« Takaisin

Linnunpönttö- ja hyönteishotellitalkoot luontokeskus Kellokkaassa

15.10.2018 12:00 - 22.10.2018 14:00
Äkäslompolo, Kolari Yllästunturin luontokeskus

Tervetuloa nikkaroimaan oma linnunpönttö tai hyönteishotelli Yllästunturin luontokeskus Kellokkaaseen maanantaina 15.10. tai maanantaina 22.10. kello 12:00-14:00. Tapahtuma on kaikille avoin ja ilmainen.

Hyönteishotellit odottavat asukkaita. Kuva: Anneli Ovaskainen.

Nikkarointi on hauskaa ja hyödyllistä. Niin kololinnuille kuin puutarhan pienille hyönteisillekin löytyy liian vähän luontaisia pesimäpaikkoja nopeasti kaupungistuneista ympäristöistämme. Hyönteishotellilla tarjoat oivan pesäkolon puutarhan pienille, mutta hyödyllisille hyönteisille. Linnunpönttö taas saattaa kylmänä pakkasyönä jopa pelastaa sieltä suojaa etsivän eläimen hengen.

Luontokeskus Kellokkaan linnunpönttö- ja hyönteishotellitalkoissa pääset nikkaroimaan kotipesän tiaisille tai vaikka puutarhan pienille hyönteisille. Suomen metsissä on kova pula koloista. Moni lintumme tarvitsee katettuja, suojattuja koloja pesimiseen. Ilman pönttöä tai koloa lisääntyminen ei onnistu. Ötököiden ystävälle hyönteishotelli tarjoaa oivan mahdollisuuden hyönteisten suojeluun hoidetussa puutarhassa tai jopa kaupunkiparvekkeella. 

Hyönteishuoneiden sisustukseen käytetään mm. käpyjä, heiniä, kuoriketta, kutterilastua, kuivia putkikasvien varsia, puuta, järviruokoa, sammalta ja tuohta. Leppäkertut pitävät kuorikkeesta ja kävyistä, harsokorennot kävyistä, mehiläiset ja muut petopistiäiset viihtyvät koloissa. Avarassa suojatussa tilassa tarjotaan talvehtimismahdollisuus päiväperhosille. 

Kellokkaan tapahtumassa Metsähallitus tarjoaa nikkarointiin tarvittavat puutavarat ja naulat. Tarjolla on myös materiaalia hotellin sisustamista varten, mutta mökkiä voi tuunata vielä myöhemmin kotona. Muistathan kuitenkin, ettei materiaaleja saa kerätä kansallispuiston alueelta. Jokamiehenoikeuden sallivat heinien ja putkikasvien keräämisen kansallispuiston ulkopuolelta, mutta tuohen ja sammaleen keruuseen tarvitset aina metsän omistan luvan. Ethän koskaan ota tuohta elävästä puusta.

Lisätietoja