Uutisarkisto

« Takaisin

Vanhanajan heinätalkoot ja Vuoden kulttuuriympäristö -kunniakirjan luovutus Korteniemen perinnetilalla lauantaina 8.7.2017

30.6.2017

Korteniemen perinnetilalla eletään kuin sata vuotta sitten, myös heinää tehdään kuten ennen. Heinäkuiset heinätalkoot 8.7. aloittavat perinnetilan satokauden. Samana päivänä Maatiainen ry luovuttaa Korteniemen perinnetilalle kunniakirjan työstä kulttuuriympäristön hyväksi.

Talkoolaisia heinätöissä Korteniemessä. Kuva: Outileena Uotila

Korteniemen pitkäaikainen talkoolainen, Kulmalan Eino Forssasta, on tulossa jo keskiviikkona 5.7. teroittamaan viikatteita. Tuolloin tahkoa pyörittämään ja samalla teroittamista oppimaan pääsee useampikin halukas. Myös hiomakivellä teroittamiseen saa Korteniemestä hyvät opit. Keskiviikkona aloitamme heinän niittämisen viikatteilla somerolaisen Laakson Jorman ohjauksessa tilan notkopellolla.   
                                                                                                                       
Kuten maanviljely yleensäkin, heinäsadon onnistuminen on ilmoista kiinni. Viimeaikaiset sateet ovat olleet suotuisia heinän kasvulle, mutta nyt toivotaan heinäpoutia, jotta heinän kuivatus onnistuisi. Lauantaina 8.7. ovat varsinaiset heinätalkoot, jolloin keskiviikkona kaadettu heinä nostetaan hangoilla seipäille. Toki lauantainakin pääsee niittohommiin, heinää niitetään tilan kotopellolta ja aitovieriltä. Viikatteen käyttö ei olekaan ihan helppoa, jos ei tiedä tekniikkaa. Samoin heinän hankoaminen seipäille alkaa olla katoavaa kansanperinnettä.

Heinätalkoissa yhdistyy koko perinnetilan idea; kulttuuriympäristön ylläpito ja yhdessä tekeminen sekä vanhojen työtaitojen ja -välineiden säilyminen käytössä. Korteniemen kulttuuriympäristöä hoitavat ihmisten lisäksi maatiaiseläimet; suomenhevoset, kyyttölehmät, suomenlampaat ja kanat, joihin kävijät pääsevät tutustumaan. Kansanperinteeseen kuuluu myös savusauna ja sehän lämpiää kaikille kävijöille. Talkoot aloitetaan kello 11, saunaan pääsee puolenpäivän jälkeen ja töitä jatketaan kello 17 asti. Tilalla on myynnissä myös kesäistä luomuruokaa.

Korteniemi valittiin vuoden kulttuuriympäristöksi

Maatiainen ry valitsi Korteniemen perinnetilan vuoden kulttuuriympäristöksi. Maatiaisen väkeä on tulossa tilalle heinäpäivänä luovuttamaan Korteniemelle kunniakirjan työstä kulttuuriympäristön hyväksi. Kunniakirjan luovutus tapahtuu noin kello 13.

Suomi100 -juhlavuoden innoittamana internetiin on perustettu Hiiop-vapaaehtoistyöalusta (www.hiiop100.fi), jossa voi ilmoittaa talkoista sekä ilmoittautua talkoolaiseksi. Korteniemenkin heinätalkoisiin on tulossa Hiiop-vapaaehtoinen. Toivotamme kaikki tervetulleiksi talkoisiin perinteiden ja ympäristön säilyttämiseksi!

Lisätietoja