Maakotka ja 129 muuta lintulajia

Urho Kekkosen kansallispuistosta on havaittu noin 110 säännöllisesti pesivää lintulajia, joiden joukossa on muuttohaukka ja useita muita uhanalaisia lajeja. Puiston tunnuslintu on maakotka. Tavallisimpia kävijän kohtaamia lintuja ovat järripeippo, pajulintu, niittykirvinen, punakylkirastas ja urpiainen. Puiston lintulajeista noin 75 prosenttia on muuttolintuja, ja ensimmäisenä palaa jo helmi–maaliskuun vaihteessa taviokuurna.

Maakotka. Kuva: Martti Rikkonen

Puiston metsissä saatat kohdata tyypillisiä vanhojen metsien lintuja, kuten kuukkelin, lapintiaisen tai pohjantikan. Tunturipaljakan avomaastossa viihtyvät kapustarinta ja keräkurmitsa. Suolla voit nähdä kahlaajia, kuten liron, suokukon tai taivaanvuohen.

Vinkki: Haluatko tietää, mitä lintuja Urho Kekkosen kansallispuiston alueella on viime aikoina nähty? Katso tuoreimmat lintuhavainnot. Palvelun tarjoaa Metsähallituksen Luontoon.fi-verkkopalvelu. Sivu on tuotettu BirdLife Suomen Tiira-lintuhavaintojärjestelmän avulla

Ilves, lumikko ja muut nisäkkäät

Kansallispuiston alueella elää yli 20 nisäkäslajia. Suurpedot karhu, ahma, susi ja ilves näyttäytyvät retkeilijöille vain harvoin; todennäköisemmin kohtaat puistossa poroja, jäniksiä, hirviä ja kettuja. Puistossa elää myös päästäisiä ja myyriä sekä niitä metsästäviä näätiä, kärppiä ja lumikkoja. Vesistöjen läheisyydessä saatat nähdä saukon tai jälkiä sen kalastusretkistä.

Poro. Kuva: Kimmo Kuure

Kaloja, matelijoita ja nilviäisiä

Muutamissa kansallispuiston joissa elää uhanalainen jokihelmisimpukka eli raakku. Joissa polskii myös taimen. Sompion luonnonpuistossa voi vielä kohdata kyykäärmeen, mutta Saariselän tunturien pohjoispuolella se ei viihdy.

Raakku. Kuva: Petteri Polojärvi, Metsähallitus