Uutisarkisto

« Takaisin

Laittomia kaivauksia ja metallinetsintää Raaseporin linnan alueella

1.12.2017

Raaseporin rauniolinnan aluetta on syksyn aikana kaivettu laittomasti. Linnan viereiselle peltoalueelle, Slottsmalmenille, on kaivettu yli 280 kuoppaa. Kuopat liittyvät metallinetsintään, jonka yhteydessä peltokerroksesta on mahdollisesti nostettu linnan käyttöaikaan ajoittuvia metalliesineitä.

Metsähallitus ja Museovirasto ovat tehneet tapahtuneesta rikosilmoitukset Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselle. Rauniolinnan alue ja sen itäpuolella oleva peltoalue ovat muinaismuistolain nojalla rauhoitettuja kiinteitä muinaisjäännöksiä. Laki kieltää kaikenlaisen muinaisjäännökseen kajoamisen ilman erikseen haettavaa tutkimuslupaa tai kajoamislupaa. Lisäksi toisen hallinnassa olevan maan kaivaminen ei ole sallittua ilman lupaa.

"Luvaton kaivelu alueella on ollut niin laajaa ja systemaattista, että tuhon voidaan sanoa olevan metallilöytöjen osalta lähes totaalinen. Peltokerroksen alaisia rakenteita ja kulttuurikerroksien tulkintaa tukevaa metalliesineistöä ei ole enää paljoa jäljellä. Nostettujen esineiden mukana on menetetty tutkimuksen kannalta tärkeää tietoa, jota ei muilla keinoin pystytä saamaan. Menetämme myös osan tarinasta, jota kertoa kävijöille linnan menneisyydestä", harmittelee puistonjohtaja Henrik  Jansson Metsähallituksesta.

Kuopat havaitsi Slottsmalmenillla työskentelevä arkeologinen tutkimusryhmä.

"Slottsmalmenin eli esilinnan ulkopuolisen linnanmalmin alueella on vuosien 2007 - 2017 välillä suoritettu pitkäjänteistä arkeologista tutkimusta, josta on saatu Suomessa harvinaista tutkimustietoa. Suomessa ei ole toista vastaavaa linnan ulkopuolista aluetta, joka olisi yhtä hyvin säilynyt kaupunkirakentamiselta", kertoo arkeologi Tarja Knuutinen.

Linnaan on aikoinaan kuljettu Slottsmalmenin kautta ja sieltä on tutkimuksissa löydetty tiehen, rakennuksiin sekä linnan kaatopaikkaan liittyviä rakenteita ja maakerroksia. Raaseporin linna rakennettiin 1370-luvulla läntisen Uudenmaan hallintokeskukseksi ja se edusti myöhäiskeskiajalla Ruotsin kuninkaan valtaa Suomessa. Linna oli myös tärkeä sotilaallinen tukikohta ja kaupallinen keskus. Linna oli käytössä 1500-luvun puoliväliin asti. Raaseporin rauniolinna on Suomen historiassa merkityksellinen paikka ja osa yhteistä kansallista kulttuuriperintöämme.

Lisätietoja