Rumakurun vanha kämppä

Rumakurun sijainti Suomessa.Itä-Lappi
Inari (www.inari.fi)
Urho Kekkosen kansallispuisto  
Kohdetta hoitaa Metsähallitus.

 

Rumakurun vanha kämppä on Saariselän alueen vanhimpia kämppiä. Kämppä on rakennettu 1800 - 1900 -lukujen vaihteessa. Metsäntutkimuslaitos kunnosti pahoin rapistumaan päässeen kämpän vuonna 1982 ja kaksi vuotta myöhemmin kämppä siirtyi Metsähallituksen hallintaan. Tällä hetkellä Rumakurun vanha kämppä on säännöllisen huollon piirissä oleva Urho Kekkosen kansallispuiston päivätupa. Se sijaitsee Saariselän päiväretkeilyalueella merkittyjen patikkareittien ja talviaikaan huollettujen latujen varrella. Itse Rumakuru on yksi Urho Kekkosen kansallispuiston perusosalla sijaitsevista luonnonnähtävyyksistä.

Rumakurun vanha kämppä on rakennettu 1800 - 1900 -lukujen vaihteessa Saariselän tunturialueelle Vävypään ja Vahtamapään väliseen kurumaastoon. Vävypään puolella, noin puolen kilometrin päässä kämpästä on viimeisen jääkauden aikaansaannos, jyrkkäseinäinen ja kivikkoinen Rumakuru, jonka mukaan kämppä on saanut nimensä. Rumakurun vanhan kämpän rakentajista ei ole varmaa tietoa, mutta lähialueen kaivuujäljet viittaavat kullanetsijöiden rakentaneen sen omaksi tukikohdakseen. Jäljet ovat vähäisiä eli mitään suurempaa kultaryntäystä alueella ei ole ollut. Kuitenkin lähellä olevista pienistä puroista on maastossa olevien jälkien perusteella kultaa etsitty. Noin puolen kilometrin päässä Rumakurun vanhasta kämpästä sijaitsee Rumakurun uusi tupa, joka on rakennettu vuonna 1960 tutkimus- ja retkeilykäyttöön.

Aukioloajat

  • Rumakurun vanha tupa on läpi vuoden auki oleva päivätupa, johon voi tutustua omatoimisesti. Kohteeseen pääsee kesällä kävellen, talvella hiihtäen. Kiilopäältä Rumakurun vanhalle kämpälle on lyhimmillään matkaa hieman yli 5 km, Laanilasta noin 6 km ja Saariselältä 6,5 km.

Yhteystiedot

Lisätietoja kohteesta saa:

Kulkuyhteydet ja kartat

Autolla

Saariselän lähestymiskartta. © Metsähallitus 2009

Julkiset kulkuyhteydet

  • Rovaniemeltä kulkee Ivaloon valtatietä nro 4 (E 75) pitkin useita päivittäisiä linja-autovuoroja, joilla pääsee kansallispuiston lähelle (bussit: Rovaniemi - Sodankylä - Vuotso - Tankavaara - Kakslauttanen (Kiilopää) - Saariselkä - Ivalo). Aikataulut löytyvät Matkahuollon verkkosivuilta (www.matkahuolto.fi). Linja-autot ovat jatkoyhteyksiä Rovaniemelle saapuvilta junilta (www.vr.fi) ja lennoilta (www.ilmailulaitos.fi).
  • Ivaloon saapuvilta lennoilta (www.finavia.fi) on linja-autoyhteys Saariselälle ja Kiilopäälle.

Sähköiset kartatSaariselkä © Metsähallitus 2014

Palvelut

  • Rumakurun vanhan kämpän pihapiirissä on tulentekopaikka, liiteri ja kuivakäymälä.
  • Rumakurun vanha kämppä on Saariselän alueen merkittyjen reittien varrella; kesällä kämpän kautta kulkee merkitty kesäreitti ja talviaikaan huollettu latu.
  • Rumakurun uudelle tuvalle on matkaa noin puoli kilometriä. Luulammen opastustuvalle, jossa sesonkiaikoina toimii latukahvila, on matkaa noin 4 km.

Liikuntaesteisten palvelut

  • Rumakurun vanhalla kämpällä ei ole liikuntaesteisille suunnattuja palveluita.

Tämän sivun osoite on: www.luontoon.fi/rumakuru