 2,8 Mt (julkaisut.metsa.fi)

Tutustu ennakkoon Vallisaareen