Uutisarkisto

« Takaisin

Rokuan kansallispuiston paikallistaloudelliset vaikutukset ovat tuplaantuneet

23.11.2017

Jäkäläkankaiden ja sieniapajien Rokua on herättänyt Oulun seudun ihmiset.

Metsähallituksen Luontopalvelut teki viime kesänä kävijätutkimuksen, johon vastasi yli 400 Rokuan kansallispuistossa vieraillutta retkeilijää. Edellinen tutkimus on kuuden vuoden takaa.  Tutkimuksen mukaan kansallispuiston paikallistaloudelliset vaikutukset ovat tuplaantuneet viimeisen kuuden vuoden aikana (434 000 euroa v. 2011, 834 000 euroa v. 2017). Myös työllisyysvaikutukset ovat kasvaneet kuudesta henkilötyövuodesta yhdeksään henkilötyövuoteen.

Revontulien tarkkailua Rokuan kansallispuistossa. Kuva: Eeva MäkinenYhä useampi Rokualla vieraillut tutustui kansallispuistoon ensimmäistä kertaa. Vuoden 2011 kävijätutkimukseen osallistuneista 21 prosenttia ilmoitti olevansa alueella ensimmäistä kertaa, kun viime kesänä ensikertalaisten määrä oli noussut 40 prosenttiin vastanneista.

- Tämä kielii osin yleisestä kansallispuisto- ja luontomatkailubuumista. Kävijämäärien nousu näkyy muillakin Oulun seudun lähiluontokohteilla. Rokualla erityisesti syksyn viikonloput ovat todella vilkkaita, kun ihmiset tulevat tänne sienien perässä, puistonjohtaja Jouni Kosonen ynnää.

Myös telttailijoiden määrä on kasvanut ja sitä kautta alueella viipymä. Telttailuinnostukseen tullaan vastaamaan kohentamalla Pitkäjärven telttailualuetta.

- Pitkäjärven palvelurakennetta parannetaan ensi kesänä vankityönä, Kosonen kertoo.

Luonnon terveysvaikutukset ovat euroja arvokkaammat

Maastopyöräilyä Rokuan kansallispuistossa. Kuva: Eeva MäkinenKeväällä 2017 avatut maastopyöräreitit ovat myös tuoneet lisää kävijöitä Rokualle. Positiivinen virta on poikinut hetkittäisiä ongelmia.

- Toivomme, että pyöräilijät pysyisivät merkityillä reiteillä. Rokuan maasto on herkkää ja reiteillä pysyminen on todella tärkeää eroosiovaurioiden välttämäiseksi, puistonjohtaja Kosonen painottaa.

Kesän kävijätutkimuksessa kysyttiin ensimmäistä kertaa kansallispuistokäynnin vaikutuksia terveyteen ja hyvinvointiin. Ihmisiä pyydettiin arvioimaan puistoretken terveysvaikutusten arvo. Kysymys koettiin kyselyn vaikeimmaksi. Moni totesi, että luontoelämystä ei voi arvottaa rahallisesti.

- Tämä kertoo suomalaisten syvästä arvostuksesta luontoon. Mutta keskimäärin ihmiset arvioivat yhden päivän kansallispuistoretkeilyn Rokualla vastaavan noin 100 euron satsausta terveyteen, kertoo kyselytutkimuksen tekijä Tuuli Veteläinen.

Mehutauko Rokualla. Kuva: Eeva Mäkinen

Rokuan kansallispuisto on yleensä päiväretki- tai yhden yön kohde. Käynnin motiiveja olivat useimmiten luonnon kokeminen, maisemat ja rentoutuminen. Vapaamuotoisissa kommenteissa kiiteltiinkin Rokuan kansallispuiston rauhallisuutta ja luonnon kauneutta.

Toki retkeilijöiltä löytyi myös persoonallisia motiiveja kansallispuistoretkelleen:

- Yksi kävijöistä ilmoitti puistovisiittinsä tekemiseksi romantiikan, Tuuli Veteläinen nauraa.

Lisätietoja: