Uutisarkisto

« Takaisin

Aulangolla juhlitaan luontoa ja kunnioitetaan ilmavalvontalottien työtä

21.8.2017

Aulangon näkötornilla juhlistetaan 100-vuotiaan Suomen luontoa ja muistellaan ilmavalvontalottien työtä Suomen luonnon päivänä 26.8.2017. Tarjolla on lisäksi ilmaisia Sibelius-opastuskierroksia, retkineuvontaa, suomalaista ruokaa sekä liikuntaa kirkkovenesoudun, läskipyöräilyn tai sup-lautailun parissa.

Yli satavuotias Aulangon näkötorni on nähnyt vuosien saatossa paljon. Vuosina 1939-1944 ilmavalvontalotat tarkkailivat ilmatilaa Aulangon näkötornissa. "Lotat tekivät työtä ympäri vuorokauden, 24 tunnin vuoroissa. Kylmässä tornissa oli kaksi turkkia lottaparin lämmikkeeksi, ja kerran päivässä tuotiin tähystäjille lämmintä ruokaa. Lotat olivat saaneet koulutusta eri lentokoneista, viestintävälineistä, meteorologiasta, suunnistamisesta ja etäisyyksien mittaamisesta. Lähestyvästä lentokoneesta tiedotettiin puhelimitse ilmavalvontakeskukseen. Ilmoittajan oli osattava määrittää koneiden lukumäärä ja niiden lentosuunta ja -korkeus", kertoo Hämeenlinnan seudun Lottaperinneyhdistyksen puheejohtaja Sirkus Mattila.

Aulangon ilmavalvontalotat. Kuva: Sotamuseo/E. Mäkinen

Juhlapuhujana on myös europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen, joka pohtii luonnon merkitystä ihmiselle. Puheiden lisäksi juhlassa on luvassa musiikkiesityksiä.

Luonnon päivän kunniaksi Aulangonvuorella on myös muuta ohjelmaa. Kanta-Hämeen Oppaat johdattavat koko perheen Sibelius ja luonto -kierroksille. Tornikahvilasta voi ostaa suomalaista ruokaa: lohisoppaa, karjalanpiirakoita ja munavoita, ruisleipää, korvapuusteja ja mustikkapiirakkaa.

Näkötorni on auki klo 21.30 saakka ja halukkaat voivat kuvata auringon laskua tornin huipulta.

Retkivinkkejä tarjoilevat Partioaitan asiantuntijat. Heidän johdollaan voi myös paistaa nuotiolettuja tai vaahtokarkkeja.

Liikunnallisempaa ohjelmaa tarjoaa Aulanko Outdoors, joka järjestää kirkkovedesoudun, fatbike-retken sekä illan päätteeksi sunset sup -lautailun Aulangonjärvellä. Retkiin on ennakkoilmoittautumiset.

Tervetuloa mukaan koko perheen juhlaan Aulangolle! Rajallisen parkkitilan vuoksi paikalle kannattaa saapua esimerkiksi pyörillä. Vaihtoehtoisesti auton voi jättää myös Aulangon ulkoilumajan parkkipaikalle, josta pääsee metsäpolkua pitkin näkötornille.

Lisätietoja


Luonnon päivät on virallinen osa Suomi100-juhlavuoden ohjelmaa. Luonnon päiviä on toteuttamassa yli 50 organisaation kumppaniverkosto, joka tavoittaa jopa 1,5 miljoonaa suomalaista. Luonnon päivien tavoitteena on kannustaa kaikki suomalaiset luontoon ainakin yhtenä Luonnon päivänä. Vuonna 2017 järjestetään yhteensä neljä Luonnon päivää. Helmikuussa sukellettiin talveen ja toukokuussa villiinnyttiin keväästä. 17.6. Rakastuttiin kesäyöhön ja 26.8. Luonnon päivät huipentuvat perinteiseen, vuodesta 2013 saakka vietettyyn Suomen luonnon päivään.