Uutisarkisto

« Takaisin

Männyn metsikkösiemenkeruu käynnistyy Pohjois-Suomessa

1.10.2018

Lämpimän kesän jälkeen männylle on kehittynyt hyvä siemensato. Metsähallitus aloittaakin Pohjois-Suomen siemenhuollon varmuusvaraston täydentämisen hankkimalla metsänhoitoyhdistyksiltä kerääjien keräämiä hyvälaatuisia männyn käpyjä.

Poikkeuksellisen lämpimän kesän jälkeen Pohjois-Suomen metsiin on kehittynyt laadultaan hyvä ja määrältäänkin kohtuullinen männyn siemensato. Tämän vuoksi Metsähallitus aloittaa Pohjois-Suomen siemenhuollon varmuusvarastoa täydentävän kävynkeruun Lapin maakunnassa, pois lukien Kemin, Keminmaan, Simon ja Tornion kunnat. Keruualue ulottuu myös Kuusamon ja Suomussalmen kuntiin.

Keruun toteutuksesta vastaa Metsähallituksen tytäryhtiö Siemen Forelia Oy yhdessä alueellisten metsänhoitoyhdistysten ja metsäalan toimijoiden kanssa.

Käpyjen vastaanotot alkavat metsänhoitoyhdistysten ostopisteissä parin viikon sisällä. Tarkempi ajankohta varmistuu soittamalla paikalliseen metsänhoitoyhdistykseen. Rovaniemen alueella ostopisteen perustamisesta vastaa Fin Forelian Imarin taimitarha, josta saa lisätietoja käpyjen vastaanotosta Rovaniemen seudulla.

Metsähoitoyhdistyksestä ja Imarin taimitarhalta saa myös opastusta keruukohteista ja -ohjeista. Kerääjän on muistettava, että käpyjen keruu toisen maalta, mukaan lukien valtion maat, on luvan varaista. Käpyjen keruu ei kuulu jokamiehenoikeuksiin.

Kerääjälle maksetaan käpylitrasta 1,20 € (alv 0).

Lisätietoja

  • Opastusta käpyjen kerääjille keruukohteista ja -ohjeista antavat: Metsänhoitoyhdistykset (www.mhy.fi) ja Fin Forelia Oy, Imarin taimitarha, Kalle Mäkikokko, 050 349 6058