Uutisarkisto

« Takaisin

Älkää tehkö avotulta metsäpalovaroituksen aikaan - ei edes retkeilykohteiden rakennetuille tulipaikoille!

28.5.2018

Koko maassa on voimassa metsäpalovaroitus, ja se on muuttumassa historiallisen korkeaksi. Retkikelit ovat hienon sään takia olleet upeat, mutta retkikahvit kannattaa nyt ottaa mukaan termarissa. Avotulta ei saa tehdä tällä hetkellä minnekään. Ei edes rakennetuille tulipaikoille.

Metsäpalovaroitus tarkoittaa sitä, ettei avotulta saa tehdä. Sitä ei saa tehdä edes rakennetuille tulipaikoille kansallispuistoihin ja muille retkikohteille. Jokaisen tulee toimia niin, ettei maastopalon vaaraa synny.

Metsäpalovaroituksen aikana avotulen teko on AINA kielletty muualla kuin hormilla varustetuissa maasta eristetyissä tulisijoissa. Joissain paikoin paloviranomainen on kieltänyt myös hormillisten tulisijojen käytön. Seuratkaa paloviranomaisten tiedottamista. Maasto on todella, todella kuivaa ja syttymisherkkää. Toimi siis vastuullisesti, äläkä sytytä avotulta. Älä käytä edes esimerkiksi kertakäyttögrilliä, sillä siitäkin voi tuli levitä maapohjan kautta tai kipinöinnin vuoksi.

Ei tulta tännekään metsäpalovaroituksen aikaan.
Ei tulta tännekään metsäpalovaroituksen aikaan. Kuva: Juha Paso / Metsähallitus
 
Metsäpalovaroituksen aikaan ei nuotiota tännekään.
Metsäpalovaroituksen aikaan ei nuotiota tännekään. Kuva: Maarit Kirvesnäki
 
Nyt ei pidä paistaa makkaraa avotulella.
Nyt ei pidä paistaa makkaraa avotulella. Kuva: Upe Nykänen / Metsähallitus
 
Tämäkin on avotulentekopaikka.
Tämäkin on avotulentekopaikka. Kuva: Linda Kartano / Metsähallitus
 
Tulta ei pidä sytyttää tällekään tulipaikalle.

Tulta ei pidä sytyttää tällekään tulipaikalle. Kuva: Linda Kartano / Metsähallitus

Jos näet maastopalon, ilmoita asiasta välittömästi hätänumeroon 112. On tärkeää, että sammutustyöt päästään aloittamaan mahdollisimman pian. Pelastuslaitokset suosittelevat 112 Suomi-sovelluksen lataamista kännykkään. Sovelluksen kautta hätänumeroon soitettaessa onnettomuuspaikan tarkka sijainti välittyy hätäkeskukselle automaattisesti ja apu löytää nopeammin perille.

Hallittuja metsien ennallistamispolttoja tehdään myös metsäpalovaroituksen aikana, mutta ne tehdään aina metsäammattilaisten valvonnassa. Ennallistamispolttoihin valmistaudutaan huolella, niistä on ilmoitettu pelastuslaitokselle. Polttoalueet on rajattu maastoa kastelemalla ja palokujin. Alueella on henkilökuntaa huolehtimassa palon sammutuksesta ja riittävän pitkästä jälkivalvonnasta.

Lisätietoja:

Metsähallituksen Luontopalvelut suojelee ja hoitaa alkuperäistä ja uhanalaista suomalaista luontoa sekä tuottaa luonnossa liikkujille retkeilypalveluja. Vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä monet merkittävät historiakohteet.