Uutisarkisto

« Takaisin

Taivaan valot Lapin matkailussa – puhetta pohjoisista valoilmiöistä

18.10.2017

Revontulet, tähtitaivas ja kaamoksen lempeä hämäryys. Mikä merkitys niillä on Lapin matkailulle, ja onko niistä otettu matkailullisesti riittävästi irti? Luostotunturilla päädytään perjantaina 27.10. tutkimuksen ja ideoinnin kautta revontulien loisteesta pimeyden porteille kaikille ilmaisessa seminaarissa.

Revontulet Pyhä-Luoston kansallispuistossa. Kuva: Ari Kekki

Revontulet ovat tuttu matkailijoiden houkutin, mutta entäpä muut pohjoisen valoilmiöt? Osaammeko vielä riittävästi hyödyntää valosaasteetonta Lappiamme syys- ja talvimatkailussa?

Pimeänä syysperjantaina Luostotunturilla ideoidaan valoilmiöiden ja niihin liittyvän tutkimuksen valjastamisesta Lapin matkailun kehittämiseen ja kuullaan matkailun asiantuntijoiden näkemyksiä valon merkityksestä Suomen, Islannin ja Norjan matkailulle. Seminaarin lopuksi käydään kävelyretkellä ihastelemassa syystaivasta.

Seminaari on kaikille ilmainen, ja sen järjestävät Lapin tutkimusseura, Metsähallitus sekä Pyhä-Luoston kansallispuisto Lapland Hotel Luostotunturilla 27.10. kello 14-21.30. Ohjelmaan voi osallistua missä vaiheessa tahansa.

Seminaarin ohjelma

Pohjoiset valoilmiöt matkailussa, perjantai 27.10.2017 kello 14-21.30

14.00-16.00
Dark Sky –tutkimus
Mitä annettavaa pohjoisen luonnon ja luonnonilmiöiden tutkimuksella voisi olla Lapin matkailulle?
- Pertti Itkonen, kehityspäällikkö, Metsähallitus: Hankkeiden ja hankesuunnitelmien esittelyä sekä uusien ideointia, Metsähallitus
- Dark sky –festivaali Luostolle? (vrt. www.jasperdarksky.travel) Seija Tuulentie, erikoistutkija, Luonnonvarakeskus

Tauko

16.30-17.30
Syksyn pimeys ja hiljaisuus matkailun mahdollisuutena
- Sami Päivike, Villi Pohjola Oy: Vain (pohjoinen) taivas rajana matkailun kehittämisessä
- Seija Tuulentie: Kokemuksia Islannin, Norjan ja Suomen revontulituotteista

17.30-18.00
Kahvitauko. Lapin tutkimusseura tarjoaa kahvit 50:lle ensimmäiselle.

18.00-19.30
Pohjoisen taivaan nähtävyydet
- Esa Turunen, johtaja, Sodankylän geofysiikan observatorio: Luonnontieteellinen tutkimustieto matkailun palveluksessa: Revontulet, luonnon kaunein värinäytelmä
- Paneelikeskustelu pohjoisen taivaan nähtävyyksien hyödyntämisestä matkailussa

19.30-20.00
Vaatetustauko

20.00-21.00
Kävelyretki – käynti pimeyden porteilla
Tapahtuma on ilmainen, ja tapahtumapaikkana on Lapland Hotel Luostotunturi. Yhteiskuljetus (mikäli tarpeeksi osallistujia) järjestetään Rovaniemeltä hintaan 20 €. Ilmoittautumiset yhteiskuljetukseen 20.10.2017 mennessä Pasi Rautiolle pasi.rautio(at)luke.fi.