Ukselmapään Elskan tarina

Ukselmapään Elska on menninkäinen, joka asustelee Ukselmapäällä, Urho Kekkosen kansallispuistossa. Ukselmapää on korkea tunturi, jonka mukaan menninkäinen on saanut nimensä. Ukselmapää on pohjoisempana kuin joulupukin Korvatunturi, joka myös sijaitsee Urho Kekkosen kansallispuistossa. 

Jänis (Lepus timidus) kesäpuvussa. Kuva: Kornél Szentmiklósi-Nagy / Jänis talvipuvussa. Kuva: Kristiina Aikio

Elska seuraa luonnon tapahtumia. Elska ymmärtää eläinten ja lintujen kieltä. Elska osaa lukea metsään kätkettyjä salakirjoituksia. Elska haluaa pitää huolta luonnosta. Jos Elska löytää luonnosta oikein sotkuisia paikkoja, silloin hän siivoaa ja järjestelee. 

Kärppä (Mustela erminea). Kuva: Ville Heikkinen / Vastavalo

Luonnon omaan järjestykseen Elska ei puutu. Jos esimerkiksi tykkylumi tai myrsky on katkonut puita huiskin haiskin, niihin Elska ei kajoa. Sekamelska tarkoittaakin Elskan ajatusmaailmassa luonnon omaa järjestystä.

Kuka tässä on käynyt? Papanat paljastavat, että hirvi (Alces alces) on ollut asialla. Kuva: Kristiina Aikio

Ukselmapään Elska asustaa tunturin juurella, Lumikurunojan varressa. Lumikurunoja on pieni tunturipuro, jonka kirkasta vettä Elska juo ja käyttää aamu- ja iltapesulla. Elska voi nukahtaa puun juurelle kuunnellen oravanpoikien iltasatua.

Orava (Sciurus vulgaris). Kuva: Tapio Tynys

Aamuherätyksen Elska pyytää paikalla olevilta linnuilta. Kesällä herätysäänien suhteen on suurempi valikoima, kun kaikki muuttolinnutkin ovat paikalla. Palokärki herättää rummuttamalla puun kylkeen, riekko herättää nauramalla, kiiruna narisemalla ja pikkulinnut itse kukin omalla viserryksellään.

Sopuli (Lemmus lemmus) Kuva: Mauri Mahlamäki / Vastavalo

Elskalla on paljon kavereita, isoja ja pieniä. Muurahaiset ovat aina työn touhussa. Kirsi-kuukkeli käy säännöllisin välein kuikuttamassa Elskalle onnea. Onneahan tarvitaan aina ja sen jakaminen on Kirsin ja muiden kuukkeleitten yksi tärkeimmistä tehtävistä. Joskus sydäntalven aikaan Elska voi mennä toviksi nukuskelemaan Kaisa-karhun viereen.

Muurahainen (Formicidae) - menninkäinen huomaa luonnon pienimmätkin yksityiskohdat. Kuva: Tapio Tynys

Kiilopäällä on 1 km mittainen menninkäisen polku, jossa on luonnontarkkailutehtäviä, luonnollisia juttuja Ukselmapään Elskan tyyliin. Kierrä polku, tutki luontoa Elskan vinkkien mukaisesti katsellen, kuunnellen, tunnustellen, pohtien, haistellen ja ehkäpä joskus myös maistellen.

Tässä ovat kulkeneet kettu (vulpes vulpes) ja myyrä, myös riekko (Lagopus lagopus) on jättänyt sukkajalkojensa askelkuviot. Kuvat: Kristiina Aikio

 

Kirje menninkäiseltä joka kuukausi

Koska Ukselmapään Elska ei useinkaan pääse ihmisten ilmoille, on hän kirjoittanut kirjeitä vuoden jokaiselle kuukaudelle. Jokainen kirje sisältää luonnollista asiaa menninkäistyyliin sekä tehtäviä pohjoisen luonnosta lapsille ja kaikille lapsenmielisille!

 

Tutustu Ukselmapään Elskan ajatusmaailmaan jo ennakkoon ja lue menninkäsen kirje vaikkapa iltasaduksi. (julkaisut.metsa.fi)

 

Tammikuun kirje: Kun Kaisa-karhu söi kesän (Pdf-tiedosto, 75 KB)

Helmikuun kirje: Isoja ja pieniä asioita (Pdf-tiedosto, 177 KB)

Maaliskuun kirje: Jännitystä elämään (Pdf-tiedosto, 105 KB)

Huhtikuun kirje: Sekamelska-Elskan kevätkirje (Pdf-tiedosto, 116 KB)

Toukokuun kirje: Kevätkurrutuksia sinulle (Pdf-tiedosto, 158 KB)

Kesäkuun kirje: Kesän kuumimmat kuulumiset (Pdf-tiedosto, 102 KB)

Heinäkuun kirje: Kesäsurinoita (Pdf-tiedosto, 314 KB)

Elokuun kirje: Pienen Siiri-sopulin isot uutiset (Pdf-tiedosto, 107 KB)

Syyskuun kirje: Syksyn supatteluja (Pdf-tiedosto, 119 KB)

Lokakuun kirje: Ensilumen ihmeitä (Pdf-tiedosto, 147 KB)

Marraskuun kirje: Käpyisiä kuulumisia (Pdf-tiedosto, 73 KB)

Joulukuun kirje: Kun aurinko ja menninkäinen lomailevat (Pdf-tiedosto, 93 KB)