Uutisarkisto

« Takaisin

Luonnon päivä Varsinais-Suomessa: Perhosbaari, yölaulajia, lepakoita, ongintaa, melontaa, luonnonkukkaretkiä!

13.6.2017

Suomi100-juhlavuoden kolmatta Luonnon päivää vietetään 17.6. teemalla Rakastu kesäyöhön. Suomalaiset ovat jälleen innostuneet järjestämään runsaasti tapahtumia luonnon kunniaksi. Kesäisen Luonnon päivän tarjontaan on ilmoitettu valtakunnallisesti jo yli 270 ja Turun seudullakin parikymmentä tapahtumaa. Laajin kattaus kesäöistä luontoa ja tekemistä tarjoaa Siipiveikkojen yö kaupunkiluontotapahtuma Turun Halistenkosken ja Koroisten ympäristössä, mutta hauskoja tapahtumia on monta, joista voi valita mieleisensä.

Siipiveikkojen yö - kaupunkiluontotapahtuma Turun Halisissa

Suomen ihanaa kesäistä luontoa voi aistia kaupungissakin. Kesäluontoa tarjoillaan Halistenkosken ja Koroistenniemen ympäristössä lauantaina 17.6.2017 klo 18-24.

Siipiveikkojen yö -tapahtuman (pdf, 414 kt) aikana Aurajoen opastuskeskuksessa Myllärintalolla (Valkkimyllynkuja 2) voi saada kalaporrasesittelyn, onkia kalakummien avustamana ja tutustua oppaan kanssa vanhan taloryhmän umpipihoihin. Myllärintalon edestä lähtevät illan hämärtyessä myös melontaretket aloittelijoille sekä yölaulajaretki jolla kuunnellaan yöllä jokirannoilla laulavia lintuja.

Partiolaiset tulevat pystyttämään Aurajoen rantamille kesäyöhön sopivia majoitteita kokeiltavaksi sekä paistavat makkaraa ja lettuja myytäväksi. "Perhosbaariin" houkutellaan perhosia kaikkien nähtäväksi. Myös kesäkahvila Padolla Myllärintalolla on illalla auki.

Koroisten ristin ympäristössä järjestetään klo 18 alkaen niittotalokoot jossa voi tutustua paikan kasvilajistoon ja kokeilla heinäntekoa. Elävän Kulttuurin Koroinen ry:n kahvio Koroinen pihapiireineen (Koroistentie 2) ovat myös avoinna. Koroisten tilalta alkaa klo 23.30 Lepakkoretki, jossa tutustutaan varsinaisiin laitakaupungin yöeläjiin. Koroistenniemelle alueen seurakunnat pystyttävät Hiljentymispolun ja Koroisten tilalta lähtee kaksi ohjattua hiljaista kävelyä papin johdolla. Näiden päätteeksi on meditatiivinen hartaushetki Koroisten ristillä.

Tapahtumaa koordinoi Aurajokisäätiö ja se toteutetaan yhdessä Turun kansallisen kaupunkipuiston/Turun kaupungin, Metsähallituksen ja useiden yhdistysten ja vapaaehtoisten kanssa. Tapahtuma on avoin kaikille ja melontaretkeä (kanootin varausmaksu) lukuun ottamatta ilmainen.

Ohjelmasta ja kellonajoista lisätietoja: www.aurajoki.net

Kuva: Anssi Junnila

Luonnonkukkien päivän retkiä

Urbaanein Luonnonkukkien päivän retki tehdään Turun muinaiskedoille, jotka ovat yksi Suomen luonnonsuojeluliiton sadasta luontohelmestä. Muinaiskedot ovat kasvilajeiltaan mielenkiintoisia perinnebiotooppeja aivan kaupungin tuntumassa. Tapahtuman järjestäjä on Turun luonnonsuojeluyhdistys.

Opastettuja luonnonkukkaretkiä järjestetään myös näillä paikkakunnilla:

  • Lieto, Vanhalinna
  • Salo, Märynummi
  • Pöytyä, Luontokapinetti

Nuku yö ulkona

Suomen Latu houkuttelee suomalaisia nukkumaan kesäyönsä ulkona. Raision Rinkka järjestää koko perheen tapahtuman Raision Pähkinämäen ulkoilumajan ympäristössä. Ohjelmaa lauantaina klo 10.00 alkaen.

Nuku yö ulkona -tapahtumia järjestetään myös näillä paikkakunnilla:

  • Naantali, Luonnonmaa
  • Masku, Kuhankuonon retkeilyreitistö, Laaskorven laavu
  • Salo, Teijon kansallispuisto, Kirjakkala
  • Koski TL, Hevonlinna

Vapapäivä lapsille Salon Matildanjärvellä

Kaikki alaikäiset saavat kalastaa ilmaiseksi 17.6. Luonnon päivänä Metsähallituksen lohikalakohteilla, joista 12:lla on opastus kello 10-15. Teijon kansallispuiston Matildanjärvellä pidetään leikkimielinen kalastuskisa, jossa kolme painavimman kalapussin saanutta palkitaan läsnäolijoiden kesken kello 15. Omatoimisen kalastuksen kohteita on kaksikymmentä, ja niissä voi kalastaa huoltajan kanssa ilmaiseksi koko päivän. Lue kohteet: www.eraluvat.fi/vapapaiva

Luonnon päivät yhdistävät suomalaiset

Luonnon päivät ovat neljä yhdessä tekemisen ja yhdessä luonnosta nauttimisen päivää. Edellä mainitut ja monet muut Luonnon päivien tapahtumat voi hakea tapahtumakartalta www.luonnonpaivat.fi/haetapahtumia.

Luonnon päivät on innostanut valtavan toimijajoukon luonnon juhlinnan ideointiin.

Järjestäjäorganisaatioita on yli 60 ja järjestäjien yhteenlaskettu jäsenmäärä on 1,5 miljoonaa. Kaksi ensimmäistä Luonnon päivää (4.2. ja 20.5.) ovat innostaneet suomalaiset yhä sankemmin joukoin ulos luontoon: 457 järjestettyä tapahtumaa keräsi yli 63 000 osallistujaa. Luonnon päivät huipentuvat Suomen luonnon päivään 26.8., jolloin Suomi liputtaa luonnolleen ensimmäisenä maailmassa ja kuorot kajauttavat kansallispuistoissa.

Luonnon päivät verkossa ja somessa: