Syötteen kansallispuistossa on 122 kilometriä merkittyjä retkeilyreittejä, jotka sopivat sekä päiväretkeilyyn että pidemmille vaelluksille. Lisäksi voit tutustua Syötteen luontoon, historiaan ja geologiaan lyhyemmillä luontopoluilla. Syötteellä seikkailu kutsuu myös kanootilla, polkupyörällä, suksilla ja lumikengillä liikkuvaa, sillä puistossa on hyvät melonta-, maastopyöräily-, murtomaahiihto- ja lumikenkäilyreitit sekä mahdollisuus myös hiihtovaellukseen. Talviaikaan maastossa liikkuminen vaatii paksun lumipeitteen vuoksi lumikengät tai sukset, joita voi vuokrata alueen yhteistyöyrityksistä.

Lue lisää Syötteen talvireiteistä ja pyöräilyreiteistä!

Helpot eväsretkireitit: Salojen siivekkäät, Naavaparran polku, Vattukurun luontopolku, Rytivaaran kierros
Esteettömät reitit: Salojen siivekkäät (avustettuna myös pyörätuolilla), sekä Naavaparran polku Annintuvalle (soveltuu lastenrattaille)
Kokeneen eränkävijän reitit: Ahmankierros, Toraslammen kierros, Rytivaaran kierros, Ruuhesuo-Rytivaara-Luontokeskus, UKK-reitti, Kirkkopolku

Kesäretkeilyreitit ja polut

Kansallispuiston laajin kesäreittiverkosto risteilee Syötteen alueella, jossa reitit on merkitty puihin keltaisilla maalimerkeillä. Maaselän ja Syötteen alueiden kautta kulkee myös sinisellä maalimerkillä merkitty UKK-reitti.

Reittien lähtöpisteet

 • Reittien risteys- ja päälähtöpaikka on Syötteen luontokeskus. Luontokeskukselta voi lähteä Salojen siivekkäät luontopolulle (0,5 km), Naavaparran polulle (3 km), Ahmankierrokselle (17 km), Toraslammen kierrokselle (27 km) ja UKK-reitille
 • Reiteille pääsee myös pysäköintialueilta, joita sijaitsee esimerkiksi Jaaskamon (Toraslammen kierros ja Ruuhensuo-Luontokeskusreitti), Lomaojan (Toraslammen kierros ja UKK-reitti), Ruuhensuon (Ruuhensuo-Luontokeskus) sekä Ukonvaaran  (Rytivaaran kierros, UKK-reitti) metsäautoteiden laidalla. Huomioithan, ettei kaikilla pysäköintialueilla ole talvikunnossapitoa.
 • Salmitunturin Kirkkopolulle voi lähteä Posion Sirniönkylästä, Taivalkosken Huovisenkylästä tai Pyhityksen metsäautotieltä. 

Luontopolut

 • Salojen siivekkäät (0,5 km) tutustuttaa sinut alueen paikkalintujen elämään ja kertoo niiden suhteesta ympäröivään luontoon. Polun alku- ja päätepiste on Syötteen luontokeskuksessa, ja se kulkee lähiympäristön vanhassa metsässä. Luontopolku on kuljettavissa ympäri vuoden, ja kesäaikaan sen voi kulkea myös lastenvaunujen kanssa tai pyörätuolilla avustajan saattamana. Sulan maan aikaan polkua myötäilevä Kaija karhun kätkörata tutustuttaa lapsiperheet geokätköilyn saloihin. Kaija karhun piilottamat viisi kätköpurkkia löytyvät luontokeskuksesta saatavan kartan avulla.
  • Palvelut: laavu
  • Nähtävyydet: tikan paja, kotkan pesä, kotkaveistos
 • Naavaparran polku (3km) johdattelee kulkijan Syötteen saloille. Polku lähtee Syötteen luontokeskuksesta ja se kulkee sorastettuna ja leveänä Annintuvalle asti, jossa voi tehdä nuotion ja syödä eväitä. Polku palaa kapeampana luikerrellen metsän siimeksessä takaisin luontokeskukselle. Naavaparran polulta löydät tarinoita Syötteen asukkaista sekä tehtäviä korpikolva-luukun alta.
  • Palvelut: Annintupa
  • Nähtävyydet: Eläinveistoksia reitin varrella
 • Vattukurun luontopolulla (2,1 km) tutustut alueen luontoon, erityisesti vanhaan metsään ja sen kasveihin ja eläimiin, joista kerrotaan polun luontotauluissa. Polun alku- ja päätepiste sijaitsee Syötteeltä Taivalkoskelle vievän maantien (nro 862) varrella, noin 3 kilometriä Syötteeltä pohjoiseen. Tien varressa on opaste Vattukuruun. Polulla on paljon portaita erityisesti paikassa, jossa polku laskeutuu kurun pohjalla olevalle laavulle. Polku on osittain pitkostettu.
  • Palvelut: pitkoksia, laavu Vattukurussa
  • Nähtävyydet: kallioinen Vattukuru ja sen vaihteleva metsäluonto
  • Vattukurun luontopolun esite (pdf, julkaisut.metsa.fi)

Vattukurun luontopolulla. Kuva: Jorma Luhta

Rengasreitit  

HUOM! Ahmankierroksen ja Toraslammen kierroksen varrella on huonokuntoisia pitkoksia, kehoitamme retkeilijöitä varovaisuuteen. Osa pitkoksista on poistettu, sillä Ahmankierros kunnostetaan vuoden 2018 loppuun mennessä.) Varaudu reitille kunnon jalkineilla!

 • Pitkospuut. kuva: Antje NeumannAhmankierros (luontokeskus–Ahmavaara–luontokeskus, 17 km, 6 h) lähtee Syötteen luontokeskukselta ja kulkee Annintuvan, Koiratuvan ja Ahmatuvan kautta Ahmavaaran lakimaisemiin. Ahmavaaran risteyksestä voi poiketa retkeilyreittiä pitkin Ahmakallion näkötornilla. Reitti palaa Ylpiäojan varteen Ylpiätuvalle ja takaisin Annintuvalle ja luontokeskukselle.
  • Palvelut: päivätuvat Annintupa, Koiratupa ja Ylpiätupa, Ahmatupa (autio- ja varaustupa)
  • Nähtävyydet: luontopolku (Naavaparran polku), pato-oja ja muita niittykulttuurin jäänteitä Ahmalammen lähistöllä, Ahmaojan savottakämpän jäänteet noin kilometri ennen Ahmatupaa
 • Toraslammen kierros (luontokeskus–Toraslampi–Pikku-Jaaskamo–Ahmavaara–luontokeskus, 27 km) alkaa Syötteen luontokeskukselta. Reitti seuraa ensin Naavaparran polkua noin 1,2km Annintuvalle. Sieltä reitti jatkuu Toraslammelle. Voit pistäytyä Ahmatuvassa tai jatkaa reittiä suoraan Ylpiätuvan kautta Annintuvalle. Annintuvalta palataan Naavaparran polkua pitkin luontokeskukselle.
  • Palvelut: päivätuvat Annintupa ja Ylpiätupa, Lomaojan laavu, Toraslammen autiotupa
  • Nähtävyydet: luontopolut; Toraslammen eteläpään rakennetut maapenkereet, joilla varastoitiin lumien sulamisvesiä Toraslampeen helpottamaan purouittoa; katso myös Ahmankierroksen nähtävyydet
 • Latolampi. kuva: Antje NeumannRytivaaran kierros (Ukonvaaran pysäköintialue – Rytivaaran kruununmetsätorppa – Ukonvaaran pysäköintialue, 10 km, 4 h) lähtee Ukonvaaran pysäköintialueelta, jonne pääset Syötekylästä opasteita seuraamalla. Syötekylästä on pysäköintialueelle noin 16 kilometrin matka osittain päällystämätöntä metsätietä pitkin. Pysäköintialueelta lähtee 0,6 kilometriä pitkä polku, joka johtaa Rytivaaran kierrokselle. Kierros kulkee Latolammen padon ja niittysaunan kautta (Ukonvaarasta noin 3 km niittysaunalle ja noin 4 km Rytivaaraan). Latolammen paisuntaniityltä on vielä 500 metriä Rytivaaran kruununmetsätorpalle. Torpan jälkeen reittiä kuljetaan 1,6 kilometriä risteykseen, josta jatketaan oikealle. Risteyksestä on vielä 4,2 kilometriä pysäköintialueelle.
 • Syötteen kierros (19 km, 6 h) ja Pytkyn pyrähdys (9 km, 3 h) kulkevat Iso-Syötteen retkeilyalueella.  

Muita reittejä

 • Romevaaran huiputus (5,8 km, 3 h) vie Iso-Syötteen hotellilta Romevaaran näköalapaikalle Iso-Syötteen retkeilyalueella.  Reitti palaa samaa polkua pitkin takaisin. Romevaaran huipulla on lyhyt lenkki vaaran huipulla.
 • Ruuhensuo–Kaunislampi–Rytivaara-reitti (17 km, 6 h) kulkee Ruuhensuon kylältä Kaunislammen aarnialueen kautta Rytivaaran kruununmetsätorpalle. Rytivaarasta lähtee 4 kilometriä pitkä yhdyspolku Ukonvaaran metsäautotielle, jonka varrella on pysäköintialue ja opastustaulu. Yhdyspolulta haarautuu myös polku Syötteen luontokeskukseen (noin 20 km).
 • UKK-reitti kulkee 34 kilometriä Syötteen kansallispuiston alueella. Reitin itäinen haara tulee kansallispuistoon Maaselän alueen eteläkärjestä ja kulkee Pikku-Syötteen ja Iso-Syötteen matkailukeskuksien kautta Syötteen luontokeskukseen. Siitä reitti jatkuu pohjoiseen Ahmatuvanpolkua ja Toraslammenpolkua pitkin Jaaskamonvaaran ja Rytivaaran halki Kouvan kylälle, josta se jatkaa edelleen kansallispuistossa Lomavaaran ja Suvantovaaran kautta Posiolle. Huom. pohjoisosissa huonokuntoisia pitkoksia, olethan varovainen kulkiessasi!
  Latva-Kouvanjärvi on lähellä UKK-polkua. Kuva: Jorma Luhta
 • Kirkkopolku on perinnepolku Posion Sirniönkylästä Taivalkosken Huovisenkylään. Se kulkee kansallispuistossa 30 kilometrin matkan Salmitunturin alueen läpi. Polulta on yhteydet Loukusan kylään ja Vaara-Salmisen kautta Pyhityksen metsäautotielle.
  • Palvelut: Vaara-Salmisen autiotupa; Salmitunturin laavu; pysäköintialue ja kansallispuiston opastustaulut Pyhityksen metsäautotiellä Selkälehdossa; Sirniön ja Loukusan kylien yksityiset matkailupalvelut (lisätietoja Posion ja Taivalkosken matkailusivustoilta)
  • Nähtävyydet: 1800-luvun lopun lehtipuustoiset kaskimaat Jylkynvaarassa ja Salmitunturin Karhuaholla, Vaara-Salminen-järven rantaniityt säännöstelyojineen

Melontareitit

Syötteen kansallispuistossa pääset myös melomaan. Puiston läpi virtaava Pärjänjoki on kesäisin suosittu vesiretkeily- ja kalastuskohde. Pärjänjoki on pienehkö ja varsinkin kuivina aikoina melko kivinen. Runsaan veden aikaan joki on vauhdikas mutta melko helppo laskettava. Alueen yhteistyöyritykset tarjoavat opastettuja melontaretkiä sekä kanoottien vuokrausta ja kuljetuspalvelua.

 • Pärjänjoen vesiretkeilyreitti (Kuivakoski–Toraskoski–Annintupa–Harriranta, 22 km) sopii hyvin melojille, joilla on jo hieman kokemusta, mutta aloittelijatkin voivat meloa reitin kokeneemmassa seurassa. Kosket ovat Suomen kanoottiliiton koskiluokituksen mukaan luokkaa I tai II. Reitti alkaa Kuivakosken sillan luota, jossa on pieni pysäköintialue ja opasviitat. Melojien käytössä olevat palvelut on merkitty niin ikään opasviitoilla. Reitti päättyy Rytingin maantien (nro 858) sillalle Harrirantaan, ja rantautumispaikka on vasemmalla ennen siltaa. Harrirannasta voit halutessasi jatkaa melomista Pärjänjokea pitkin vielä noin 30 kilometriä Livojoen suulle. Inkkarikanootti ja kajakki soveltuvat parhaiten joella liikkumiseen. Alueen palvelupisteistä voi ostaa reittiesitteen Syötteen kansallispuisto – Melontaopas ja kartta.
  • Palvelut: Toraskosken tulentekopaikka, Annintupa (päivätupa)
  • Pärjänjoen vesiretkeilyreitti Retkikartta-palvelussa

Retkikohteissa lemmikkieläimet pidettävä kytkettynä. Kuva: Seppo Leinonen

Luonnonsuojelualueilla lemmikit on pidettävä kytkettyinä.

Retkikohteen esite

Pdf-tiedosto, 4 188 kt (julkaisut.metsa.fi)

Syötteen talvireitit

Syötteen talvireitit esite

Retkiehdotuksia

Talven retkiehdotukset

½ päivää: Muksut pulkkaan ja eväät reppuun! Luontokeskukselta pääsee Annintuvalle (1,5 km) eväsretkelle helposti. Lanattu polku on oivallinen kävelyyn hangista huolimatta.

1 päivä: Lähde kaamoksen lumikenkäilyretkelle Maaselän alueelle, johon syntyy Syötteen komeinta tykkyä.

2 päivää: Hiihtele latua pitkin Ahmatuvalle (8 km) yöksi, jossa saunominen tykkymetsän hiljaisuudessa kruunaa retken. Ennen kotiinpaluuta kannattaa kiertää Ahmavaaran erämainen takalenkki (10 km). Koirien kanssa hiihtely ja tuvissa yöpyminen on Syötteellä sallittua. Musti ja Rekku mukaan!

3 päivää: Metsäsuksilla tehty hiihtovaellus kansallispuiston halki on ikimuistoinen elämys. Yöpyä voi teltassa tai puiston kotoisissa autiotuvissa.

 

Kevään retkiehdotukset

½ päivää: Vieraile Syötteen luontokeskuksessa ja valloita keväthanget Teerivaaralla lumikengillä (rengasreitti 3 km).

1 päivä: Loppukeväästä Pärjänjoella kuohuu. On oikea aika lähteä melomaan! Opastettu reitti (22 km) sopii myös vähemmän melontaa harrastaneille.

2 päivää: Kevät on lintuharrastajien kulta-aikaa. Sinipyrstö visertelee Ahmavaarassa ja Maaselällä, kotka liitelee korkeuksissa. Aamuvirkun kannattaa yöpyä ainakin Ahmatuvalla, josta näkötornille on muutama kilometri matkaa.

3 päivää: Geokätköt paljastuvat lumien alta. Rinkka selkään ja retken teemaksi aarteenetsintä! Aloita luontokeskukselta, yövy vaikkapa kummitusten Toraslammen tuvalla, Rytivaarassa torpparien tyyliin ja Raatetuvalla lähellä Kaunislampea.

 

Kesän retkiehdotukset

½ päivää: Kesäretki lasten kanssa Vattukurun luontopolulle (2 km) on hauska ja jännittävä matka jääkauden muokkaamaan kuruun. Laavulla kurun pohjalla maistuvat retkieväät!

1 päivä: Kiipeä ihastelemaan Pyhitystunturin maisemia. Poikkea paluumatkalla uimaan ja eväidensyöntiin Soiperoiselle.

2 päivää: Yöpyminen Ahmatuvalla ja sauna vaelluspäivän jälkeen on retken kohokohta. Varaa mustikkaämpäri mukaan!

3 päivää: Aloita vaelluksesi Ruuhensuolta. Matkalla luontokeskukselle tutustu historialliseen Rytivaaraan, kalastele Peuronlammella ja nautiskele Ahmatuvan saunan löylyistä.

 

Syksyn retkiehdotukset

½ päivää: Vanha Naavaparta johdattaa Syötteen selkosille lapset ja aikuiset luontopolullaan (3 km). Annintuvalla maistuvat makkara ja kaakao.

1 päivä: Kypärä päähän ja poluille! Valitse kolmesta vaihtoehdosta mieluisasi maastopyöräreitti ja anna Syötteen johdatella vauhdin hurmaan!

2 päivää: Rytivaaran kierros vie kulkijan entisaikojen selkosille. Yövy Rytituvassa ja poimi kirpeät karpalot aamupuuroon lähisoilta! Tutustu Rytivaaran tarinoihin ennen retkeä luontokeskuksella.

3 päivää: Vaella torpparien jalanjäljissä kansallispuiston halki UKK-reittiä. Löydätkö ikikuusikoista karhun jälkiä? Ainakin sienikori kannattaa olla matkassa! Seikkaile puiston pohjoisosiin ja yövy Lomavaarassa ja Hoikkalammella.

Yhteistyötahojen palvelut Oulangalla

Syötteen kansallispuistossa toimivat yrittäjät tarjoavat mm. majoitusta ja opastettuja retkiä sekä vuokraavat polkupyöriä, melontakalustoa ja lumikenkiä.