Monenlaisia tupia retkeilijöiden majoitukseen

Retkeilijöiden yöpymispaikkoina on sekä maksuttomia että maksullisia tupia.

Maksuttomista, avoimista tuvista yleisimmät ja tunnetuimmat ovat autiotuvat. Tuvat sijaitsevat yleensä tiettömien taipaleiden takana maamme pohjois- ja itäosissa. Muita avoimia tupia ovat päiväkäyttöön tarkoitetut päivätuvat. Myös avoinna olevat kammit ja hirsikodat ovat sopivia taukopaikkoja päivällä, mutta ne voivat poikkeustapauksissa antaa suojan myös yöksi.

Käyttämällä maksullisia, varattavia ja lukittuja tupia takaat itsellesi varman yösijan. Maksullisia tupia ovat lyhytaikaiseen käyttöön tarkoitetut varaustuvat ja varauskammit sekä vuokratuvat.

Luontomatkailuyritykset voivat käyttää tupia ja muita rakenteita, kuten tulentekopaikkoja, asiakkaidensa taukopaikkoina, mutta se edellyttää lupaa Metsähallitukselta. Autiotupien käyttö yöpymiseen luontomatkailun yritystoiminnan yhteydessä ei kuitenkaan ole sallittua, vaan asiakkaiden yöpymiseen on hyvä käyttää varaus- ja vuokratupia tai yksityisiä majoituspalveluja. Myös omatoimisesti liikkuvien suurten ryhmien suositellaan käyttävän yöpymiseen joko omia telttoja tai varaustupia.

Varausehdot

Lue tupien varausehdot

Ohjeita tupien käyttäjille

Luontoon.fi:ssä esitelty

  • 244 autiotupaa 
  • 59 päivätupaa  
  • 7 hirsikotaa/-kammia 
  • 98 vuokratupaa 
  • 44 varaustupaa 
  • 10 varauskotaa/-kammia

Jätä tupa siistiksi

Joel Ahola ja Mikko Peltola näyttävät miten tupa siistitään seuraaville vaeltajille.

Lähde: Yle Erätulilla, kuvaus ja leikkaus Juha Korhonen.

Turvallisuusvinkki

Tuvissa on palovaroittimet, mutta suosittelemme ottamaan 9 V pariston ja/tai oman matkapalovaroittimen mukaan.