Mitä Syväjärvellä voi tehdä?

Kävellä merkityllä reitillä

Syväjärven ympäristössä on noin 5 km sinisin maalimerkein merkittyjä retkeilypolkuja, jotka seurailevat Syväjärven rantoja. Järven kaakkoiskulman ranta on yksityismaata, mikä retkeilijän on syytä muistaa. Järven yli on rakennettu silta sen kapeimmalle kohdalle, ja se mahdollistaa myös lyhyemmät reittivaihtoehdot. Helppokulkuiset polut sopivat hyvin myös lapsiperheille sekä iäkkäämmille retkeilijöille.

Kosteiden paikkojen yli vievät pitkokset palvelevat tilanteen mukaan myös temppuratana. Kuva: Metsähallitus/Eeva Pulkkinen

Meloa ja soutaa

Syväjärven virkistyskalastusalueella on vuokrattavana soutuveneitä niin kalastajille kuin muillekin vesille haluaville. Omia veneitä tai kanootteja järvelle ei saa tuoda. Ontojärvi tarjoaa melojille ja veneilijöille sekä pieniä lahtia että suuria järvenselkiä. Ontojärvellä ei ole varsinaista melontareittiä.

Tarkkailla lintuja

Syväjärven linnusto edustaa tyypillistä kainuulaista kuivien kankaiden lajistoa.

Hiihtää maastossa

Syväjärven alueella ei ole ylläpidettyjä latuja. Hiihtäjiä näkee harvemmin virkistyskalastusalueella, mutta varsinkin kevättalven hohtavat hanget houkuttelevat hiihtäjiä Ontojärven jäälle.

Liikkua lumikengillä

Sekä Syväjärvellä että Ontojärvellä on erinomaiset mahdollisuudet lumikenkäilyyn.

Kalastaa

Syväjärvi on virkistyskalastuskohde, jossa voi kalastaa kirjolohta, siikaa, ahventa ja harjusta. Syväjärven kalaveden hoitoon kuuluvat pyyntikokoisen kalan istutukset sekä lajien poikasistutukset. Jokamiesoikeuksin tapahtuva onkiminen ja pilkkiminen ei ole mahdollista Syväjärvellä, vaan kalastamiseen tarvitaan aina lupa.

Kalastuslupia voi ostaa muun muassa Kuhmon luontokeskus Petolasta. Kalastuslupia valtion vesialueille saa myös erälupien verkkokaupasta (www.eräluvat.fi).

Syväjärvellä luvan voi hankkia myös mobiililupana tai kalastuslupa-automaatista, johon käyvät 2 euron, 1 euron, 50 sentin ja 20 sentin kolikot.

Ontojärvellä 

Kalastuslupia valtion vesialueille saa Eräluvat.fi –verkkokaupasta (www.eräluvat.fi) sekä Kuhmon luontokeskus Petolasta.

Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi.

Metsästää

Syväjärven alueella metsästys on sallittu voimassa olevien metsästyssäädösten mukaisesti. Alue kuuluu pienriistan metsästysalueeseen nro 5617 Länsi-Kuhmo (www.eräluvat.fi). Lupia voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (www.eräluvat.fi) sekä Kuhmon luontokeskus Petolasta.

Mahdolliset metsästysrajoitukset, katso lisätietoja (www.riista.fi).

Marjastaa ja sienestää

Syväjärven ympäristön kuivilla mäntykankailla puolukka viihtyy erityisen hyvin. Kosteammissa kohdissa kasvaa myös mustikkaa ja suoalueilla saattaa hyvänä vuonna löytyä lakka-aarteita. Alue on myös sienestäjien suosiossa.

Uida

Syväjärvi ei ole uintipaikkaa, vaan sitä hoidetaan virkistyskalastuskohteena. Sen sijaan läheiset Ontojärven pitkät hiekkarannat kutsuvat virkistävälle uinnille retkeilyn lomassa. Roukonpuron hienot hiekat houkuttelevat väkeä kauempaakin. Virallista uimarantaa ei ole, mutta rannalla on pukukoppi.

Yhteistyötahojen palvelut Syväjärven alueella

Kalastonhoitomaksu

Kuva: Metsähallitus

Kalastaja (18-64-vuotias) - maksa kalastonhoitomaksu (www.eräluvat.fi)