Uutisarkisto

« Takaisin

Forssan seutukunnan luontoliikunnan helmiä jalostetaan yhteisellä tahdolla ja teoilla

10.11.2017

Yhdessä tekeminen nousi päivän teemaksi keskiviikkona 8.11.2017 Hämeen luontokeskuksessa Tammelassa järjestetyssä luontoliikunnan ja -matkailun ideariihessä. Tapahtuman järjestivät yhdessä Metsähallituksen vetämä Luonto lisää liikettä -hanke ja Hämeen ammattikorkeakoulun Digitrail-hanke.

Seminaari ja työpaja järjestettiin Forssan seutukunnan luontomatkailun ja luontoliikuntapalvelujen kehittämiseksi. Luonto on nostettu matkailun vetovoimatekijäksi kansallisessa matkailustrategiassa ja alueen matkailun masterplan -suunnitelmassa, mutta konkreettisia toimenpiteitä suunnitelman käytäntöön viemiseksi on tähän saakka nähty vähän. Euroopan aluekehitysrahaston ja maaseuturahaston sekä Hämeen liiton tuella toteutettavien hankkeiden avulla viedään nyt suunnitelmaa käytäntöön laajan toimijaverkoston kanssa. Työpajassa oli mukana 60 alueen luontomatkailun kehittämisestä innostunutta toimijaa.

Työpajassa nostettiin esiin runsas kattaus alueen helmiä, kärkenä kaksi kansallispuistoa Liesjärvi ja Torronsuo. Jo alueelle saapuminen viehättävää Hämeen Härkätietä pitkin on matkailuelämys. Ehdoton vahvuus on lyhyt etäisyys upeasta kohteesta toiseen. Forssan seutu on oikea luontohuvipuisto. Merkittävä etu on myös alueen nopea saavutettavuus suurista kaupungeista, myös julkisella liikenteellä. Eerikkilän urheiluopistossa sekä alueen yrityksissä on paljon erityisosaamista, joka halutaan nyt tuoda näkyvästi esille.

Yhdessä tekemistä ja toimivien verkostojen roolia alleviivattiin työpajan jokaisessa alustuksessa. Suomen Luontokeskus Haltian johtaja Tom Selänniemen mukaan Nuuksio Resort -markkinointi kattaa 21 yhteistyöyrityksen markkinoinnin Haltiassa. "Verkoston rakentaminen on aina järkevää. Sopivasti erikoistutaan omaan toimintaan ja verkostoidutaan. Yrittäjän pitää pystyä myös jakamaan asiakas muiden alueen toimijoiden kanssa, jotta taataan positiiviset asiakaskokemukset. Yrittäjä hoitaa siis sen, minkä osaa parhaiten, toinen yrittäjä hoitaa oman osuutensa ja lopputuloksena asiakas saa parhaan mahdollisen paketin. Tyytyväinen asiakas, joka on saanut enemmän kuin mitä odotti, sataa aina kaikkien laariin", Selänniemi innostaa yrittäjiä.

Luonnostaan innostunut ja osaava verkosto on myös Retkipaikka-mobiilisovelluksen ja yhteisön menestyksen salaisuus. Retkipaikan toimitusjohtaja Antti Huttunen muistuttaa, että naapuri on voimavara. "Liian usein halutaan tehdä kaikki itse. Verkostoja hyödyntämällä ja toinen toistaan markkinoimalla viesti leviää äkkiä laajalle ja kaikki osapuolet hyötyvät. Retkipaikassa jaettu luontokokemus ja kokemusta vahvistavat kuvat ovat kaiken a ja o. Kuvien avulla lukija johdatellaan tiedostamattomasti jo alueelle", Huttunen kannustaa.

Visit Finland on laatinut yrittäjille ja kehittäjille yhteisiä ohjeistuksia ja kriteerejä, joiden tarkoitus on lisätä tuotteiden kiinnostavuutta myös kansainvälisten matkailijoiden silmissä. Soila Palviainen Entra Oy:stä peräänkuuluttaa vetovoimaisia kohteita, joissa laadukas retkeilyreitistö on helposti saavutettavissa, ja joista on olemassa viestintämateriaalia. "Reitteihin kytkeytyvien tuotteiden olemassaolo ei riitä - myös markkinointiin ja testaamiseen on löydyttävä aikaa", Palviainen toteaa.

Metsähallituksen ja HAMK:n projektipäälliköt Kati Vähäsarja ja Heidi Kerkola olivat erittäin tyytyväisiä työpajassa aistittavaan tekemisen meininkiin. Projektipäälliköt uskovat, että luonnon tutkittuja hyvinvointivaikutuksia ja digitaalisia sovelluksia markkinoinnissa hyödyntämällä alue palvelee jatkossa paremmin niin kansanterveyttä kuin kansainvälistä matkailua.

Hämeen luontokeskus kokee vuoden vaihteessa merkittävän muutoksen, kun Eerikkilän urheiluopisto ottaa vetovastuun luontokeskuksen toiminnasta. Uudistus tarjoaa koko alueelle konkreettisen mahdollisuuden tuoda verkostona alueen palvelutarjontaa esiin. Luontokeskus toimii jatkossakin Metsähallituksen asiakaspalvelupisteenä ja uudistusten myötä myös Suomen ensimmäisenä lasten ja nuorten luontoliikuntakeskuksena.

Eerikkilä Sport & Outdoor Resortin toimitusjohtaja Petri Jakonen ja Metsähallituksen puistonjohtaja Tuula Peltonen korostavat yhteistyön olevan molemmille merkittävä uusi avaus. "Yhteisenä tavoitteenamme on lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistäminen luonnossa liikkumista lisäämällä. Luontokeskukseen liittyvä yhteistyö tarjoaa tähän aivan erinomaisia mahdollisuuksia. Suomalaisten lasten luonnossa liikkuminen voi hyvin olla vientituotteemme", iloitsee Metsähallituksen puistonjohtaja Tuula Peltonen.

Lisätietoja