Uutisarkisto

« Takaisin

Villejä metsäpeuroja tuotiin Seitsemiseen Pirkanmaalle

10.11.2017

Seitsemiseen rakennettu totutustarha sai ensimmäiset asukkaansa keskiviikkona, kun sinne tuotiin kaksi Kainuusta pyydystettyä villiä metsäpeuraa. Ne saavat seurakseen eläintarhoissa kasvaneita yksilöitä myöhemmin marraskuussa. Tulevina vuosina luontoon vapautetaan totutustarhassa asuvien metsäpeurojen jälkeläisiä. Tavoitteena on palauttaa laji sen entisille asuinsijoille Pirkanmaalle ja Etelä-Pohjanmaalle.

Seitsemisen kansallispuiston viereen kesän aikana rakennettuun totutustarhaan saatiin ensimmäiset asukkaat keskiviikkona, kun sinne tuotiin kaksi Kuhmosta pyydystettyä metsäpeuraa. Samalla vietiin yksi villi kuhmolainen metsäpeurauros Lauhanvuoren totutustarhaan, jonne viime viikolla eläintarhoissa kasvaneet metsäpeurat ovat jo ehtineet kotiutua.

Villi vaadin vapautetaan Seitsemiseen. Seitsemisen totutustarhaan tuotiin kaksi villiä metsäpeuraa. Jatkossa ne saavat seurakseen eläintarhassa kasvaneita yksilöitä. Kuva: Milla Niemi

Metsäpeurojen pyynnistä vastanneet Luonnonvarakeskuksen metsäpeura-asiantuntijat totesivat jokaisen kolmen siirretyn peuran olevan hyväkuntoisia, lisääntymisikäisiä yksilöitä. Eläimet pyydystettiin Kainuusta, koska siellä elävä metsäpeurakanta on perinnöllisesti monimuotoisempi kuin Suomenselällä.

Metsäpeurat nukutettiin eläinlääkärin valvonnassa ja kuljetettiin totutustarhoille villieläinten kuljetuksiin tarkoitetulla kalustolla. Siirto-operaatioon osallistui asiantuntijoita Luonnonvarakeskuksesta, Metsähallituksen Eräpalveluista, Korkeasaaren eläintarhasta ja Ähtäri Zoosta.

"Koko pyyntiprosessi sujui täysin ennakkoon suunnitellulla tavalla, ja kaikki kolme pyydystettyä yksilöä voivat hyvin", kertoo hankkeen projektipäällikkö Sakari Mykrä Metsähallituksesta. "Siirto luonnosta totutustarhaan on joka tapauksessa iso muutos eläimille, joten todennäköisesti ne tulevat piilottelemaan lähiviikot tarhan keskiosissa", Mykrä jatkaa.

Villien metsäpeurojen pyynti ja tulevaisuudessa tehtävät palautusistutukset ovat osa viime syksynä alkanutta, EU-rahoitteista metsäpeuran kannanhoito- ja suojeluhanketta MetsäpeuraLIFE.

Lisätietoja


Metsäpeura-LIFE on Metsähallituksen Eräpalvelujen vetämä seitsemän vuoden (2016-2023) mittainen hanke. Sen tarkoituksena on metsäpeuran kannanhoito; keskeisimpänä tavoitteena palauttaa laji sen alkuperäisille esiintymisalueille eteläiselle Suomenselälle. Laajassa hankkeessa on kymmenen kumppania.