« Takaisin

Mielenrauhaa maisemasta – Tuomo Tiensuun akvarelleja

3.4.2018 9:00 - 31.5.2018 16:00
Muonio, Pallastunturi Pallastunturin luontokeskus
 
Kittilästä kotoisin olevan Tuomo Tiensuun akvarelleja on esillä Pallastunturin luontokeskuksessa 3.4.–31.5.2018. Tervetuloa tutustumaan!
 
Pallaksen poluilla. Tuomo Tiensuun akvarellityö.
 
"Olen syntynyt v. 1950 Kittilässä ja lapsuuteni ja nuoruuteni olen viettänyt Sirkan kylässä, kauniin Immeljärven rannalla. Siellä olen kokenut talven kylmät tuiskut, ”Immelän vihurit” ja leppoisat, tyvenet kesäillat, jolloin Kätkätunturi heijasteli itseään Immeljärven tyyneen peiliin. Liekö näillä hienoilla ja vuodenaikojen mukaan vaihtuvilla maisemilla ollut osuutensa, kun jo alle seitsemän vanhana aloin piirrellä ja myös vesivärein maalailla näitä näkymiä. 
 
Kansakoulussa ja keskikoulussa Kittilän yhteislyseossa opettajat kannustivat harrastuksen pariin. Voitin palkintoja koululaisten piirustus- ja maalauskilpailuista, joihin opettajani lähettivät töitäni. 60-luvun lopulla töitäni oli ensi kerran esillä julkisesti Sirkan Matkailumajan seinillä, ja joitain meni myös kaupaksi. 
 
Kittiläläiset taiteilijat Einari Junttila ja Reidar Särestöniemi näkivät töitäni ja kehoittivat pyrkimään Ateneumiin, mutta se jäi. Edellä mainitut ovat olleet myös innoittajiani ja lisäksi sain tutustua myös tunnetun taiteilijan Aimo Kanervan taiteeseen, kun hän asui kesän 1963 Immeljärven rannalla ns. Redenberin huvilassa, jonka paikalla on nykyisin Outokummun rakentama edustus huvila.
 
Nykyisin asun Rovaniemellä. Ammatiltani olen maanmittausteknikko, mutta nykyään olen eläkkeellä. Maalaan pääasiassa vesivärein ja aiheet ovat realistisia, Lapin luonnosta saatuja aiheita. Maalauksillani haluan tuottaa katsojalle saman elämyksen, jonka itse olen kokenut saadessani virikkeen maalauksen toteuttamiseen.
 
Talvinen iltahämärä, kun lumihiutaleet hiljalleen leijailevat, tai sumuiset syysaamut metsälammen tai järven rannalla ja usvainen suo tupasvilloineen ja harmaine keloineen ovat mm. mieliaiheitani.  Katsojat ovat kertoneet saavansa tauluistani hyvän ja rauhaisan olon tunteen ja sitähän Lapin luonto meille juuri antaa, jos osaamme ottaa sen vastaan. Valitettavasti olemme erkaantumasta liikaa luonnosta. Viimeisen näyttelyni nimi onkin ”Mielenrauhaa maisemasta”, ja se on saanut positiivisen vastaanoton.
 
Olen ollut mukana lukuisissa taideyhdistysten yhteisnäyttelyissä, kuten Ars Arcticassa v. 1979. Omia näyttelyitä on ollut mm. Taidekalleria Hyvärisellä v. 1986, Kittilän kirjastossa v. 2007 ja Rovaniemen kirjaston Lapponica-salissa v. 2014" kertoo akvarellimaalari Tuomo Tiensuu historiastaan.
 
Lisätiedot