Uutisarkisto

« Takaisin

Helposti saaristoon!

23.5.2017

Kansallispuistot ja historiakohteet saaristossa houkuttelevat lomailijoita. Mutta tarvitaanko saaristossa oma vene? Metsähallitus on kerännyt kesälle 2017 vinkit tutuista ja tuntemattomammista saaristokohteista, joihin pääsee ilman omaa venettä. Yrittäjien vesibussipalveluiden avulla kohteet ovat helposti saavutettavissa. Useissa saariston kohteissa tarjolla on myös muita matkailupalveluita.

Työ- ja elinkeinoministeriö on käynnistänyt lomahaaste -kampanjan (#lomahaaste) lisätäkseen kotimaan matkailua. Suosimalla kotimaista matkailua tuetaan yritystoimintaa ja työllisyyttä ja samalla koko maan kasvua. "Jos jokainen suomalainen tekee tänä vuonna yhden kotimaanmatkan lisää, kasvattaa se matkailun kokonaiskysyntää arviolta 800 miljoonaa euroa. Uusia työpaikkoja syntyisi sen myötä jopa 7 000, erityisesti nuorille", toteaa elinkeinoministeri Mika Lintilä.

Katso saariston kohteita ja kulkuyhteyksiä

Merikarvialta

Ouraluoto


Merikarvian kunnan ylläpitämä entinen luotsiasema keskellä kareistaan tunnettua Ouran saaristoa. Grillitupa on omatoimiretkeilijän käytettävissä. Saunaa ja majoitustiloja vuokrataan.  

Porista

Säppi ja Iso-Enskeri


Kumpaankin järjestetään 2017 ensimmäisen kerran yleisökuljetuksia!
    
Säpin majakkasaaressa omatoimiretkeilijällä riittää nähtävää. Idyllisen majakkamiljöön lisäksi Säpin monipuolinen luonto houkuttelee metsiin, rantakallioille ja -niityille sekä lintuja tarkkailemaan. Retkeilijä voi viivähtää sataman ja majakkapihan taukopaikoilla, kiivetä majakkaan ja tutustua Alfredinpolulla (n. 1,5 km) saaren historiaan. Tarkkasilmäisimmät saattavat nähdä vilauksen mufloneista. Myös merimatka kalastusveneessä on elämys!


Iso-Enskeri on Porin pohjoisen saariston suurimpia saaria ja kuuluu osittain Selkämeren kansallispuistoon. Metsäinen saari kätkee sisäänsä niin vanhan metsän rauhallisen tunnelman kuin rannikon komeimmat muinaisrannat ja ulkomeren maisemat. Omatoimiretkeilijää palvelevat nuotiopaikat ja käymälä, ja saaren hienoimmat nähtävyydet löytää luontopolun (1,5/3 km) varrelta.

Eurajoelta (Luvialta)

Säpin majakkasaari ja purjehdukset Luvian saaristoon / Selkämeren kansallispuisto


Säpin majakkasaaressa omatoimiretkeilijällä riittää nähtävää. Idyllisen majakkamiljöön lisäksi Säpin monipuolinen luonto houkuttelee metsiin, rantakallioille ja -niityille sekä lintuja tarkkailemaan. Retkeilijä voi viivähtää sataman ja majakkapihan taukopaikoilla, kiivetä majakkaan ja tutustua Alfredinpolulla (n. 1,5 km) saaren historiaan. Tarkkasilmäisimmät saattavat nähdä vilauksen mufloneista. Myös merimatka kalastusveneessä on elämys!


Luvian saariston maisemista pääsee nauttimaan Kaljaasi Ihanan mukana. Kauden 2017 uutuus: muutamilla purjehduksilla rantaudutaan Selkämeren kansallispuistoon kuuluvalle Nirvon saarelle!

Kaljaasi Ihana matkalla Säppiin. Kuva: Sanna-Mari Kunttu

Raumalta

Kuuskajaskari ja Kylmäpihlajan majakkasaari / Selkämeren kansallispuisto


Kylmäpihlajan majakkasaari avomeren äärellä kuuluu Rauman kaupungin omistamaan Selkämeren kansallispuisto-osaan. Vuonna 1952 rakennetussa majakassa toimii ravintola ja hotelli. Saaressa on myös rantakahvila ja vierasvenesatama palveluineen.


Kuuskajaskari toimi puolustusvoimien tykistölinnakkeena 1939-1996. Nykyisin suuri osa metsäisestä saaresta kuuluu Rauman kaupungin omistamaan Selkämeren kansallispuisto-osaan ja tarjoaa matkailijoille ravintola- ja majoituspalveluita sekä monipuolisesti erilaisia aktiviteetteja.

Uudestakaupungista

Isokarin majakkasaari / Selkämeren kansallispuisto


Kustavin kuntaan kuuluva Isokarin saari noin 22 km Uudestakaupungista lounaaseen. 180 hehtaaria suurella majakkasaarella on paljon nähtävää - se on keidas keskellä merta ja se tarjoaa matkailijoille hyvän kattauksen palveluita ulkosaariston rauhassa. Pohjanlahden korkeimman majakan vetovoimaa lisää sen ympäristö; saaren ainutlaatuinen ja monipuolinen luonto. Isokarin matkailusesonki alkaa vappuna ja kestää lokakuun syysmyrskyihin asti.

Upea majakka on peräisin keisarillisen Venäjän ajalta vuodelta 1833. Vierailut sisälle majakkaan tehdään oppaan kanssa. Opastuksia on keskikesällä päivittäin.

Isokarin majakkasaarelle pääsee joko omalla veneellä tai kesäisin (28.6.-13.8.) keskiviikosta sunnuntaisin yhteysaluksella Uudestakaupungista.


Katanpään linnakesaari / Selkämeren kansallispuisto


Historiallinen Katanpää sijaitsee ulkosaaristossa, kolmen keskeisen laivaväylän ja sadunhohtoisen Ströömin varrella, Kustavin Lypyrtin saarella. Katanpää on eteläisin portti Selkämeren kansallispuistoon.

Katanpään linnake rakennettiin 1910-luvulla tsaari Nikolai II:n hallituskaudella, pohjoisimmaksi osaksi niin kutsuttua Pietari Suuren linnoitusketjua. Itsenäistymisen jälkeen, 1930-luvulla suomalaiset vangit puolestaan louhivat katukiviä ja kunnostivat kasarmin rakennuksia. Katanpää toimi vartiolinnakkeena 1955-1999.

Vaikka Katanpäällä ei enää ole sotilaallista merkitystä, se on kulttuurihistoriallisesti arvokas nähtävyys ja veneilijöiden arvostama satama. Kesäisin saarelle pääsee yhteysaluksella Uudestakaupungista. Kaljaasi Olga tekee saarelle risteilyjä Uudestakaupungista 1.7.-6.8. välisenä aikana, lauantaisin ja sunnuntaisin.

Turusta

Örön linnakesaari / Saaristomeren kansallispuisto


Sata vuotta suljettuna sotilasalueena ollut Örön linnakesaari tutustuttaa rannikkopuolustuksemme historiaan Venäjän tsaarin ajoilta nykypäivään. Saaren päänähtävyydet ovat hienosti säilyneet kasarmialueet, järeät Obuhov-tykit sekä eri-ikäiset puolustusasemat ja linnoitteet. Linnakehistoriansa ansiosta ulkosaariston Örö on myös yksi Etelä-Suomen tärkeimmistä uhanalaisten lajien ja luontotyyppien keskittymistä.

Vuoden 2017 uutuus: kauden 2017 aikana täydennetään nykyistä reitistöä Eteläkärjessä esim. riippusillalla ja lintutornilla. Samalla avautuu mahdollisuus autiotuvan tasoiseen bunkkerimajoitukseen!

Örön pohjoiskärki. Kuva: Jukka-Pekka Ronkainen


Seili


Seilin saarella on synkkä menneisyys leprapotilaiden ja mielisairaiden syrjäisenä sijoituspaikkana. Nykyisin Seilin-kävijä voi tutustua Seilin museokirkkoon sekä nauttia ihastuttavista saaristomaisemista ja hyvistä laivayhteyksistä.

Vuonna 2017 saarelle tulee uusia palveluita: ravintola-, kahvila- ja majoituspalveluita sekä päivittäisiä opastuskierroksia. Kirkko on avoinna kaikille kävijöille päivittäin 16.6.-7.8. klo 12.30-14.30. Kirkko on avoinna myös viikonloppuina 3.-4.6. ja 10.-11.6. klo 12.30-14.30.


Bengtskär


Turun yliopiston täydennyskoulutuskeskuksen hallinnoima Bengtskär on Katriina Bildjushkinin sanoin "kaikkien majakoiden äiti, isoäiti ja kummitäti! Majakassa on hyvä, perinteinen saaristolaiskeittiö ja ihana isäntäpariskunta sekä viehättävä henkilökunta. Kannattaa yöpyä! Jos käyt elämässäsi yhdellä majakalla - niin käy Bengtskärissä!"


Kemiönsaari


Kauden 2017 uutuus: Archipelago HopOn HopOff on täysin uusi konsepti, jonka avulla voit helposti varata ja toteuttaa päivän tai vaikka viikon lomareissun saaristoelämyksillä. Kesällä joka aamu lähtee bussi Turun satamasta Kemiönsaarelle.

Helsingistä bussi lähtee Kiasman edustalta torstaisin ja lauantaisin 26.6.-31.7. välisenä aikana.

Paraisilta

Pärnäisten satama / Parainen > Berghamn / Saaristomeren kansallispuisto


Omatoimiretkien ystäville!

Vanha Västerbyn kalastajatila Berghamnin saaren pohjoisrannalla Saaristomeren kansallispuistossa on kuin pala entisaikojen saaristomaisemaa. Saarella hoidetaan perinnemaisemia ja Västerbyn tilan rantavajassa oleva näyttely kertoo kalastajien elämästä. Saarella on noin 2 km pituinen luontopolku sekä tulentekopaikka. Vain saaren pohjoisosa kuuluu kansallispuistoon. Saariaikaa on reilu kolme tuntia.

Berghamniin on säännöllinen ilmainen yhteysalusliikenne muutaman kerran viikossa. Ajat on linkitetty Turun linja-autovuoroihin.

Vuonna 2017: Saaristomeren ystävät ry:n jäsenet ovat vuorollaan talkooperiaatteella saariemäntänä tai -isäntänä Berghamnissa 16.6.-13.8.2017, pois lukien 24.-28.7. He juttelevat vierailijoiden kanssa ja tekevät pienimuotoisia hoitotöitä kohteella.

Pärnäisten satama / Parainen > Nötö, Jurmo ja Utön majakkasaari


Yhteysalus Eivorin matkassa (www.rosita.fi) pääsee kätevästi päiväksi tai pariksi saaristoon. Nötön, Jurmon ja Utön saarilla on erilaisia palveluita, joihin kannattaa tutustua etukäteen. Kaikissa on myös majoitusmahdollisuus. Eivor käy myös Aspössä.


Korpoström / Parainen > Örön linnakesaari - tai muu saaristo


Uutuus 2017! Korpoströmistä pääsee tiettyinä päivinä ulos saaristoon AspöCharterin kyydissä. Lähtöjä muutamia touko-elokuun aikana. Ulkosaariston iso kierros vie Öröhön asti, ulkosaariston kirkkoihin voi tutustua 3.6. ja 1.7. ja ulkosaaristopäivinä käydään oppaan kanssa Aspössä, Nötössä ja Bodössä.

Kasnäsista / Kemiönsaarelta

Kasnäs > Örön linnakesaari / Saaristomeren kansallispuisto


Kasnäs > Bengtskärin majakkasaari


Kemiönsaari


Kauden 2017 uutuus: Archipelago HopOn HopOff on täysin uusi konsepti, jonka avulla voit helposti varata ja toteuttaa päivän tai vaikka viikon lomareissun saaristoelämyksillä. Kesällä joka aamu lähtee bussi Turun satamasta Kemiönsaarelle.

Helsingistä bussi lähtee Kiasman edustalta torstaisin ja lauantaisin 26.6.-31.7. välisenä aikana.

Hangosta

Örön linnakessari


Bengtskärin majakkasaari


Gustavsvärn ja Hauensuoli


Hauensuoli on kapea salmi kahden luodon välissä Tulliniemen edustalla. Hauensuolen suojaisa luonnonsatama on vuosisatojen ajan palvellut Hankoniemeä kiertäviä ja Suomenlahden yli Tallinnaan suuntaavia merenkulkijoita.  

Aikojen saatossa merenkävijät ovat kaivertaneet kallioihin vaakunoita, merkkejä ja tarinoita odotellessaan purjehduskelin parantumista. Tuloksena on ainutlaatuinen " merenkävijöiden vieraskirja". Vanhimmat kaiverrukset ovat 1400-luvulta. Hauensuolesta löytyvät monien aatelissukujen vaakunat sekä Ruotsin kuninkaiden nimet ja kruunujen kuvat. Nimenkirjoitusperinnettä on jatkettu myöhemmälläkin ajalla, kalliossa ovat mm. Suomen leijonavaakuna ja presidentti Urho Kekkosen nimikaiverrus. Yhteensä Hauensuolesta on luetteloitu yli 600 hakattua merkintää. Nykyään piirrosalue on rauhoitettu muinaismuistolailla.

Gustavsvärn eli Kustaanvarustus on parhaiten säilynyt osa 1700-luvulta peräisin olevaa neliosaista linnoitusta Hangossa. Saari on yhä puolustusmuurin ympäröimä ja muurin sisä- ja ulkopuolella on vieläkin jäänteitä vanhoista puolustusrakenteista. Pienellä kalliosaarella on linnakkeen raunioiden lisäksi majakka vuodelta 1951.

Gustavsvärn. Kuva: Hans-Erik Nyman

Russarö

Puolustusvoimien hallinnoima Russarö sijaitsee Hangon edustalla. Siellä merta vartioi vuonna 1863 valmistunut kivimajakka, jota kutsutaan myös nimillä Hangon silmä tai Hankoniemen silmä. Se on yksi Suomen vanhimpia säilyneitä majakoita. Siirtolaisille majakka oli viimeinen valonpilkahdus kotimaasta.  Saaristoluontokohteena Russarön saari on ainutlaatuinen. Russarön saarella opastukseen sisältyy noin 6 km kävelyä.

Raaseporista

Tammisaari ja Baggö > Jussarö


Saari, jossa kompassitkin pyörivät näyttämättä tarkkaa suuntaa, on ihanteellinen kohde kaikille merellisestä luonnosta ja kiehtovasta historiasta kiinnostuneille. Kaivossaari on ainutlaatuinen yhdistelmä Suomenlahden kalastuksen, merenkulun, puolustuksen ja kaivostoiminnan historiaa. Pienen luotsituvan ympärillä avautuu hoidettu perinnemaisema. Jussarölla on hienoja vaellusreittejä, joiden varella voi ihailla koskematonta metsää. Satamassa sijaitsevasta kahvilasta voi osta retkieväät mukaan.

Tammisaari > Rödjan

Tammisaaren saariston kansallispuiston suurimalla saarella, metsäisellä Älgön saarella sijaitsee Rödjanin entinen kalastajatila. Sieltä alkaa noin 2 km pituinen luontopolku jonka varrella on näköalatorni ja Storträsket järvi. Rödjanilla puusauna lämpiää tilauksesta ja kesäisin sieltä voi ostaa vastasavustettua kalaa.

Helsingistä

Vallisaari ja Kuninkaansaari


Vallisaari ja Kuninkaansaari ovat tenhoava retkikohde 20 minuutin laivamatkan päässä Helsingin Kauppatorilta, Suomenlinnan naapurissa. Saaret ovat olleet satojen ihmisten koti ja työpaikka sekä tuhansien sotilaiden palveluspaikka. Linnoitukset, rakennukset ja ennätyksellinen lajirunsaus kertovat ihmisen ja villin luonnon rinnakkaiselosta. Lähde salaperäisille saarille, joilla aika tuntuu pysähtyneen!


Söderskärin majakkasaari


Karujen kallioluotojen muodostama Söderskär on merilintujen paratiisi. Saaren keskipisteenä kohoaa 150-vuotias majakka. Saari sijaitsee Porvoon saaristossa, noin 28 kilometrin päässä Helsingistä.

Sipoosta

Söderskärin majakkasaari

Haminasta

Ulko-Tammio / Itäisen Suomenlahden kansallispuisto


Ulko-Tammio on sotahistoriallisesti merkittävä kohde, jossa on nähtävissä paljon toisen maailmansodan aikaisen linnoituksen ja varustuksen jäänteitä.

Kotkasta

Kaunissaari ja Haapasaari