Uutisarkisto

« Takaisin

Siidan 20-vuotisjuhlanäyttely Johan Nuorgam - avataan 27.3.2018

19.3.2018

Saamelaismuseon tuottama Siidan juhlavuoden näyttely kertoo Johan Nuorgamista, saamelaismuseon perustajasta. Näyttely avautuu 27.3.2018 klo 15:30 ja se on esillä Siidassa Inarissa 6.1.2019 saakka. 

 
Siidan uusin vaihtuva näyttely Johan Nuorgam – saamelaisten kulttuurilähettiläs kertoo iijärveläisestä Johan Nuorgamista (1910–1978), joka oli saamelaisuuden varhainen kulttuurilähettiläs. Hän oli perinteentuntija ja kielimestari, jota monet tutkijat käyttivät lähteenään. Hän toimi 1930-luvulla Kansallismuseon Seurasaaren ulkomuseon oppaana, joka itsekin keräsi esineistöä. Hänestä tuli toimittaja, poliitikko ja kulttuurimies, joka 1950-luvun lopulla perusti Inarin saamelaismuseon.
 
Johan Nuorgam. Kuva: Saamelaismuseo Siida
Nuorgamin elämää kuvaavat valokuvat, äänitteet ja lehtileikkeet piirtävät yllättävän kuvan saamelaismiehen verkostoista niin suomalaisessa kuin saamelaisessakin yhteiskunnassa. Näyttelyn ytimenä on Nuorgamin 1930-luvulla keräämä harvinaislaatuinen esineistö, joka on samalla ensimmäinen Kansallismuseon Saamelaismuseolle palauttama esinekokonaisuus. Kaikkiaan palautuvia esineitä on lähes 70. Näiden joukossa on mukana myös muutamia todellisia helmiä. 
 
Nuorgam ehti toimia Sabmelaš-lehden avustajana ja päätoimittajana, saamelaisradion perustajana sekä suomen- ja saamenkielisen Tunturisanomat -lehden toimittajana. Hänen tietämyksensä näkyy T. I. Itkosen jättimäisessä Suomen lappalaiset -kirjassa, ja hänen tarinoitaan voi kuunnella näyttelyssä niin saameksi kuin suomeksikin. Näyttely kuvaa myös Nuorgamin merkitystä Inarin saamelaismuseon ideoijana ja toteuttajana, joka museoajattelussaan oli aikaansa edellä. 
 
Lisätietoja