Uutisarkisto

« Takaisin

Hossan uuden kansallispuiston käyntimäärässä huikea nousu

15.9.2017

100 000 käynnin raja ylittyi Hossan kansallispuistossa jo syyskuussa. Verrattuna vastaavaan ajanjaksoon vuonna 2016, jolloin Hossa oli valtion retkeilyalue, määrä on yli kaksinkertainen.

Hossassa vieraillaan sekä ryhmissä että ominpäin. Kuva: Metsähallitus / Jari Ilmonen

Hossan perustaminen kansallispuistoksi on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlintaa sekä Sipilän hallituksen hallitusohjelmaa.

"Kansallispuisto on tunnettu ja arvostettu brändi. Se on tae upeasta luonnosta ja hyvistä palveluista. Siksi kansallispuistostatus vaikuttaa käyntimäärien kasvuun", sanoo luontopalvelujohtaja Timo Tanninen Metsähallituksesta.

Tämä on Hossassa havaittu myös käytännössä.

"Kiinnostus Hossaan alkoi kasvaa jo heti, kun ympäristöministeriö teki päätöksen Hossan kansallispuiston perustamisesta vuonna 2016. Tämä kesä, kun kansallispuisto virallisesti perustettiin ja avattiin, on ollut ennätysvilkas", aluepäällikkö Matti Tapaninen Metsähallituksesta toteaa.

Juhlavuosi ja Hossan saama kansallispuistostatus on myös johtanut Suomen 40. kansallispuiston ennennäkemättömään medianäkyvyyteen niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Myös laaja Suomi100-hanke Luonnon päivät on vaikuttanut niin Hossan kuin muiden kansallispuistojen suosion kasvuun. Moni on käynyt kansallispuistoissa ensimmäistä kertaa tänä vuonna.

Käyntimäärien kasvu on hyödyttänyt myös Kainuu-Kuusamo-alueen paikallistaloutta. Tämän talousvaikutuksen kasvuluvut saadaan alkuvuodesta 2018.

Hyvällä suunnittelulla turvataan kansallispuistojen luontoarvot

Metsähallitus ei ole huolissaan käyntimäärien kasvun aiheuttamasta riskistä niiden luontoarvoille.

"Reittien kestävöinnin, tuotekehittelyn ja matkailun yhteistyön ansiosta kansallispuistojen käyttö on edelleen hyvin kestävällä tasolla", toteaa Matti Tapaninen.

Kaiken kaikkiaan kansallispuistojen kokonaiskäyntimäärässä oli 13 % kasvu ajanjaksolla 1.1.-31.8.2017 verrattuna vastaavaan ajanjaksoon viime vuonna. Neljästäkymmenestä puistosta peräti 34:ssä oli kasvua käyntimäärissä.

Lisätietoja

  • Hossan kansallispuisto
  • Hossan käyntimäärä 1.1.-31.8.2017 sekä kasvuprosentti edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna: Hossan kansallispuisto 99 402, kasvua 108%. Syyskuussa ylitettiin 100 000 käynnin raja.