Talviretkeilyreittien lähtöpisteet

Kellarilammen pysäköintipaikka avataan talvelle 2017-18. Kellarilammelle johtaa puolen kilometrin mittainen oranssein aurauskepein merkattu reitti.  Kellarilammen pysäköintipaikka kartalla (google.fi).

Syötteen kansallispuiston kartta © Metsähallitus

Vattukurun lumikenkäreitti, 2 km, rengasreitti

Pysäköinti Lumikenkäily Kuivakäymälä Luontopolku Laavu

Kuljettavissa lumiseen aikaan, kulkuaika vähintään 2 - 3 h
Vaativuusluokka: Keskivaativa reitti Keskivaativa reitti 

Vattukurun lyhyehkö, mutta maastoltaan vaihteleva lumikenkäreitti sopii hyvin koko perheen retkikohteeksi.

Vattukurun lumikenkäilyreitti on helppo tapa tutustua talviseen Syötteeseen. Kuva: Vastavalo / Heikki Ketola

Lähtöpiste

Vattukurun pysäköintialue, Syötekyläntie 1638, Pudasjärvi (www.google.fi).

Koordinaatit: WGS84 - lat: 65° 39.1403' lon: 27° 46.8795'

Retkeilyrakenteet 
Vattukurun laavu, ulkokäymälä, puuliiteri.

Reittiselostus 
Vattukurun lumikenkäreitti esittelee Syötteen kansallispuiston luontoa parhaimmillaan. Reitti mutkittelee vanhan metsän suojissa, sivuaa suurta rinnesuota ja taukoa voi pitää Vattukurun pohjalta löytyvällä viihtyisällä laavulla.

Reitti alkaa Vattukurun pysäköintipaikalta ja se on merkattu maastoon nauhoilla sekä risteyksissä opasteviitoilla. Myötä päivään kuljettaessa reitin alkupää on loivaa nousua ylös kalliolle, josta se alkaa laskea kohti kurunpohjaa. Kurussa olevan laavun jälkeen reitti nousee jonkun matkaa ja kulkee sitten tasaisena reittinä takaisin pysäköintipaikalle.  

Huomioitavaa 
Huomaa, että lumikenkäreitillä tai taukopaikalla ei ole talvikunnossapitoa, joten lumituiskun jälkeen ne ovat ummessa.

Teerivaaran kierros, 6 km, rengasreitti 

Pysäköinti Lumikenkäily Päivätupa Kuivakäymälä Luontokeskus Nähtävyyksien ja näköalojen katselu

Kuljettavissa talviaikaan, kulkuaika vähintään 2 - 3 h
Vaativuusluokka: Vaativa reitti Vaativa reitti 

Teerivaaran lumikenkäreitti sopii erinomaisesti koko päivän retkikohteeksi niille, jotka kaipaavat retkeltä sykkeen nostetta. Reitti on suurien korkeuserojen vuoksi haastava.

Syötteellä on mainiot mahdollisuudet talviretkeilyyn. Kuva: Vastavalo / Heikki Ketola

Lähtöpiste
Syötteen luontokeskus, Erätie 1, 93280 Syöte, Pudasjärvi (www.google.fi).

Koordinaatit: WGS84 - lat: 65° 38.1343' lon: 27° 36.4971'

Retkeilyrakenteet  
Annintupa, kuivakäymälä ja puuliiteri.

Reittiselostus  
Vaativa nousu Teerivaaran huipulle kannattaa. Vaaran päältä aukeaa komeat maisemat Iso-Syötteen sekä kansallispuiston suuntiin. Joululta helmikuuhun kestävä tykyn aika lumoaa kauneudellaan. 

Lumikenkäreitti alkaa Syötteen luontokeskukselta kansallispuiston portilta ja se on merkitty maastoon punaisilla aurausviitoilla. Myötäpäivään kierrettäessä reitti laskee ensin hieman alas suolle, josta se alkaa nousta kohti Teerivaaran kaksihuippuista lakea. Edessä on hengästyttävä nousu, joka kuitenkin palkitaan upeilla näkymillä kohti kansallispuistoa. Huipulta reitti laskee alas vaarojen satulaan, josta se jälleen nousee hieman Teerivaaran pohjoista huippua kohden. Sieltä reitti laskee jyrkästi alas kansallispuiston rajalinjaa myöten. Alhaalta reitti kulkee suota myöten Annintuvalle, missä voi halutessaan tulistella sekä nauttia retkieväitä. Annintuvalta reitti nousee loivasti takaisin luontokeskukselle Naavaparran polkua pitkin. 

Huomioitavaa 
Huomaa, että reitillä ei ole talvikunnossapitoa, joten lumipyryn jälkeen se on ummessa.

Teerivaaran kierroksen esite (julkaisut.metsa.fi).
 

Kansallispuiston talvipyöräilyreitit 36,5 km 

Maastopyöräily Pysäköinti Kuivakäymälä Autiotupa Varaustupa Päivätupa Luontokeskus Nähtävyyksien ja näköalojen katselu

Kuljettavissa: talviaikaan; kysy ajankohtaiset reittitiedot Syötteen luontokeskukselta
Vaativuusluokka: Keskivaativa reitti Keskivaativa - Vaativa reitti Vaativa

Syötteen kansallispuiston talvipyöräilyreitit alkavat Syötteen luontokeskukselta. Läskipyörillä ajettavat reitit soveltuvat parhaiten jo hieman pyöräilyä sekä retkeilyä harrastaneille. Reitit kunnostetaan lanaamalla vähintään kerran viikossa. 

Talvipyöräreitti_Heikki Ketola

Lähtöpiste 
Syötteen luontokeskus, Erätie 1, 93280 Syöte, Pudasjärvi (www.google.fi).

Retkeilyrakenteet 
Annintupa, Koiratupa, Välitupa, Ylpiätupa, Ahmatupa, Toraslammen autiotupa, Rytivaara ulkotulipaikka, Ahmakallion näkötorni

Reittiselostus 
Kansallispuiston talvipyöräilyreitit on hyvä aloittaa Syötteen luontokeskukselta, mistä saa ostettua paperisen reittikartan sekä lisäksi ajankohtaiset tiedot reittien kunnosta. Erämaiset reitit kulkevat kansallispuiston huoltouria pitkin, eikä niitä ole erikseen merkattu maastoon paitsi risteyksissä.

Luontokeskukselta talvipyöräilyreitti kulkee ensin Annintuvalle ja jatkuu siitä Pärjänjoen yli sillan kautta. Parin kilometrin päässä reitti haarautuu ja matkaa voi jatkaa joko Selkävaaran kautta Ahmatuvan tai Toraslammen autiotupien suuntaan. Reitiltä on mahdollista poiketa Välituvalle, Ylpiätuvalle sekä Koiratuvalle, joissa on tulentekomahdollisuus.

Toraslammen autiotuvalta lähtee viikosta 8 alkaen reitti Rytivaaran kruununmetsätorpalle.

Huomioitavaa 
Reitit kunnostetaan huollon tarpeesta riippuen vähintään kerran viikossa arkiviikolla. Pyryn sattuessa reittejä ei välttämättä päästä heti kunnostamaan. Ota aina lyhyellekin talviretkelle mukaan riittävästi lämmintä vaihtovaatetta, evästä, lämmintä juotavaa sekä navigointivälineistä vähintään kartta ja kompassi.

Asiakaspalvelu  

Puh. 0206 39 6550
syote(at)metsa.fi

Yhteistyötahojen palvelut Oulangalla

Syötteen kansallispuistossa toimivat yrittäjät tarjoavat mm. majoitusta ja opastettuja retkiä sekä vuokraavat polkupyöriä, melontakalustoa ja lumikenkiä.

Syötteen talvireittikartat

Syötteen talvireititesite

Syötteen talvireitit -esite (julkaisut.metsa.fi, pdf 4.48 Mt) 

Syötteen talvireitit

Syötteen talvireitit -esite (julkaisut.metsa.fi, pdf 4.03 Mt) 

Talven retkiehdotukset 

½ päivää: Muksut pulkkaan ja eväät reppuun! Luontokeskukselta pääsee Annintuvalle (1,5 km) eväsretkelle helposti. Lanattu polku on oivallinen kävelyyn hangista huolimatta. 

1 päivä: Lähde kaamoksen lumikenkäilyretkelle Maaselän alueelle, johon syntyy Syötteen komeinta tykkyä. 

2 päivää: Hiihtele latua pitkin Ahmatuvalle (8 km) yöksi, jossa saunominen tykkymetsän hiljaisuudessa kruunaa retken. Ennen kotiinpaluuta kannattaa kiertää Ahmavaaran erämainen takalenkki (10 km). Koirien kanssa hiihtely ja tuvissa yöpyminen on Syötteellä sallittua. Musti ja Rekku mukaan! 

3 päivää: Metsäsuksilla tehty hiihtovaellus kansallispuiston halki on ikimuistoinen elämys. Yöpyä voi teltassa tai puiston kotoisissa autiotuvissa.