Retkeilyreitit ja polut

Rokuan alueella kulkee kaikkiaan noin 57 km polkuja ja retkeilyreittejä. Alueelle voit saapua Oulusta Rokualle kulkevaa Tervareitistöä pitkin. 

Rokuan reitit ovat vaikeusasteeltaan helppoja tai keskivaativia. Maaston kulumisen ehkäisemiseksi retkeilijöiden toivotaan pysyttelevän merkityillä reiteillä. 
 
Kuva: Eeva Mäkinen

Reittien lähtöpisteet

Suositeltavia reittien lähtöpisteitä ovat mm.
  • Rokuan kansallispuiston pysäköintialueet: Pitkäjärven pysäköintialue puiston etelälaidalla ja Pookin pysäköintialue luoteisrajalla. 
  • Rokua Health & Spa
  • Rokuanhovi -hotelli
  • Rokuan leirikeskus
  • Opastuskeskus Suppa

Luontopolut  

Harjunpolku, 2,5 km, lähtee Rokua Health & Span pihapiiristä ja kulkee lähiympäristön harjumaastossa. Sinisin maalimerkein merkityn reitin varrella on kolme luontotaulua, jotka kertovat alueen luonnosta.

Rokuansydän, 8 km, on geologinen luontopolku, joka kulkee vaihtelevassa maastossa Rokuanvaaran ympäristössä. Rokuansydämen päälähtöpiste on Opastuskeskus Suppa, mutta reitin voi aloittaa myös Rokuanhovilta tai leirikeskuksesta. Reitti kulkee hiekkadyyneillä ja ohittaa Suomen suurimman supan, Syvyydenkaivon. Sinisin maalimerkein merkityn reitin varrella on alueen geologiasta kertovia tauluja sekä kota Saarisen rannalla.

Pookin polku, 4 km, vie kulkijan entisaikojen palovartijan upeisiin maisemiin Pookivaaralle, Rokuan kansallispuiston ytimeen. Pookin polun päälähtöpiste on Pitkäjärven pysäköintialue. Sinisin maalimerkein merkityn Pookin polun varrella on alueen luonnosta ja kulttuuriperinnöstä kertovia tauluja, Pitkäjärven kota ja tulentekopaikka sekä Palovartijan tupa Pookivaaran laella. Polun varren lampien rannalla on penkit, joilla voi levähtää ja nauttia hiljaisuudesta. Pohjoisesta päin on yhdysreitti Opastuskeskus Suppa - Pookin Polku, 2,3 km.

Rengasreitit  

Keisarinkierros -retkeilyreitti, 19 km, kulkee Rokuanvaaran suosituimpien nähtävyyksien ja luontokohteiden kautta. Valkoisin maalimerkein merkitty reitti kulkee Rokua Health & Span ja Rokuanhovin kautta ja läheltä Rokuan leirikeskusta. Reitin varrella sijaitsevat Rokuan kansallispuisto, Suomen suurin suppa Syvyydenkaivo, Rokuan korkein kohta Pookivaara ja Palovartijan tupa. Taukoa voi pitää Kirvesjärven, Saarisen ja Rokuanjärven kodissa tai Pookin Paussissa Pookivaaran huipulla.

Energiankulutusreitit  

Energiankulutusreitit ovat reittikokonaisuus, joille on määritelty keskimääräinen kaloreiden kulutuksen määrä. Energiankulutusreitit on merkitty punaisin maalimerkein.

  • 4,8 km Energiankulutusreitti on edestakaisin kuljettava reitti, jonka lähtöpisteet sijaitsevat Rokua Health & Span ja Opastuskeskus Supan pihapiirissä. Reitin varrella on Rokua Health & Span tulipaikka. Kulutus 4,3 kcal/kg.
  • 10,6 km Energiankulutusreitti, lähtöpiste on Rokua Health & Span pihapiiri. Ympyräreitin varrella on useita järviä, Kirvesjärven kota ja Saarisen laavu. Kulutus 8,6 kcal/kg.
  • 13 km Energiankulutusreitti lähtee Rokua Health & Spa:lta ja kulkee Opastuskeskus Supan ja Hotelli Rokuanhovin kautta Kirvesjärvelle. Ympyräreitin varrella on Kirvesjärven kota, Saarisen laavu ja Rokua Health & Span tulipaikka. Kulutus 10,7 kcal/kg.

Muut reitit

Oulujokilaakson Tervareitistön vaellusreitti, 99,5 km, seurailee Oulujokivartta Utajärven ja Muhoksen kautta Oulun Sankivaaraan. Reitin lähtöpisteet Rokualla sijaitsevat Rokuanhovin ja Rokua Health & Span pihapiirissä. Reitti on merkitty maastoon harmailla viitoilla, oranssipäisillä reittimerkeillä ja oransseilla maalimerkeillä. Reitin tunnuksena on tervavenettä kuvaava logo.

Hiihtoreitit

Rokuan alue tarjoaa hiihtäjille monenlaisia vaihtoehtoja helppoihin ja keskitasoisiin maastoihin sijoittuvista retkihiihtoladuista aina vaativiin kilpahiihtolatuihin.

Pyöräreitit

Rokuan alueella on avattu kesällä 2017 virallinen maastopyöräreitti. Reitin kokonaispituus on noin 24 kilometria, josta melkein puolet kulkee Rokuan kansallispuistossa. Reitti on merkitty maastoon ruskeilla maastopyöräilysymboleilla ja keltaisilla maalimerkeillä. Kansallispuistossa pyöräily on sallittu vain merkityillä reiteillä.

Retkikohteen esite

Rokuan kansallispuiston esite

Retkikohteen esite (julkaisut.metsa.fi)

Retkikohteissa lemmikkieläimet pidettävä kytkettynä. Kuva: Seppo Leinonen

Luonnonsuojelualueilla lemmikit on pidettävä kytkettyinä.