Uutisarkisto

« Takaisin

Syötteen vaaramaisemissa jälleen ennätysmäärä kävijöitä

18.9.2018

Syötteen kansallispuiston käyntimäärät jatkavat nousuaan. Viime vuonna Syötteellä tehtiin huima käyntimääräennätys, mutta tästä huolimatta alkuvuoden 2018 luvut kertovat jälleen lähes neljänneksen kasvusta. Syötteen matkailualuetta kehitetään voimakkasti ja luontokeskukseen haetaan uutta yrittäjää.

Retkeilijät Syötteen kansallispuiston talvimaisemassa. Kuva: Sini Salmirinne/Metsähallitus.Alkuvuoden upeat talvisäät siivittivät Syötteen kansallispuiston käyntimäärät jatkamaan edelleen kasvuaan. Tammikuusta elokuun loppuun Syötteen kansallispuiston käyntimäärä oli reilut 48 000, jossa kasvua edellisvuoteen on 23 prosenttia. Vuosien 2016-2017 vastaavalla vertailuajanjaksolla käyntimäärät nousivat 31 prosenttia.

Myös Iso-Syötteen retkeilyalueen käyntimäärissä on nousua. Eniten suositaan kasvattavat kuitenkin kansallispuiston alueet, jotka sijaitsevat lähellä Syötteen matkailukeskusta. Näin ollen esimerkiksi latureittien onnistunut kehitys, saavutettavuuden parantaminen, on omalta osaltaan ollut yksi tekijä kansallispuiston käyntimäärien nousuun. Hiihtäjät pääsevät sivakoimaan Syötteen ympärysladulle suoraan matkailukeskuksen ytimestä.

- Viime vuosina Metsähallitus on kunnostanut ja tuotteistanut kansallispuiston retkeilyreittejä. Samaan aikaan matkailualuetta kokonaisuudessaan kehitetään voimakkaasti. Nyt otetaan selviä harppauksia siihen suuntaan, että alueelle tulee uusia palveluja ja palveluntarjoajia, ja ympärivuotinen matkailu vahvistuu, kommentoi toimitusjohtaja Sari Turtiainen Pudasjärven Kehitys oy:stä.

Syötteen luontokeskukseen haetaan yrittäjää

Metsähallitus on käynnistänyt tänä vuonna myös luontokeskuksen kehittämistyön. Tavoitteena on uudistaa talon toimintaa ja palveluita vastaamaan yhä paremmin kansallispuiston ja koko Syötteen alueen asiakkaiden tarpeisiin. Kehittämistyö on pitänyt sisällään asiakaskyselyitä sekä alueen matkailutoimijoiden kuulemisia ja kuluvalla viikolla on avattu yrittäjähaku.

- Haemme tiloihin yrittäjää, joka ottaa ensisijaisesti vastuulleen kahvila-ravintolan palvelujen pyörittämisen, mutta toimialuetta on mahdollista laajentaa myös muihin palveluihin. Ja ennen kaikkea, juuri nyt on tuhannen taalan paikka, jossa tulevalla yrittäjällä on mahdollisuus osallistua luontokeskuksen kehittämiseen, korostaa puistonjohtaja Saara Airaksinen

Syötteen luontokeskus sijaitsee kansallispuiston portilla, josta on helppo suunnata retkille vaarametsien monipuolisille reiteille. Luontokeskus pitää sisällään tällä hetkellä kahvila-ravintolan, auditorion ja näyttelytilan. Lisäksi retkeilijät saavat luontokeskuksesta opastusta ja infoa ja jopa retkeilyvälineitä vuokralle. Metsähallituksen luontopalvelut on viimeisen kolmen vuoden ajan vastannut koko talon toiminnoista. Tilat sopivat jo nyt monenlaiseen käyttöön, mutta niitä voidaan tarkastella myös yrittäjän tarpeiden näkökulmasta.

Luontokeskuksen yrittäjyydestä kiinnostuneet voivat olla yhteydessä asiakaspalvelupäällikkö Irja Leppäseen. Hakemukset liiketoimintasuunnitelmineen tulee jättää 12.10.2018 mennessä.

Lisätietoja: