Uutisarkisto

« Takaisin

Suomen luonnon päivänä Lapissa lauletaan

16.8.2017

Luonto täyttyy laulusta Suomen luonnon päivänä 26.8.2017, kun kuorot laulavat kansallispuistoissa Lapissa. Isoimmin kajahtaa Pyhä-Luoston kansallispuistossa, jonne kokoontuu jopa 150 kuorolaista avaamaan äänensä satavuotiaan Suomen luonnon kunniaksi. Laulamaan ja laulua kuuntelemaan pääsee myös Lemmenjoen, Urho Kekkosen ja Riisitunturin kansallispuistoissa. Perämeren kansallispuiston kuorolaulu kajahtaa Kemissä Jalokivigallerian kohdalla laiturilla.

Pyhä-Luostolla 11 kuoroa ja 150 kuorolaista antaa äänensä satavuotiaalle Suomelle

Ukko-Luoston ulkolavalla laulaa jopa 150 Lapin kuorolaista juhlallisessa iltakonsertissa kello 18. Lappilaiset kuorot ovat mukana talkoohengessä satavuotiaan Suomen kunniaksi. Päivällä nostetaan lippu salkoon Suomen luonnon kunniaksi, nautitaan kuohujuomia ja luonnontuotealan opiskelijoiden luonnontuotemaistiaisia ja kuullaan pienempi kuorokonsertti. Lapin Martat ja Lapin Sieniseura vievät sieniretkelle ja esittelevät sieniä sieninäyttelyssä.

Tapahtuma on täysin ilmainen. Sinne pääsee Rovaniemeltä ja takaisin bussilla kymmenellä eurolla. Bussikyytiin on sitova ilmoittautuminen 21.8. klo 17 mennessä: Pyhä-Luoston luontokeskus Naava, puh. 020 639 7302, pyhaluosto(at)metsa.fi.

Pohjois-Lapissa luonnollisia lauluja ja kolmea saamen kieltä

Suomen luontoa juhlitaan myös Urho Kekkosen ja Lemmenjoen kansallispuistojen luontokonserteissa, joissa yhdistyvät maisemat, musiikki, pohjoinen luonto ja luonnon antimet.

Saariselän Aurorassa klo 12-14 esiintyvät Inarin Kansalaisopiston sekakuoro ja Ivalon laulumiehet, ja yleisö pääsee osallistumaan yhteislauluosuuksilla. Ilmaisessa tilaisuudessa on myynnissä Saariselän kyläyhdistyksen valmistamia juhlaherkkuja.

Lemmenjoen kansallispuiston Kaapin Jounin saamelaistilalla kuullaan klo 16 lähtien musiikkia kaikilla kolmella Suomessa puhutulla saamenkielellä ja kunkin kieliryhmän perinteisellä tyylillä, joita ovat joiku, livđe ja leudd. Konsertin yhteydessä tutustutaan Kaapin Jounin tilan ja sen asukkaiden historiaan oppaan johdolla. Ilta päättyy luonnonantimista valmistettujen herkkujen nautiskeluun. Tapahtumista ja kuljetuksista peritään omakustannushintainen maksu.

Lemmenjoen tapahtumaan ilmoittautuminen 20.8. mennessä. Sitovat ilmoittautumiset sekä lippujen lunastus etukäteen jossakin seuraavista paikoista: Ylä-Lapin luontokeskus Siida, siida(at)metsa.fi, p. 0206 39 7740 tai Metsähallituksen Ivalon palvelupiste, ivalo(at)metsa.fi, p. 0206 39 7701 tai Saariselän palvelupiste Kiehinen, ukpuisto(at)metsa.fi, p. 0206 39 7200.

Riisitunturilla ohjelmaa kuorolaulusta rapsutuslampaisiin

Riisitunturin kansallispuistossa on Suomen Luonnon päivänä luonnonläheistä ohjelmaa, ja ilta huipentuu lähiruokaillalliseen Korpihillassa! Kuorolaulun lisäksi on tarjolla luontokuvanäyttely, luontokuvauskurssi, makkarakahvila, tulitaideperformanssi sekä retkiä puistoon.

Pallas-Yllästunturilla pyöräillään ja tutustutaan kulttuuriperintöön

Kansallispuistoon lähtee opastettu helppo maastopyöräretki klo 12. Kasvi- ja luontoretkelle voi suunnata Kesänkijärven parkkipaikalta klo 9. Sen määränpäänä on Tahkokurun uuden kodan avajaiset, jossa Äkäslompolon koululaiset pitävät kahvilaa klo 11–14 ja Marko Haapapuro musisoi. Pallasjärven tilalta lähtee retki kansallispuiston Pallasjärven alueen niityille, muinaisjäännöksille ja Pallasjärven puistonvartijantilan lähihistoriaan klo 13. Tapahtumat ovat ilmaisia.

Lisätietoja


Suomen luonnon päivän tapahtumia on Lapissa järjestämässä suuri joukko toimijoita. Pelkästään eri kuoroja on mukana 15, ja niiden lisäksi lukuisat muusikot. Mukana on myös Inarin Kultahovi, Saamelaismuseo Siida, Saamelainen kulttuuriarkisto, Luonnonvarakeskus, Lapin Martat, Saamelaisalueen koulutuskeskus, Sompioseura ry, Sodankylän lintuharrastajat, Saariselän kyläyhdistys, Ahkun Tupa, Giellagas-instituutti, luonnontuotealan opiskelijat, Lapin Sieniseura ja monet muut tahot.

Luonnon päivät on virallinen osa Suomi100-juhlavuoden ohjelmaa. Luonnon päiviä on toteuttamassa yli 50 organisaation kumppaniverkosto, joka tavoittaa jopa 1,5 miljoonaa suomalaista. Luonnon päivien tavoitteena on kannustaa kaikki suomalaiset luontoon ainakin yhtenä Luonnon päivänä. Vuonna 2017 järjestetään yhteensä neljä Luonnon päivää. Helmikuussa sukellettiin talveen ja toukokuussa villiinnyttiin keväästä. 17.6. Rakastutaan kesäyöhön ja 26.8. Luonnon päivät huipentuvat perinteiseen, vuodesta 2013 saakka vietettyyn Suomen luonnon päivään.