Uutisarkisto

« Takaisin

Designkorut saapuivat Inarin Siidaan

11.10.2017

Ylä-Lapin luontokekus Siidassa Inarissa avautui Northbound – Tänne syntynyt -näyttely 10.10.2017 . Näyttely kertoo ja näyttää sen ketjun, jossa idea muotoutuu koruksi. Korutaiteilija Tytti Bräysyn korut syntyvät kirjaimellisesti Inariin, pohjoisen maisemiin, jossa ne käyvät läpi neljä vaihetta, neljä syntymää: tarina, kunnioitus, paluu ja merkitys.

Bräysy on syntynyt ja kasvanut Oulussa, josta hän muutti Inariin vuonna 2009 opiskellakseen jalometalliartesaaniksi Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa.

Bräysy kertoo pohjoiseen muutostaan: "Jälkikäteen olen ymmärtänyt, että päädyin pohjoiseen löytääkseni oman luonnollisen kieleni, käsieni kielen. Yrittäjäksi ryhtyminen on ollut mahdollisuus puhua omalla kielelläni, ansaita taiteellinen vapauteni."

Greyowl. Kuva: Tytti BräysyKaikkiin Tytti Bräysyn koruhin kätkeytyy tarina  – pienten, mutta hämmästyttävien yksityiskohtien tarina ja niissä kuvastuu usein inarilainen luonto.

 "Annan tarinan juuren, idean, muhia mielessäni kauan. Tutkin. Pyörittelen ja ihmettelen. Valokuvaan; kuljen paljon luonnossa, myös yksin – aina kameran kanssa. Kuuntelen muiden tarinat", Bräysy kertoo.

Lemmenjoen kultamaat ovat kaikista ympäröivistä maisemista Bräysylle merkittävimmät ja ne tulivat rikastuttamaan hänen elämäänsä vuonna 2010. Siitä lähtien hän on viettänyt jokaisen kesänsä Lemmenjoen maisemassa.

Ennen Inariin muuttoaan Bräysy teki töitä graafisena suunnittelijana ja tärkein työkalu hänelle oli tietokone. Nyt työskentelytapa on toinen. Hän työstää jokaista työvaihetta itse omalla pajallaan, käsityötä kunnioittaen: suunnittelee, piirtää, sahaa, viilaa, muotoilee, juottaa, istuttaa, kiillottaa ja kokoaa. Hän kertoo odottavansa jokaisen korun kohdalla jännittyneenä myös itse, miltä lopputulos näyttää.

Korut heräävät henkiin, kun ne palaavat takaisin luontoon kuvattaviksi. Bräysy kuvaa  korunsa siellä, missä ne ovat syntyneet: mättäillä, kivillä, jokivarsilla ja tuntureiden kupeissa. Paluu on hänelle yksi mieluisimmista vaiheista, sillä hän saa ikuistaa arvokorun arvokkaassa palassa Inarin luontoa. Se on eri vuoden- ja vuorokaudenaikoina värien vaihtuva leikki, johon ajoituksen onnistuminen käsivaralla tuo oman yllätysmomenttinsa.

 "Jokainen korun kantaja löytää korusta merkitykset itselleen ja saa näin minutkin näkemään sen uudella tavalla. Kun koruja tilataan suoraan minulta, saan kuulla mielenkiintoisia ja koskettaviakin perusteluja aihevalinnasta. Muoto, sielu ja tarina ovat korun omistajille tärkeitä, jotta koru tulee pidetyksi."

Tytti työskentelee. Kuva: Tytti Bräysy

Tytti Bräysy on inarilainen korutaiteilija, joka on syntynyt 1973. Tytti Bräysyn tuotemerkki on Paarma Design. Nimi tulee Tytin edesmenneen äidin tyttönimestä.

Materiaaleina hänellä on kierrätetty tai ruotsalainen kaivoshopea sekä Lemmenjoen kultahiput. Suunnittellut työt ovat pääosin uniikkeja tilaustöitä.

Näyttelyn järjestää Metsähallituksen Ylä-Lapin luontokeskus Siida 10.10.2017-22.4.2018.

Lisätietoja